Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC/Streamer

Arcam SA30

Arcam SA30

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση του SA30, η Arcam έχει βασιστεί, όπως θα περίμενε κανείς, στην επιτυχημένη αισθητική της σειράς HDA με την χαρακτηριστική, κεντρικά τοποθετημένη, μεγάλη σε διαστάσεις (και ιδιαίτερα ευανάγνωστη από μεγάλη απόσταση) μονόχρωμη οθόνη, το μεγάλο ρυθμιστικό στάθμης και τον, επίσης χαρακτηριστικό, διακόπτη on/off. Ο χρήστης έχει πρόσβαση στους βασικούς χειρισμούς μέσω μιας σειράς διακοπτών, οι οποίοι του επιτρέπουν να επιλέξει είσοδο, να πλοηγηθεί στο μενού και να ενεργοποιήσει μια σειρά από άλλες δυνατότητες. Το φινίρισμα του σασί είναι πολύ καλής ποιότητας και ο ενισχυτής είναι επιβλητικός σε εμφάνιση, παρά το εντελώς λογικό μέγεθός του, χωρίς να επιβάλλεται στο μάτι ή να “φωνάζει”.

Arcam SA30

Η αισθητική του SA30 είναι συνεπής προς αυτήν των υπόλοιπων συσκευών της σειράς HDA, με την χαρακτηριστική οθόνη, τα βασικά πλήκτρα χειρισμών και το μεγάλο ρυθμιστικό στάθμης. Ο ενισχυτής είναι αρκετά κόμπακτ αν αναλογιστεί κανείς τις επιδόσεις ισχύος του.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι κάτι παραπάνω από πλήρεις και επαρκούν για κάθε λογικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά τις αναλογικές εισόδους, ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τέσσερις στάθμης line (από τις οποίες η μια βρίσκεται στην πρόσοψη με την μορφή jack 3,5mm TRS) και δύο εισόδους για φωνογραφική κεφαλή, μία MM και μια MC (το ποιά από τις δύο χρησιμοποιείται αποφασίζεται μέσω του μενού, όχι μέσω του επιλογέα εισόδου), ενώ μέχρι πέντε ψηφιακές πηγές μπορούν να συνδεθούν στις δύο ομοαξονικές, τις δύο οπτικές και την μια είσοδο HDMI/eARC, οι οποίες βρίσκονται επίσης στην πίσω πλευρά. Για streaming μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ενσύρματη (μέσω Ethernet) είτε ασύρματη (AirPlay, Google Cast, Wi-Fi) σύνδεση. Ο ενισχυτής ικανοποιεί το πρότυπο UPnP (επομένως μπορεί να δει συμβατούς τοπικούς πόρους του δικτύου) είναι Roon Ready και μπορεί να αποκωδικοποιήσει MQA. Ο χρήστης μπορεί επίσης να “δει” αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε κάποια μνήμη Flash/USB μέσω της αντίστοιχης θύρας (USB/A-Type). Τα sample rates που υποστηρίζονται φθάνουν μέχρι τα 24-bit/192kHz. Ο χρήστης έχει στην διάθεση του ένα ζεύγος ακροδεκτών για την σύνδεση ηχείων, έξοδο προενισχυτή καθώς και έξοδο ακουστικών (TRS, 3,5mm στην πρόσοψη). Όλα τα βύσματα είναι τυπικώς καλής ποιότητας.

Arcam SA30

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη από αυτό το μεγάλο ρυθμιστικό το οποίο είναι τυπικό σε αίσθηση. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μιας εξωτερικής πηγής καθώς και ακουστικών, μέσω βυσμάτων TRS 3,5mm.

Arcam SA30

Μεγάλη σε διαστάσεις και με ευκρινείς αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και σύμβολα, η οθόνη (της οποίας η φωτεινότητα ρυθμίζεται) είναι ευδιάκριτη από μακρυά. Οι διακόπτες ακριβώς από κάτω δίνουν άμεση πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες καθώς και σε έναν σειριακό επιλογέα εισόδων.

Μια από τις ενδιαφέρουσες πλευρές του SA30 είναι η ενσωμάτωση του αλγόριθμου αντιστάθμισης της ακουστικής του χώρου Dirac. Για να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα απαιτείται η σύνδεση του ενισχυτή σε κοινό δίκτυο με ένα laptop που τρέχει το λογισμικό (το οποίο μπορεί να κατέβει δωρεάν) και η πραγματοποίηση μιας σειράς μετρήσεων με το ειδικό μικρόφωνο που περιλαμβάνεται στην συσκευασία. Ο χρήστης καθοδηγείται από το λογισμικό προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν αριθμό μετρήσεων ικανό ώστε ο αλγόριθμος να αποκτήσει “αίσθηση” του χώρου και της ακουστικής και στην συνέχεια μπορεί να δει την απόκριση του χώρου, την προτεινόμενη αντιστάθμιση και να κάνει επεμβάσεις, αν το επιθυμεί, πριν ανεβάσει την διόρθωση στον ενισχυτή. Ο ενισχυτής μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι τρεις διαφορετικές καμπύλες και να τις εφαρμόσει ανά είσοδο. Η χρήση του Dirac σημαίνει, φυσικά, ότι τα αναλογικά σήματα θα πρέπει να μετατραπούν σε ψηφιακά. Αν αυτό δεν είναι επιθυμητό, υπάρχει η δυνατότητα αναλογικού bypass, με το προφανές τίμημα απενεργοποίησης της ψηφιακής διόρθωσης. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από συμβατικό τηλεχειριστήριο, ενώ ο χρήστης μπορεί, επίσης, να κατεβάσει την σχετική εφαρμογή που προσφέρει η Arcam για χειρισμό από smartphone/tablet (συμβατή με iOS και Android).

Arcam SA30

Το χαρακτηριστικό on/off της σειράς HDA είναι παρόν.

Arcam SA30

Ο SA30 προσφέρει ένα πολύ καλό πακέτο συνδέσεων από το οποίο δεν λείπει τίποτε. Στα θετικά θα πρέπει να προσμετρηθεί η ύπαρξη θύρας HDMI (για σύνδεση τηλεόρασης), η θύρα USB Type-A καθώς και η διπλή είσοδος phono ΜΜ/MC.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι, όπως θα περίμενε κανείς, υπερπλήρες. Ο SA30 αποδίδει, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, 120W/8Ω και 220W/4Ω από ένα συμμετρικό στάδιο ισχύος το οποίο βασίζεται σε ένα ζευγάρι ημιαγωγών (NJL3281D/NJL1302D) της On, τεχνολογίας ThermalTrack. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια επαφή p-n (στην ουσία, δηλαδή, μια δίοδο) ενσωματωμένη στο κάθε τρανζίστορ ως αισθητήρα θερμότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος της πόλωσης σε πραγματικό χρόνο και σε μεγάλη εγγύτητα με τον ίδιο τον ημιαγωγό ισχύος και να μην απαιτείται ξεχωριστό τρανζίστορ επάνω στην ψύκτρα για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την ίδια την On Semiconductor (η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία) ένα στάδιο ισχύος ThermalTrack μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλότερα ρεύματα ηρεμίας, με την πόλωση πιο κοντά στην "επικίνδυνη περιοχή" (πέρα από την οποία παρατηρείται το φαινόμενο της θερμικής φυγής και η καταστροφή των ημιαγωγών), επομένως η παραμόρφωση διάβασης μειώνεται καθώς ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει μία πόλωση πιο κοντά στην τάξη Α, χωρίς σημαντικές απώλειες θερμότητας και περιττούς κινδύνους.
Η Arcam, πάντως, δεν έχει αρκεστεί μόνο στα ThermalTrack, αλλά έχει κάνει ένα ακόμη βήμα, χρησιμοποιώντας τοπολογία τάξης G στην περίπτωση του SA30 (μια επιλογή που έχει κάνει και σε αρκετούς άλλους ενισχυτές της σειράς HDA). Αν και ονομάζεται “τάξη”, η τοπολογία G δεν αφορά άμεσα την πόλωση του σταδίου ισχύος και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κάθε ημιαγωγός άγει, αλλά, περισσότερο, στις συνθήκες τροφοδοσίας του. Ένας ενισχυτής τάξης G διαθέτει δύο ή περισσότερα ζεύγη ζυγών τροφοδοσίας, τα οποία συνδέονται στους ημιαγωγούς ισχύος ανάλογα με τις στιγμιαίες απαιτήσεις ισχύος. Με δεδομένο ότι ο λόγος μεταξύ των τιμών κορυφής και των τιμών RMS (crest factor) ενός μουσικού σήματος είναι υψηλός (στην πράξη, δηλαδή, χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα) η τάξη G εξασφαλίζει την ύπαρξη αποθέματος ισχύος όταν αυτή χρειάζεται (δυναμικά) χωρίς τις θερμικές απώλειες ενός σταδίου ΑΒ που θα μπορούσε να αποδώσει την ισχύ αυτή σε συνεχή βάση. Η “επίπτωση” της τάξης G φαίνεται από την σχετικώς μικρή, εσωτερική ψύκτρα του SA30 (μιλάμε για έναν ενισχυτή που μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα 2x120Wrms/8Ω) καθώς επίσης και από τον μεγάλο αριθμό ημιαγωγών που συνοδεύουν τα τρανζίστορ ισχύος (και υλοποιούν τους διακόπτες που πραγματοποιούν τις μεταγωγές των ζυγών τροφοδοσίας). Το τελικό στάδιο υποστηρίζεται από έναν ευμεγέθη δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και ένα πυκνωτικό φίλτρο με συνολική χωρητικότητα 56.000μF.

Το στάδιο της προενίσχυσης του SA30 είναι χτισμένο γύρω από ένα ρυθμιστικό στάθμης PGA2311 (Burr-Brown) ενώ το ψηφιακό μέρος του ενισχυτή περιλαμβάνει έναν μετατροπέα a/d ΑΚ5552VM (της Asahi Kasei) για την μετατροπή των αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά (32/192) και ένα μετατροπέα d/a ES9038Q2M της ESS (αν και η εταιρία αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την εκδοχή K2M του ίδιου τσιπ). O 9038 είναι ένας κορυφαίος DAC της ESS και η έκδοση Q2M υποδηλώνει χαμηλή κατανάλωση. Το ψηφιακό interface είναι, επίσης, της AK (ΑΚ4113). Η Arcam φαίνεται να έχει επιλέξει μια συντηρητική προσέγγιση και δεν χρησιμοποιεί τις πολύ υψηλές δυνατότητες του τσιπ σε bitrates (32/768 και DSD256). Αντιθέτως, χρησιμοποιεί την δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων που προσφέρει, ενώ και το αναλογικό στάδιο του μετατροπέα είναι φροντισμένο, περιλαμβάνοντας τελεστικούς ενισχυτές υψηλής ποιότητας (LME49721 και LME49723 της Texas Instruments).

Arcam SA30

Γεμάτο εσωτερικό όπου κυριαρχούν ο μετασχηματιστής, οι τέσσερις πυκνωτές τροφοδοσίας καθώς και μια ψύκτρα οι οποία είναι σχετικώς μικρή (κάτι που εξηγείται από την χρήση της τοπολογίας G).

Arcam SA30

Αριστερά, φαίνονται οι τέσσερις συνολικά ημιαγωγοί ισχύος ThermalTrack, ενώ δεξιά βρίσκονται οι ημιαγωγοί που χειρίζονται την τροφοδοσία του τελικού σταδίου, όπως προβλέπεται από την αρχιτεκτονική της τάξης G.

Arcam SA30

Το ψηφιακό μέρος του SA30 περιλαμβάνει ένα ψηφιακό interface της Asahi Kasei (αριστερά), έναν μετατροπέα a/d της ίδιας εταιρίας (κάτω αριστερά) για την ψηφιοποίηση των αναλογικών σημάτων και βασίζεται -για τις ανάγκες της μετατροπής d/a- σε ένα ES9038 της ESS (επάνω δεξιά) το οποίο ακολουθείται από ένα ποιοτικό αναλογικό στάδιο με τελεστικούς ενισχυτές υψηλών επιδόσεων της Texas Instruments. Η Arcam έχει δώσει μεγάλη σημασία στην απομόνωση των ψηφιακών εισόδων χρησιμοποιώντας μετασχηματιστές της MuRata (επάνω, στο μέσον) και ψηφιακούς απομονωτές (ακριβώς από κάτω).