Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC-Προενισχυτής-Ενισχυτής Ακουστικών/Τελικός Ενισχυτής

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Από τα πράγματα που δεν έχουν αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια είναι η εξωτερική εμφάνιση των Lehmann. Το μικρού πλάτους σασί με το καλό φινίρισμα σε μαύρο χρώμα συνδυάζεται ιδανικά με το πολύ απλό user interface το οποίο, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει απλώς το ρυθμιστικό στάθμης και ένα ενδεικτικό led σε κάθε συσκευή. Για να μην είμαστε άδικοι με την Lehmann, πάντως, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το φινίρισμα σε κάτι πιο... ενδιαφέρον, όπως είναι η πρόσοψη από χρώμιο (με πρόσθετη επιβάρυνση) αλλά και να τοποθετήσει τα ειδικά σημεία στήριξης 3S και στις δύο συσκευές.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Το εντελώς αναγνωρίσιμο στυλ της Legmann Audio επικρατεί στην περίπτωση των Linear USB II /Stamp, με τα χαρακτηριστικά στενά και βαθιά σασί. Το φινίρισμα είναι πολύ καλό και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα απολύτως απαραίτητα.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι οι απολύτως απαραίτητες. Αυτό, στην περίπτωση του Linear USB II περιλαμβάνει μια θύρα USB-Β, μια αναλογική είσοδο και μια αναλογική έξοδο, αμφότερες single ended, με βύσματα καλής ποιότητας και, στην περίπτωση του Stamp, μια είσοδο single ended και μια ένα σετ ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων. Η προσπάθεια για οικονομία χώρου στις πολύ μικρές επιφάνειες και των δύο συσκευών είναι προφανής όσο και αναγκαία και το μόνο “πρόβλημα” είναι ότι τα καλώδια των ηχείων θα πρέπει να είναι τερματισμένα με βύσματα τύπου “μπανάνα”, ενώ δεν θα μας στεναχωρούσε και μια ομοαξονική ψηφιακή είσοδος. O Linear διαθέτει, ακόμη, δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών στην πρόσοψη, υλοποιημένες με βύσματα TRS 6,35mm. H επιλογή της εισόδου στον Linear γίνεται αυτόματα, με την συσκευή να γυρίζει στην αναλογική είσοδο όταν δεν υπάρχει stream στην θύρα USB.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Ρυθμιστικό στάθμης και δύο έξοδοι TRS 6,35mm για την σύνδεση ισάριθμων ακουστικών, στην πρόσοψη του Linear USB II. Η επιλογή των εισόδων γίνεται αυτόματα.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο line, μια θύρα USB-B και μια έξοδο line, στον Linear II USB και μια είσοδο line και ένα σετ ακροδεκτών για την σύνδεση ηχείων, στον Stamp. Οι διακόπτες on/off βρίσκονται στην πίσω πλευρά.

Ο ενισχυτής ακουστικών προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους σε τέσσερα βήματα (από 0dB μέχρι +20dB), ώστε η έξοδός του να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε μοντέλο. Η ρύθμιση γίνεται από το κάτω μέρος της συσκευής με διακόπτες DIP. Με παρόμοιο τρόπο μπορεί κάποιος να επιλέξει και τον ρυθμό λειτουργίας του τελικού ενισχυτή, μεταξύ stereo και mono, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Stamp ως μονομπλόκ (με την προϋπόθεση ότι το ηχείο υποστηρίζει διπλοκαλωδίωση).
Το εσωτερικό και των δύο συσκευών έρχεται σε αντίθεση με την απλή εξωτερική τους εμφάνιση. Το ψηφιακό front-end της συσκευής βασίζεται σε επεξεργαστή XMOS, ο οποίος επιτρέπει την διαχείριση stream μέχρι 32-bit/384kHz (PCM) και DSD128 (DSD/DoP), με τον μετατροπέα να προέρχεται από την ESS (ES9018K2M) και το αναλογικό στάδιο να χρησιμοποιεί τελεστικούς LM4562 της Texas Instruments, με το σχετικό φίλτρο να υλοποιείται με πυκνωτές silver mica. Ένας ψηφιακώς ελεγχόμενος solid state διακόπτης, χρησιμοποιείται για την αυτόματη εναλλαγή των εισόδων.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Πειθαρχημένο και ποιοτικό εσωτερικό, το οποίο δεν περιλαμβάνει και λίγα: Ψηφιακό front end, αναλογικό προενισχυτή, ενισχυτή ακουστικών και τροφοδοτικό. Επάνω αριστερά, διακρίνονται οι MCap της Mundorf.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Με το TA 2020 τοποθετημένο στην πρόσοψη (η οποία παίζει και τον ρόλο της ψύκτρας) το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στο σασί του Stamp καταλαμβάνεται από το τροφοδοτικό. Δεσπόζει ο μετασχηματιστής και το φίλτρο εξομάλυνσης με τους έξι πυκνωτές.

Στο στάδιο προενίσχυσης, ο Linear USB II χρησιμοποιεί τον εξασθενητή στην είσοδο, ένα "μπλε" ποτενσιόμετρο της Alps και ένα στάδιο κέρδους σχεδιασμένο γύρω από έναν διπλό τελεστικό ενισχυτή ΟPA2134 της Burr-Brown, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με στάδιο εισόδου υλοποιημένο με FET, της σειράς Sound Plus της εταιρίας η οποία δίνει έμφαση στις πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης και θορύβου. Ο τελεστικός οδηγεί το στάδιο ισχύος του ενισχυτή ακουστικών, το οποίο είναι συμμετρικό, βασισμένο σε διπολικούς ημιαγωγούς (BD139/BD140) και πολωμένο σε τάξη Α. Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή, με πυκνωτές MCap της Mundorf για την σύζευξη. Η τροφοδοσία ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και δύο πυκνωτές των 4700μF και χρησιμοποιεί σταθεροποίηση με 317/337. Τα βύσματα των ακουστικών είναι υψηλής ποιότητας της της Neutrik με επίχρυσες επαφές.

O Stamp είναι διακοπτικός ενισχυτής και βασίζεται σε ένα θρυλικό ολοκληρωμένο, το ΤΑ 2020 της Tripath, μιας εταιρίας η οποία υπήρξε, ίσως, η πρώτη που έγινε αποδεκτή από μερίδα των απαιτητικών του ήχου ως μια λύση πραγματικά υψηλής πιστότητας στον χώρο των διακοπτικών τελικών, με αίσθηση που “θύμιζε λυχνίες”. Το βασικό γνώρισμα του ολοκληρωμένου, η τεχνολογία T-Class, επιτρέπει τον δυναμικό έλεγχο της συχνότητας του διακοπτικού σήματος, με την τελευταία να αυξάνεται όσο μειώνεται η στάθμη του αναλογικού σήματος εισόδου, ώστε να υπάρχει έλεγχος της σχέσης "παραμόρφωση/απόδοση" ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς διακοπτικούς ενισχυτές τάξης D, οι οποίοι χρησιμοποιούν σταθερό διακοπτικό σήμα μερικών 100άδων kHz, ο ΤΑ 2020 μπορεί να μεταβάλει την συχνότητα αυτή από τα 200kHz μέχρι το 1.5MHz. Η τοπολογία εξόδου του ολοκληρωμένου είναι συμβατική με ένα ζεύγος FET ανά κανάλι σε σύνδεση γέφυρας να οδηγούν μέσω ενός βαθυπερατού φίλτρου (με πυκνωτή και πηνίο) τα ηχεία. Το στάδιο ισχύος του Stamp υποστηρίζεται από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 60VA και ένα πυκνωτικό φίλτρο με 8 πυκνωτές των 4700μF.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Ο μετατροπέας d/a περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή XMOS, για την διαχείριση του stream από την θύρα USB, ένα τσιπ ES9018K2M στην θέση του DAC (μέσον) και δύο τελεστικούς LM4562 (στο κάτω μέρος).

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Ο ενισχυτής ακουστικών βασίζεται σε ένα στάδιο εξόδου υλοποιημένο με διακριτούς ημιαγωγούς πολωμένους σε τάξη Α. Οι έξοδοι των ακουστικών χρησιμοποιούν επίχρυσα βύσματα της Neutrik. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ποτενσιόμετρο της Alps. Ακριβώς από κάτω, φαίνεται το στάδιο κέρδους του προενισχυτή με το OPA2134.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Ένα πραγματικά ιστορικό ολοκληρωμένο κύκλωμα, το TA 2020 της Tripath είναι η καρδιά του Stamp. Για πολλούς, το πρώτο audiophile διακοπτικό κύκλωμα ισχύος, βασίζεται στην τεχνολογία μεταβλητής συχνότητας T-Class της εταιρίας.