Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network Player

Cambridge Audio CXN V2

Cambridge Audio CXN V2

Για την ακουστική αξιολόγηση, το CXV V2 αντικατέστησε την πηγή streaming που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (foobar2000/Win10, dCS U-Clock, Teac Esoteric D70) και συνδέθηκε με το υπόλοιπο, γνωστό σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).Το σύνολο των ακροάσεων έγινε μέσω Ethernet/NAS, σε fixed mode και ο έλεγχος της συσκευής έγινε, κατά κύριο λόγο, από την εφαρμογή της Cambridge.
Η εγκατάσταση της συσκευής απαιτεί την συνήθη διαδικασία (στην πραγματικότητα, απλώς, πρέπει να την συνδέσεις ενσύρματα ή ασύρματα με το οικιακό δίκτυο). Το μενού είναι εύχρηστο και σαφές, ο οθόνη ευδιάκριτη από μικρές αποστάσεις και η εφαρμογή StreamMagic από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει (να συνοδεύουν συσκευές).

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το CXN V2 είναι η... βεβαιότητα ότι έχεις απέναντί σου ένα original ψηφιακό Cambridge Audio. Έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια από την εποχή που δοκιμάστηκε το DacMagic Plus και (με βάση τις σημειώσεις) οι βασικές αξίες της ηχητικής συμπεριφοράς ενός DAC της Cambridge παραμένουν οι ίδιες (καλώς εννοείται, αν κάτι είναι επιτυχημένο δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει). Με βασικό άξονα την -αναμενόμενη και απαραίτητη- τονική ουδετερότητα, το player των Βρετανών ακούγεται ισορροπημένα μαλακό και ευχάριστο, με καλή αίσθηση της ατμόσφαιρας, εστιασμό λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων, καλή απόδοση του ρυθμού και καλή απόδοση της λεπτομέρειας, η οποία, ωστόσο, δεν κατέχει τον κεντρικό ρόλο στην συνολική ακουστική εμπειρία.
Πολύ χαμηλά, το σύστημα με το CXN V2 στην θέση της πηγής διατήρησε την πολύ καλή έκτασή του, αποδίδοντας τον όγκο και τον επιβλητικό χαρακτήρα συγκεκριμένων έργων, γεμίζοντας άνετα τον χώρο και δημιουργώντας μια ιδιαίτερα θελκτική ατμόσφαιρα. Γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες του player ακούστηκαν καλές, ογκώδεις και γρήγορες, χωρίς να επιβάλλονται στον χώρο, με σωστή κλίμακα και καλή άρθρωση. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν γεμάτα και με σωστά χαρακτηριστικά ταχύτητας, καθόλου επιθετικά και, ακόμη και σε υψηλές στάθμες, η συσκευή δεν θα κουράσει ποτέ. Αντιθέτως, αν κάποιος χαρακτηρισμός έρχεται στο μυαλό αυτός είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια “ευγενική” πηγή, με καλή αίσθηση ροής.

Cambridge Audio CXN V2 Cambridge Audio CXN V2

Αυτή η ευγένεια χαρακτηρίζει και την απόδοση των μεσαίων συχνοτήτων, η οποία είναι, ίσως, από τα πλέον δυνατά σημεία της συσκευής και μάλλον καθορίζει την συνολική εντύπωση. Το player ακούστηκε ατμοσφαιρικό, σε αντιδιαστολή με το πολύ λεπτομερές και “to the point” Teac Esoteric το οποίο έχω συνηθίσει, με αδρές περιγραφές και ευχάριστο φωτεινό χαρακτήρα που σε προσελκύει να ακούσεις για όσο περισσότερο χρόνο μπορείς. Αυτός ο ελκυστικός χαρακτήρας είναι, έχω την εντύπωση, μια σπουδαία επιτυχία από την πλευρά της Cambridge, διότι επιτυγχάνεται με μαεστρία και χωρίς να επιδρά στην τονική ισορροπία με τρόπο άμεσα εμφανή. Αυτό που προσλαμβάνει ο ακροατής είναι μια ευχάριστη και ξεκούραστη αίσθηση, μια διαφάνεια στην συνολική εικόνα και την εντύπωση της φυσικής παρουσίας στον χώρο των οργάνων και των φωνών. Απαιτείται κοπιώδης σύγκριση με κάποια άλλη πηγή (εν προκειμένω την αναφορά) για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό που σου αρέσει. Τους βγάζεις το καπέλο και, διαβάζοντας τα διάφορα κείμενα της εταιρίας, βλέπεις ότι το δηλώνουν ευθαρσώς: Το voicing των συσκευών τους γίνεται με το αυτί.
Η εικόνα που δημιουργεί το CXN V2 έχει πολύ καλό πλάτος, καλή αίσθηση του βάθους και πολύ καλό εστιασμό στα μεμονωμένα ηχητικά αντικείμενα της μείξης. Η κίνηση, ο αέρας και η αίσθηση του χώρου είναι, επίσης, σε πολύ καλά επίπεδα και η φυσικότητα που χαρακτηρίζει τον ήχο της συσκευής, οφείλεται, βεβαίως, και σε αυτόν τον τομέα. Ο χαμηλός θόρυβος επιτρέπει την δημιουργία ενός πολύ σκοτεινού υπόβαθρου και τα μικροδυναμικά αποδίδονται θαυμάσια.
Ψηλά, υπάρχει καλή αίσθηση της έκτασης και του αέρα. Τα μέτωπα αποδόθηκαν με επαρκή ταχύτητα, το σώμα και η απόσβεση στα όργανα της περιοχής ακούστηκαν άψογα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι μαλακό και ευχάριστο, χωρίς να στρογγυλεύει ή να ωραιοποιεί τα πράγματα. Τα αρχεία υψηλής ανάλυσης αποδόθηκαν με πολύ καλή απόδοση του αέρα και της αίσθησης της λεπτομέρειας και το συνολικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ ελκυστικό.

Τελικώς...

... η αλήθεια είναι ότι η Cambridge Audio δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκε και πολύ στην περίπτωση του V2. Είχε ήδη μια εξαιρετική βάση (αποτέλεσμα εξέλιξης πολλών ετών) και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να προσθέσει μερικά πράγματα που επιβάλλει η αέναη εξέλιξη του συγκεκριμένου χώρου του streaming. Αυτό το έκανε με πολύ πειστικό τρόπο, χωρίς να “ενοχλήσει” μια, κατά τα άλλα, πολύ ισορροπημένη και ώριμη σχεδίαση. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματικά κορυφαία συσκευή για την κατηγορία τιμής, που συνδυάζει τις απαραίτητες δυνατότητες, την ευκολία στην χρήση με πραγματικά καλό ήχο. Σίγουρα ο CXN V2 είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ σοβαρά, αν κινείται στην περιοχή των €1000,-. Well Done!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Cambridge Audio CXN V2 | Single Ended | Streaming/Ethernet, 16/44.1kHz.
  2. Cambridge Audio CXN V2 | Single Ended | Streaming/Ethernet, 24/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.