Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/06/2021
Ενισχυτής Ακουστικών
Ο RNHP απέδωσε 330mWrms σε φορτίο 32Ω (3,2Vrms) και 71,4mWrms σε φορτίο 600Ω (6,5Vrms), επιδόσεις οι οποίες εξασφαλίζουν καλή οδήγηση (και σοβαρές στάθμες) για μια μεγάλη πλειοψηφία ακουστικών αλλά όχι υπόσχεση οδήγησης όλων των ακουστικών της αγοράς, περιλαμβανόμενων αυτών με υψηλές ονομαστικές αντιστάσεις και χαμηλές ευαισθησίες.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τον ενισχυτή να μην ξεπερνά το 0,0057% σε αρμονική παραμόρφωση για φορτίο 32Ω και το 0,0005% για φορτίο 600Ω και με την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης να παραμένει, επίσης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 0,0031% και 0,0008%, για φορτίο 32Ω και 600Ω αντιστοίχως. Σε αναλόγως καλά επίπεδα κινήθηκε και ο θόρυβος, με την συσκευή να φτάνει τα -102,5dBr(A). Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε ένα τυπικώς καλό επίπεδο, με την σχετική επίδοση να μην ξεπερνά τα -60,6dBr. Εντελώς περιέργως, φαίνεται ότι η Neve Designs δεν έχει αξιοποιήσει την δυνατότητα του 6120 να δέχεται ξεχωριστή τροφοδοσία για κάθε κανάλι, δυνατότητα την οποία η Texas προσφέρει, ακριβώς, για να βελτιώνεται το crosstalk.
Η απόκριση συχνότητας είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος από μια συσκευή επαγγελματικής λογικής, με άλλα λόγια πρακτικώς επίπεδη, με δυσδιάκριτες αποκλίσεις στην περιοχή των 10Hz και πάνω από τα 20kHz, και τις σχετικές καμπύλες να ξεπερνούν με άνεση το όριο της μέτρησης (70kHz). Η διαφοροποίηση στην απόδοση στον τομέα αυτό σε σχέση με το φορτίο είναι μηδαμινή όπως μηδαμινές είναι και οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών της συσκευής (δώστε προσοχή στην κατακόρυφη κλίμακα του διαγράμματος, η οποία είναι 0,5dBr/DIV).
Το φάσμα του σήματος εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, στο 1/3 της ισχύος και σε φορτίο 332Ω, αποκαλύπτει μια συσκευή με χαμηλή αρμονική παραμόρφωση. Η δεύτερη αρμονική βρίσκεται στην περιοχή των -85dBr με το σύνολο των υπόλοιπων συνιστωσών παραμόρφωσης να βρίσκεται κάτω από τα -100dBr, μέχρι την 6η αρμονική και κάτω από τα -120dBr στις ανώτερες αρμονικές.
Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ματζέντα). |
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω. |
Η συμπεριφορά σε θέματα αρμονικής παραμόρφωσης βελτιώνεται σε φορτίο υψηλότερης αντίστασης. Στα 600Ω, το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει αρμονικές κάτω από τα -100dBr, μέχρι την 4η αρμονική και κάτω από τα -120dBr από εκεί και πάνω. Στην πραγματικότητα, τα φάσματα του RNHP επιβεβαιώνουν τις στατικές μετρήσεις.
Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξε ο ενισχυτής και στις μετρήσεις ενδοδιαμόρφωσης. Με φορτίο 32Ω, οι συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης βρίσκονται κάτω από τα -115dBr και τα -120dBr αντιστοίχως, με την συνιστώσα δεύτερης τάξης (1kHz) να ξεπερνά ελάχιστα το -100dBr.
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω. |
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης (19/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω. |
Με φορτίο 600Ω, η εικόνα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, με την τρίτη τάξη να βρίσκεται κάτω από τα -130dBr, την δεύτερη λίγο πάνω από τα -120dBr και μόνο την τρίτη τάξη να είναι ελαφρώς αυξημένη, στα -110dBr.
Ο θόρυβος χωρίς σήμα στην είσοδο είναι πραγματικά πολύ χαμηλός, με τα ίχνη του τροφοδοτικού να είναι ορατά μεν, σε πολύ χαμηλές στάθμες δε και την συσκευή να μαζεύει πολύ λίγο θόρυβο υψηλών συχνοτήτων από το περιβάλλον.
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης (19/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω. |
Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω. |
Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου, δείχνει μια συσκευή με πολύ καλές δυνατότητες στον τομέα. Με φορτίο 32Ω και για χαμηλές στάθμες εισόδου (και χαμηλές συχνότητες) υπάρχει μια αυξητική τάση, με την παραμόρφωση να αυξάνεται στις πολύ χαμηλές συχνότητες και για πολύ χαμηλές στάθμες. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων υπάρχει επίσης μια τάση αύξησης (στο όριο της μέτρησης, ο ενισχυτής δεν ξεπέρασε το 0.03%) αλλά είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η διαφοροποίηση σε συνάρτηση με την στάθμη είναι μικρή (συμπεριφορά που εκτείνεται μέχρι τα 800Hz, προς τα κάτω). Όταν το φορτίο γίνει 600Ω, ο ενισχυτής δείχνει να αισθάνεται πολύ πιο άνετα και να αλλάζει συμπεριφορά. Τώρα, υπάρχει μόνο μια τάση αύξησης των παραμορφώσεων στις υψηλές συχνότητες (στην χειρότερη περίπτωση μετρήσαμε λίγο πιο πάνω από το 0,01%) η οποία συσχετίζεται θετικά με την αύξηση της ισχύος.
Τέλος, το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο, επιβεβαιώνει το σύνολο των παρατηρήσεων μας, τόσο ως προς την μέγιστη ισχύ της συσκευής η οποία εμφανίζει τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης στα 70mW/600Ω και λίγο πάνω από τα 300mW/32Ω, όσο και ως προς τις συνολικές παραμορφώσεις, οι οποίες είναι υψηλότερες με χαμηλή αντίσταση στην έξοδο.