Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/01/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένο σύστημα

Cambridge Audio EVO 150

Cambridge Audio EVO 150

Οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν, αμέσως, την επιρροή του ρυθμιστικού στάθμης από τους ενισχυτές Edge και από τους γνώστες τις ιστορίας δεν θα διαφύγει, ασφαλώς, η ύπαρξη ξύλινων πλευρικών επιφανειών οι οποίες παραπέμπουν απευθείας στον P40 και συμπληρώνουν ένα προσεγμένο σασί από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Ged Martin. Για όσους θέλουν να τονίσουν μια οικολογική άποψη, οι ξύλινες πλευρές μπορούν να αντικατασταθούν με επιφάνειες από Richlite, ένα υλικό που προέρχεται από ανακύκλωση χαρτιού. Η λύση που έχει επιλέξει εδώ η Cambridge είναι τόσο απλή που δεν ξέρεις τι να πεις... Τα πάνελ είναι μαγνητικά και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα τραβήξεις και να τα αντικαταστήσεις με το άλλο σετ, που θα βρεις στην συσκευασία.
Η αισθητική των Evo συμπληρώνεται από μια μεγάλη, έγχρωμη, οθόνη LCD 6,8 ιντσών όπου προβάλλονται πληροφορίες για την λειτουργία της συσκευής και τα metadata της μουσικής. Η οθόνη είναι πολύ καλής ποιότητας, ευανάγνωστη από μακρυά και το art που συνοδεύει την μουσική σου προβάλλεται με τρόπο πολύ ελκυστικό, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην παρουσία του Evo στον χώρο.

Cambridge Audio EVO 150

Το Evo 150 είναι μια πολύ προσεγμένη κατασκευή από την άποψη της αισθητικής. Από τις αναλογίες του σασί, το οποίο είναι ελαφρώς υποτετράγωνο, μέχρι τις πλευρικές ξύλινες επιφάνειες, την μεγάλη έγχρωμη οθόνη, το ρυθμιστικό στάθμης και το τηλεχειριστήριο, όλα τα στοιχεία συνεισφέρουν σε μια ιδιαίτερα ελκυστική παρουσία.

Από πλευράς συνδεσιμότητας, το Evo 150 περιλαμβάνει μια single ended και μια balanced αναλογική είσοδο, είσοδο phono (μόνο για κεφαλές MM, όμως), καθώς και τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, δυο οπτικές και μια ομοαξονική. Όσοι θέλουν να ενσωματώσουν την συσκευή σε οπτικοακουστικό σύστημα θα βρουν την θύρα HDMI/ARC χρήσιμη.
Σε ό,τι αφορά το streaming, τώρα, ο χρήστης έχει στην διάθεσή του θύρα USB-A για σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης, θύρα USB-B για streaming από υπολογιστή (με επιλεγόμενο τρόπο γείωσης, ώστε να μην μεταφέρεται θόρυβος από τον host), καθώς και θύρα Ethernet (RJ-45). Το Evo 150 μπορεί να συνδεθεί στο οικιακό δίκτυο ασύρματα (μέσω Wi-Fi), υποστηρίζει AirPlay και Bluetooth, φθάνοντας μέχρι aptX HD. Η συσκευή διαθέτει δύο ομάδες εξόδων για ηχεία (επιλεγόμενες), έξοδο ακουστικών (TRS, 3,5mm), έξοδο προενισχυτή και έξοδο για οδήγηση ενεργού υπογούφερ.

Cambridge Audio EVO 150

Η οθόνη είναι πολύ ευανάγνωστη και το μενού ιδιαίτερα σαφές. Μια σειρά φυσικών διακοπτών, ενεργοποιούν τις βασικές λειτουργίες από την πρόσοψη της συσκευής.

Cambridge Audio EVO 150

Το ρυθμιστικό στάθμης προέρχεται απευθείας από τα ενισχυτικά της σειράς Edge. Οι ξύλινες επιφάνειες μπορούν να αντικατασταθούν, με μια κίνηση, από άλλες, κατασκευασμένες από το συνθετικό υλικό Richlite.

Η διαχείριση των ψηφιακών σημάτων γίνεται από την πλατφόρμα StreamMagic την οποία έχει αναπτύξει η Cambridge Audio για όλες τις συσκευές της που πραγματοποιούν streaming. Στις δυνατότητές της περιλαμβάνονται bitrates μέχρι 32-bit/384kHz και DSD256, με τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους να υποστηρίζουν μέχρι 96kHz (οι οπτικές) και 192kHz (η ομοαξονική). Το StreamMagic είναι Roon Ready και είναι συμβατό με AirPlay 2, Bluetooth και Chromecast, με τον χρήστη να έχει πρόσβαση στις συνήθεις υπηρεσίες Qobuz, Spotify Connect, Tidal Connect καθώς και σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Υποστηρίζονται όλα τα δημοφιλή φορμά (WAV, FLAC, ALAC, AIFF, WMA, MP3, AAC, AAC+, HE AAC, OGG). Το ψηφιακό interface βασίζεται σε επεξεργαστή της XMOS. Η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται μέσω τσιπ ES9018K2M της ESS και ο ενισχυτής βασίζεται σε στάδια ισχύος Hypex NCore για να αποδώσει 150W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω.

Cambridge Audio EVO 150

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο αναλογικών και ψηφιακών εισόδων, θύρες για την σύνδεση αποθηκευτικών μέσων και υπολογιστή, ενώ υπάρχει, ακόμη, έξοδος προενισχυτή, έξοδος για ενεργό υπογούφερ και έξοδος ακουστικών (στην πρόσοψη).

Cambridge Audio EVO 150

Όπως θα περίμενε κανείς, το εσωτερικό του Evo 150 είναι ιδιαίτερα πυκνό. Οι μικρές διαστάσεις της συσκευής διατηρούνται επειδή τόσο το τροφοδοτικό όσο και το στάδιο εξόδου είναι διακοπτικά.

Το Evo 150 δεν θα ήταν η πρώτη συσκευή του είδους της που θα έχανε το παιχνίδι από ένα δύστροπο, sui-generis, “εμείς-στο-νησί-ξέρουμε-καλύτερα”, user interface, αλλά η Cambridge Audio δεν μας απογοήτευσε, καθώς είναι προφανές ότι σπατάλησε σημαντική ενέργεια στον σχεδιασμό ενός περιβάλλοντος χρήσης που θα κάνει την ζωή του ιδιοκτήτη της συσκευής όσο πιο εύκολη γίνεται. Το μενού του Evo 150 είναι ευανάγνωστο και προφανές στην δομή του, το αρχικό στήσιμο δεν κρύβει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και η εφαρμογή StreamMagic λειτουργεί όπως πρέπει, σου προσφέρει δηλαδή όλες τις ρυθμίσεις της συσκευής “στο χέρι” και, επιπροσθέτως, διαχειρίζεται τα διαθέσιμα media με τρόπο λογικό. Εννοείται ότι αν κάποιος διαθέτει ένα controller τρίτου κατασκευαστή, μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Το κάναμε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα (βεβαίως, δεν έχεις πρόσβαση στο setup της συσκευής, για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το StreamMagic). Αν έχεις ξαναδεί network player/streamer στη ζωή σου δεν θα έχεις πρόβλημα να ξεκινήσεις με τον Evo αμέσως. Αν είναι η πρώτη σου φορά, θα μάθεις γρήγορα. Μπράβο στους Βρετανούς για την προσέγγιση!

Cambridge Audio EVO 150

Εδώ διακρίνεται το άρθρωμα διαχείρισης του streaming της Cambridge Audio (Streammagic) καθώς και ο επεξεργαστής XMOS για την διαχείριση των ψηφιακών εισόδων.