Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Mission QX-1

Mission QX-1

Η συμπεριφορά του ηχείου ως φορτίο είναι αρκετά καλή. Με το μέτρο της εμπέδησης να μην πέφτει κάτω από τα 4Ω και να μην γίνεται μεγαλύτερο από τα 19Ω, έχει αρκετά μικρή διακύμανση ώστε να μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και από ενισχυτές με μικρό συντελεστή απόσβεσης. Η φάση της εμπέδησης έχει κάπως μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης σε σχέση με αυτό που συναντούμε συνήθως, κυμαινόμενη από τις +40° μέχρι τις -49°, κάτι που σημαίνει ότι ο ενισχυτής που οδηγεί το MQ-1 πρέπει να ψύχεται επαρκώς.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (πάνω από τα 250Hz) αποκαλύπτει ένα ηχείο με μικρές διακυμάνσεις στην απόκριση, αισθητά μικρότερες από το συμβατικό διάστημα ±3dB, χωρίς μειώσεις της ευαισθησίας με μεγάλο εύρος (ως προς την συχνότητα). Η ευαισθησία του ηχείου είναι κάτω από τα 87dB/2,83V. Ενδιαφέρον εύρημα στο σχετικό διάγραμμα είναι, ασφαλώς, η σημαντική επίδραση του προστατευτικού, ειδικά στην περιοχή 4-8kHz. Με βάση αυτό, το ηχείο θα πρέπει να ακούγεται χωρίς το προστατευτικό αυτό.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 250Hz). Μέτρηση χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη).

Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει με splicing μεταξύ της near field και της ψευδοανηχοϊκής μέτρησης, επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερα ομαλό χαρακτήρα του ηχείου στην μεσαία περιοχή και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Με αποκοπή -3dB στα 58Hz και -6dB στα 49Hz επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά που η δίνει η Mission (55Hz και 48Ηz αντιστοίχως). Ψηλά, η αποκοπή ξεκινά από αρκετά χαμηλά και τα -6dB έρχονται (με βάση την συγκεκριμένη καμπύλη) στα 19,6kΗz. Το ηχείο φαίνεται να έχει σχετικώς ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα. Η σχετική καμπύλη, όπως προκύπτει από ένα παράθυρο μετρήσεις ±10° στο οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο, διατηρεί την μορφή της καμπύλης επί του άξονα αλλά με μειωμένη ευαισθησία πάνω από τα 2kHz περίπου.
Η βηματική απόκριση του QX-1 είναι αξιοσημείωτα ομαλή (με ελάχιστα ίχνη κατά την μετάβαση από του τουίτερ στο γούφερ) και καλή απόσβεση, δικαιώνοντας τους ισχυρισμούς της Mission γύρω από την ταχύτητα των μονάδων του ηχείου.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια ευδιάκριτη σειρά συντονισμών, οι οποίοι, πάντως, είναι αρκετά γρήγοροι στις αποσβέσεις τους. Οι δύο ισχυρότεροι εντοπίζονται στα 2kHz και τα 3,9kHz (1,8 και 1,7ms αντιστοίχως για μείωση -25dBr) ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων οι συντονισμοί (στα 11, 15 και 18kHz περίπου) δεν ξεπερνούν το 1,3ms.
Το πολικό διάγραμμα του QX-1 στο οριζόντιο επίπεδο αποκαλύπτει έναν διττό χαρακτήρα. Μέχρι τα 8kHz περίπου, η ακτινοβολία στον χώρο είναι αρκετά ομαλή αλλά στις πολύ υψηλές συχνότητες η ευαισθησία μειώνεται γρήγορα και υπάρχουν εμφανή φαινόμενα beaming. Με βάση αυτά, το ηχείο θα πρέπει να ακούγεται επί του άξονα (κατά το δυνατόν), επομένως χρειάζεται toe-in και, κατά προτίμηση από μικρές αποστάσεις, στο direct field. Βεβαίως, με 8 λίτρα εσωτερικό όγκο και ύψος αισθητά μικρότερο από τα 30 εκατοστά, το QX-1 δεν είναι ένα ηχείο που σε “προκαλεί” να το ακούσεις από μεγάλες αποστάσεις, ούτως ή άλλως.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η κατευθυντικότητα στο κατακόρυφο επίπεδο δεν κρύβει εκπλήξεις. Με το τουίτερ κάτω από το γούφερ, το μικρό Mission έχει απόδοση με ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις για θετικές γωνίες (δηλαδή για θέσεις πάνω από το γούφερ) και εμφανίζεται πολύ πιο ομοιογενές για αρνητικές γωνίες ακρόασης, δηλαδή στο ύψος του γούφερ και χαμηλότερα, όπως, δηλαδή, προτείνει η εταιρία. Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα της αρχιτεκτονικής IDG είναι ότι “απαγορεύει” να ακούς το ηχείο όρθιος!
Η καμπίνα φαίνεται να είναι αρκετά καλά δεμένη, τέλος, με το σύνολο των συντονισμών να βρίσκεται κάτω από τα -50dBm/sec2. O ισχυρότερος από αυτούς εντοπίζεται στα 1,3kHz για την μπάφλα και αρκετά χαμηλότερα, στα 330Hz για τις πλευρικές επιφάνειες.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (κόκκινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας (πράσινη).