Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/12/2021
Ολοκληρωμένος ενισχυτής
Η εργαστηριακή εκτίμηση του SU-R1000 περιέλαβε μετρήσεις του ενισχυτή, μετρήσεις του προενισχυτή και του προενισχυτή phono και μετρήσεις του DAC. Οι μετρήσεις του ολοκληρωμένου ενισχυτή έγιναν μέσω μιας εισόδου line, με το LAPC απενεργοποιημένο, ο προενισχυτής αξιολογήθηκε από την έξοδο pre out, όπως και ο προενισχυτής phono, ενώ ο DAC μετρήθηκε μέσω μιας ομοαξονικής εξόδου και της εξόδου προενισχυτή.
Με φορτίο 8Ω και με όριο παραμόρφωσης το 0,3%, ο ενισχυτής απέδωσε 179Wrms ανά κανάλι, τιμή η οποία ανέβηκε στα 341Wrms ανά κανάλι, με φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος στο 1,9, ο SU-R1000 αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός στην οδήγηση δύστροπων ηχείων, με σοβαρά αποθέματα ρεύματος. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε πάνω από 240, αφήνοντας υποσχέσεις για πολύ μικρές αποκλίσεις στην απόκριση συχνότητας, ακόμη και χωρίς το LAPC.
Οι παραμορφώσεις του ενισχυτή κινήθηκαν σε τυπικώς καλά επίπεδα, με τον θόρυβο να μην παίζει κάποιο σοβαρό ρόλο, καθώς στο 1kHz μετρήσαμε THD στο 0,03% και THD+N στο 0,04% και μικρή επίδραση του φορτίου (0,06% και 0,07% αντίστοιχα στα 4Ω), με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος. Οι τιμές της παραμόρφωσης ανεβαίνουν σε υψηλότερες συχνότητες, καθώς στα 10kHz μετρήσαμε THD 0.08% στα 8Ω και 0,11% στα 4Ω. Ανάλογες επιδόσεις είδαμε και για την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (SMPTE), με 0.04% και 0.08% σε φορτία 8Ω και 4Ω αντιστοίχως.
Με το τελικό στάδιο να ακολουθεί την κλασική πρακτική της φίμωσης όταν δεν υπάρχει σήμα στην είσοδο, δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί ο θόρυβος, παρά μόνο να εκτιμηθεί από το φάσμα του.
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή με ωμικό φορτίο παρουσιάζει πολύ μικρές αποκλίσεις μέχρι τα 20kHz, με ήπια αποκοπή (-0.25dBr) η οποία ακολουθείται από εμφανή αύξηση του κέρδους που ξεπερνά λίγο το 1,5dB στα 60kHz. Με σύνθετο φορτίο, η απόκλιση ψηλά αυξάνεται φθάνοντας το -0.6dBr, αντανακλώντας τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης.
Με το LAPC ενεργοποιημένο, η εικόνα αλλάζει θεαματικά. Οι αποκλίσεις στο φάσμα είναι μικρότερες του 0,1dBr μέχρι τα 20kHz και δεν ξεπερνούν τα 0,25dBr στο φάσμα της μέτρησης.
Το φάσμα της εξόδου, με σήμα 1kHz στην είσοδο περιλαμβάνει μια σειρά από εμφανείς αρμονικές περιττής τάξης, με την ισχυρότερη τρίτη να είναι λίγο μικρότερη των -70dBr και το σύνολο να πέφτει κάτω από τα -100dBr πάνω από την ένατη αρμονική.
Οι αρμονικές ισχυροποιούνται εμφανώς, όταν το φορτίο γίνει 4Ω, αλλά το φάσμα διατηρεί την γενική του μορφή. Το φάσμα του θορύβου έχει μικρά ίχνη από hum (50/100Hz) με συνιστώσες που δεν ξεπερνούν τα -100dBr. Ψηλά, υπάρχουν κάποια ίχνη θορύβου (πάνω από τα 40kHz) αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (σημειώστε ότι τα φάσματα λαμβάνονται χωρίς την χρήση του φίλτρου διέλευσης χαμηλών που απαιτεί η διαδικασία αξιολόγησης διακοπτικών ενισχυτών).
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω. |
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω. |
Το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης, με φορτίο 8Ω περιλαμβάνει αρκετές εμφανείς συνιστώσες, με αυτές της πέμπτης τάξης να είναι οι ισχυρότερες (-70dBr). Η τρίτη τάξη βρίσκεται στην περιοχή των -100dBr, ενώ η πρώτη τάξη (1kHz) απουσιάζει εντελώς από το φάσμα.
Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και με φορτίο 4Ω, αλλά οι στάθμες των συνιστωσών είναι σαφώς υψηλότερες. Και εδώ, η πέμπτη τάξη είναι η ισχυρότερη, στα -60dBr.
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω. |
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω. |
Η μεταβολή της παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα, σε φορτίο 8Ω εμφανίστηκε ομαλή στο φάσμα της μέτρησης, προσεγγίζοντας τις στατικές μετρήσεις στο 1/3 της μέγιστης ισχύος. Σε χαμηλές στάθμες (1Wrms και 10Wrms) οι τιμές είναι αυξημένες, κάτι που είναι αναμενόμενο.
Η συμπεριφορά αυτή δεν άλλαξε σημαντικά όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Και εδώ, ο ενισχυτής επέδειξε πολύ ομαλή συμπεριφορά, με κάπως υψηλότερες τιμές σε όλα τα επίπεδα ισχύος.
Σε συνάρτηση με την ισχύ, η παραμόρφωση ακολουθεί την πεπατημένη, με μοναδικό άξιο λόγου εύρημα την μάλλον συντηρητική θέση της Technics σε ότι αφορά τις επιδόσεις του σταδίου ισχύος (δίνει 150W/0,5% 8Ω και 300W/0,5%, 4Ω) ενώ η υπερφόρτωση, στην πράξη, εμφανίζεται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές ακόμη και με πιο συντηρητική επιλογή παραμόρφωσης (0,3%).
Ο προενισχυτής του SU-R1000 είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση η οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, δείχνει μια αμηχανία από την πλευρά της Technics. Πρόκειται για μια σχεδίαση με χαμηλές παραμορφώσεις, χαμηλό θόρυβο και άλλες αρετές, αλλά με πολύ μικρά περιθώρια υπερφόρτωσης τα οποία, οριακά του επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί ως πραγματικός προενισχυτής. Για έξοδο 1Vrms απαιτεί μόλις 148mVrms ενώ, με την τυπική στάθμη line (316mVrms) στην είσοδο, βρίσκεται πολύ κοντά στον ψαλιδισμό, ο οποίος εμφανίζεται μόλις στα 2Vrms.
Σε αντιστάθμισμα, το στάδιο προενίσχυσης του SU-R1000 έχει πολύ χαμηλές παραμορφώσεις (THD και IMD στα 0,0008%, THD+N στα 0,02%), πολύ χαμηλό θόρυβο (-92dBr(A) με αναφορά το 1Vrms), καλή διαφωνία καναλιών (-73dBr στα 10kHz) και πολύ καλό τράκινγκ στο ρυθμιστικό στάθμης με διαφορές που ξεπερνούν ελάχιστα το 0,3dBr, για εξασθένηση -18dBr).
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη με τα -3dB να εμφανίζονται πάνω από τα 60kHz και το ρυθμιστικό τόνου, τριών περιοχών, να προσφέρει σχετικώς ήπια ενίσχυση και αποκοπή. Η ισορροπία των καναλιών βρίσκεται στην περιοχή του 0,1dB, επίδοση που είναι πολύ καλή.
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι ιδιαίτερα ομαλή και μεταβάλλεται με τρόπο προβλέψιμο καθώς μεταβάλλεται η στάθμη. Στα -6dB (με αναφορά το 1Vrms ), κινείται στην περιοχή των 0,08%, ενώ στα +3dB βρίσκεται γύρω από τα 0,03%.
Σε συνάρτηση με την στάθμη, οι καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται πάνω από το 1Vrms (στην έξοδο), με την υπερφόρτωση να εμφανίζεται απότομα λίγο κάτω από τα 2Vrms.
Ο προενισχυτής phono έχει ευαισθησία 2,5mVrms (για έξοδο 1Vrms) με ρύ8μιση κινητού μαγνήτη και 0,385mVrms για ρύθμιση κινητού πηνίου και καλές επιδόσεις θορύβου, που φθάνουν τα -74dBr(A) σε ρύθμιση MM και τα -56dBr(A) σε ρύθμιση MC.
H ακρίβεια της αποέμφασης RIAA είναι από τις κορυφαίες που έχουμε μετρήσει, με μέγιστη απόκλιση τα -0,09dBr (στα 75μs) και την ισορροπία καναλιών να αγγίζει τα όρια του εξωπραγματικού (με 0,03dBr στα 75μs) και του πολύ καλού (0,09dBr στα 3180μs, τα οποία αν έχουμε καταλάβει καλά από τις περιγραφές της Technics, υλοποιούνται στο αναλογικό πεδίο).
Ο προενισχυτής προσφέρει μια μεγάλη σειρά από καμπύλες αποέμφασης για όσους έχουν χαράξεις που έχουν γίνει “εκτός” RIAA. Από αυτές, η πιο ενδιαφέρουσα (και με ευρύτερη εφαρμογή) είναι η καμπύλη IEC, η οποία είναι η αναθεώρηση της καμπύλης RIAA (το 1976) και περιλαμβάνει μια ακόμη χρονική σταθερά, στα 7950μs, που παίζει τον ρόλο υποηχητικού φίλτρου και προσφέρει μια ακόμη επιλογή για το playback συμβατικών δίσκων.
Το ψηφιακό interface του SU-R1000 προσφέρει καλή καταστολή του εισερχόμενου jitter με την σχετική καμπύλη να βρίσκεται στην περιοχή των -45dB για όλο το φάσμα του jitter (στα 80ns). Αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής μπορεί να διαχειριστεί σήματα από μέτριας ποιότητας (στο θέμα του jitter) ψηφιακές εξόδους και καλώδια.
Η γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέα είναι καλή με τις καμπύλες να διατηρούν την ιδανική μορφή μέχρι περίπου τα -100dBFS και τον θόρυβο να επιβάλλεται κάτω από τα -110dBFS.
Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p. |
Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz. |
Οι παραμορφώσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα (μιλάμε για άθροισμα των παραμορφώσεων μετατροπέα και προενισχυτή, εδώ), κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου βρίσκεται στην περιοχή των -80dB με την “σκέτη” αρμονική παραμόρφωση, πολύ χαμηλότερα, στα -100dB για συχνότητες πάνω από τα 400Hz.
Η διαφωνία των καναλιών διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα, στα -100dB στην περιοχή των χαμηλών/μεσαίων συχνοτήτων, με ήπιες τάσεις αύξησης στις υψηλές συχνότητες. Στο όριο της μέτρησης η τιμή ήταν -80dB.