Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/01/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Thorens TD 1601/TP 92

Thorens TD 1601/TP 92

Για την ακουστική αξιολόγηση, το TD1601 αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Linn Ittok) και κλήθηκε να χρησιμοποιήσει την κεφαλή αναφοράς (Linn Karma) καθώς και την E1 της DS Audio (για μικρότερο χρονικό διάστημα). Η εγκατάσταση της κεφαλής αποδείχθηκε απλή υπόθεση χάρις στο shell του βραχίονα. Ως προενισχυτές phono χρησιμοποιήθηκαν ο προενισχυτής αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και ο “μικρός” Chord Electronics Huei (στην περίπτωση της E1, φυσικά, χρησιμοποιήθηκε ο δικός της προενισχυτής). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Σε όλες τις περιπτώσεις, η σύνδεση έγινε μέσω της single ended εξόδου (με το καλώδιο που συνοδεύει την συσκευή). Η μικρορύθμιση των στροφών είναι σχετικώς εύκολη με τον δίσκο που συνοδεύει την συσκευή. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια πετύχαμε μια κορυφαία επίδοση, όπως αναφέρεται στην σελίδα των μετρήσεων. Η οριζοντίωση του πλατό γίνεται πολύ εύκολα χάρις στα ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης.

Σε επίπεδο χρήσης, το μόνο διαφορετικό, στην περίπτωση του TD1601 είναι το auto stop και το ηλεκτρικό lift. Αμφότερα κάνουν την ζωή του χρήστη πιο εύκολη και δεν επηρεάζουν, φυσικά, την απόδοση του πλατό με κανέναν τρόπο. Για όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι τέτοιου είδους ευκολίες, υπάρχει πάντοτε και η “απλή”, έκδοση, TD 1600.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το TD1601 είναι πως έχει να κάνει με μια πολύ ήσυχη πλατφόρμα, χωρίς εμφανείς, ενοχλητικούς μηχανικούς θορύβους. Το 1601 δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σκοτεινό υπόβαθρο και αποδίδει με τρόπο εντυπωσιακό ακόμη και πολύ δύσκολους δίσκους, μεταφέροντας στον χώρο, με τρόπο που ενθουσιάζει, την δυναμική αντίθεση του κάθε μουσικού κομματιού και επιτρέποντας στην κεφαλή να κάνει σωστά τη δουλειά της. Στην πραγματικότητα, είναι εκκωφαντικά απόν από το τελικό αποτέλεσμα αφήνοντας τον χαρακτήρα της να ξεδιπλωθεί (κάτι που σημαίνει, βεβαίως, ότι πρέπει να διαλέξετε σωστά την κεφαλή σας...).

Thorens TD 1601/TP 92 Thorens TD 1601/TP 92

Πιο αναλυτικά, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με πολύ καλή έκταση, χωρίς προβλήματα υπερβολικού σώματος, πολύ καλή αίσθηση ελέγχου και ισορροπημένο όγκο, χωρίς να χαρακτηρίζεται από υπερβολική έμφαση. Το σύστημα με το TD 1601 ακούστηκε όσο έπρεπε επιβλητικό και γέμισε τον χώρο σε χαράξεις που δίνουν έμφαση σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν δημιούργησε την εντύπωση ότι “προσπαθεί” υπερβολικά να ακουστεί... αναλογικό! Αυτή η ισορροπημένη, με έμφαση στην ουδετερότητα μάλλον παρά στον εντυπωσιασμό, συμπεριφορά, επεκτείνεται σε την απόδοση των ρυθμικών μερών τα οποία ακούστηκαν όσο πρέπει έντονα, γρήγορα και γεμάτα, δημιουργώντας μια αίσθηση σαφήνειας και καλής ροής. Χαράξεις με έντονο ρυθμό αποδόθηκαν με τρόπο ευχάριστο και ο ακροατής νοιώθει έντονη την ανάγκη να συμμετέχει, να δώσει προσοχή στην μουσική.
Η περιοχή των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων ανήκε, κάθε φορά, στην κεφαλή και, στην περίπτωση της E1, αναγνώρισα εύκολα τα βασικά της γνωρίσματα, δηλαδή την πολύ καλή ανάλυση και την φωτεινότητα καθώς και την καλή έκταση, τον αέρα και την ζωντάνια της ψηλά. Συνολικά μιλώντας, ακούστηκε ομοιογενής και ισορροπημένη, σε σωστή απόσταση από τον ακροατή, ο οποίος νοιώθει ότι αυτό που ακούει είναι μαλακό και ευχάριστο χωρίς να χάνει σε λεπτομέρειες ή να κολακεύει υπερβολικά το πρόγραμμα. Το TD 1601 δεν ακούστηκε ποτέ τραχύ ή επιθετικό, αλλά δεν επέβαλλε κάποια άποψη στις παραγωγές που ανέλαβε να αποδώσει, περνώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στα ηχεία, με τρόπο διαφανή και άμεσο.
Κάτι ανάλογο έγινε και με την στερεοφωνική εικόνα, η οποία είχε τον εντυπωσιακό, ανάγλυφο χαρακτήρα, την σταθερότητα και τον σαφή καθορισμό που περίμενα με βάση τις κεφαλές που χρησιμοποίησα. Η γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι, πράγματι, το TD 1601 κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε πλατό που σέβεται τον εαυτό του: Όταν ακουμπήσει η ακίδα στο αυλάκι, απλώς, εξαφανίζεται, δίνοντας την θέση του σε μια εικόνα με καλή σαφήνεια σε ότι αφορά την περιγραφή των ορίων του πλάτους της (αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα, των χαμηλών μηχανικών θορύβων), πολύ καλή περιγραφή της θέσης των ακουστικών αντικειμένων, αναλόγως καλή αίσθηση του βάθους και πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης.
Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε γρήγορο, με πολύ καλό σώμα και καλή αίσθηση της έκτασης και του αέρα. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε σωστά, με ισορροπημένη φωτεινότητα και επιμέρους χαρακτηριστικά που σχετίζονταν περισσότερο με τις κεφαλές και τους προενισχυτής phono και λιγότερο με το ίδιο το πλατό.

Τελικώς...

...θα είχε ενδιαφέρον, ασφαλώς, να ακούσει κάποιος ένα TD 1601 δίπλα σε ένα TD 160 για να δει τις διαφορές τους, με βάση την νέα προσέγγιση της Thorens και με τις δεκαετίες που τα χωρίζουν. Ωστόσο, αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έβαζα τα χρήματά μου στο TD 1601 (ή στο TD 1600 αν κρίνετε ότι δεν χρειάζεστε την ημιαυτόματη λειτουργία, άποψη με την οποία προσωπικώς συμφωνώ). Είναι μια ιδιαίτερα προσεγμένη στις λεπτομέρειες κατασκευή, με ενδιαφέρουσες ιδέες, που εξελίσσουν την κλασική αρχιτεκτονική και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικά πειστικό. Προτείνεται χωρίς επιφυλάξεις, αν ψάχνετε ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πλατό/βραχίονα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Thorens TD 1601/TP 92, Linn Karma, Chord Electronics Huei.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".