Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Κεφαλή Κινητού Πηνίου

AtrotoS Consta

AtrotoS Consta

Η AtrotoS σκέφτηκε, εν προκειμένω, κυριολεκτικώς “έξω από το κουτί”, μεταφέροντας ολόκληρη τη γεννήτρια έξω από το κέλυφος της κεφαλής. Αν θεωρήσατε κάποτε ως ακραία επιλογή την υιοθέτηση του γυμνού στελέχους (exposed cantilever) από πολλούς κατασκευαστές, προετοιμαστείτε για... εκπλήξεις. Στις κεφαλές της AtrotoS το σύνολο των μαγνητών, των πηνίων και του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής, πολύ λίγα χιλιοστά πίσω από την ίδια την ακίδα. Η εταιρία ονομάζει την τεχνική αυτή VMF (V Magnetic Field), ένας όρος που περιγράφει με ακρίβεια την όλη δομή. Το στέλεχος της ακίδας περνά μέσα από τον φορέα δυο εντελώς ξεχωριστών πηνίων με άξονες που σχηματίζουν ένα “V” 90 μοιρών.

AtrotoS Consta

Η συσκευασία της Consta είναι καλή και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (κλειδί και βίδες).

Στον ίδιο άξονα, αλλά στο σώμα της κεφαλής βρίσκονται οι αντίστοιχοι μαγνήτες (κυλινδρικοί, από νεοδύμιο), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία του σήματος. Η AtrotoS αναφέρει ότι αυτή η προσέγγιση έχει διάφορα πλεονεκτήματα, το κυριότερο των οποίων είναι ότι δεν απαιτείται να συνδεθεί το στέλεχος με αλουμίνιο ή κάποιο άλλο υλικό, στο πίσω μέρος για να τοποθετηθούν τα πηνία, ένα χαρακτηριστικό που βελτιώνει την μηχανική συμπεριφορά της ακίδας όταν ιχνηλατεί τον δίσκο. Επιπροσθέτως, τα πηνία έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, κάτι που βελτιώνει τον διαχωρισμό των καναλιών και η ρύθμιση της γεωμετρίας είναι πολύ πιο εύκολη (έτσι ώστε τα πηνία να ισαπέχουν από τους μαγνήτες, αντισταθμίζοντας τις κατασκευαστικές ανοχές), επομένως η ισορροπία των καναλιών είναι καλύτερη.

AtrotoS Consta

Η κεφαλή είναι σχεδόν κυβική, με πολύ καθαρές γραμμές που διευκολύνουν ιδιαίτερα την ρύθμιση της γεωμετρίας. Η AtrotoS δεν συνοδεύει την κεφαλή με κάποιο προστατευτικό, κάτι που θα προτείναμε να αλλάξει. Το περίβλημα της Consta που είχαμε για δοκιμή ήταν κατασκευασμένο με προσθετική τεχνική (3d εκτύπωση μετάλλου) κάτι που εξηγεί την κάπως κοκκώδη επιφάνειά της).

Τούτων λεχθέντων, δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσεις ότι η γεννήτρια είναι εντελώς εκτεθειμένη στο παραμικρό ατύχημα, στους ρύπους του δίσκου, τα αιωρούμενα σωματίδια και στην ατυχή περίπτωση που οι ισχυροί μαγνήτες βρεθούν κοντά σε σωματίδια που έλκονται. Θα πρότεινα στην AtrotoS να σχεδιάσει και να προσφέρει ένα κατάλληλο κιτ καθαρισμού για όλα αυτά!

AtrotoS Consta

Οι ακροδέκτες για την σύνδεση της κεφαλής είναι κατασκευασμένοι από νικέλιο το οποίο έχει επιχρυσωθεί σε μεγάλο βάθος.

Αυτή την στιγμή, η εταιρία διαθέτει στην αγορά δύο κεφαλές, την Consta, που δοκιμάζουμε εδώ και την ακριβότερη Adria. Και οι δύο χρησιμοποιούν την τεχνική VMF αλλά διαφέρουν σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αρκετά ενδιαφέρων είναι ο τρόπος παραγωγής του κελύφους. Και στις δύο κεφαλές αυτό γίνεται με προσθετική τεχνική (δηλαδή 3d printing μετάλλου) με την Adria να χρησιμοποιεί κράμα Τιτανίου και την Consta κράμα αλουμινίου (πρόκειται για ειδικά κράματα βελτιστοποιημένα για την συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής). To 3d printing εξηγεί και το κάπως “κοκκώδες” φινίρισμα του σώματος της κεφαλής που φαίνεται στις φωτογραφίες. Το στέλεχος της Consta είναι από Βόριο και η ακίδα έχει προφίλ Shibata. Σε αντιστοιχία, η Adria χρησιμοποιεί στέλεχος από ρουμπίνι και η ακίδα της έχει προφίλ micro-ridge. Και στις δύο κεφαλές, το πηνίο είναι κατασκευασμένο από αγωγό με χαλκό πολύ υψηλής καθαρότητας (ο οποίος σχεδόν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι).

AtrotoS Consta

Εδώ φαίνεται η βασική διαφορά της Consta με τις συμβατικές κεφαλές. Τα πηνία και οι μαγνήτες βρίσκονται μεταξύ υπομοχλίου και ακίδας. Αυτή την διάταξη, η AtrotoS την ονομάζει VMF.