Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Nexus Acoustics Xaitas RD-500

Οι μετατροπείς d/a, εγγενώς, είναι από τις συσκευές που προσφέρουν μεγάλη ελευθερία στους σχεδιαστές τους. Αποτελούνται από δύο εντελώς διαφορετικά μέρη, το ψηφιακό και το αναλογικό και οι προσεγγίσεις, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο είναι πολλές. Οι συνδυασμοί που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι πραγματικά πολλοί και περιορίζονται, μάλλον, από τεχνοοικονομικούς παράγοντες παρά από την φαντασία.
Σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό βασίζεται και ο RD-500 της Nexus Acoustics. Αν το ψηφιακό του μέρος μπορεί να θεωρηθεί ως τυπικό από την άποψη της δομής, το αναλογικό μέρος και το στάδιο εξόδου απέχει πολύ από έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.
Ο Μπάμπης Χάιτας, ο άνθρωπος πίσω από την Nexus, λατρεύει τις λυχνίες και τις γνωρίζει καλά. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, που έχουμε να κάνουμε με έναν λαμπάτο μετατροπέα. Πρωτότυπο; Ποσώς, αν το δεις μακροσκοπικά, χωρίς να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες. Αλλά αν οι λαμπάτοι DAC είναι κάτι που το συναντάς σχετικώς συχνά, ένα αναλογικό στάδιο βασισμένο σε λυχνία η οποία χρησιμοποιείται, κυρίως, ως λυχνία ισχύος δεν είναι κάτι τόσο συνηθισμένο. Στην πράξη, ο RD-500 είναι ένας “κανονικός” μετατροπέας d/a, μονίμως συνδεδεμένος με έναν τριοδικό, single ended ενισχυτή ισχύος, ο οποίος, όμως, λειτουργεί σε συνθήκες line driver, με φορτίο τον εκάστοτε προενισχυτή.
Η Nexus, προφανώς, βλέπει σε αυτή την προσέγγιση διάφορα πλεονεκτήματα, όπως είναι τα μεγάλα δυναμικά περιθώρια ενός τέτοιου σταδίου και η καταλληλότητα των τριόδων άμεσης θέρμανσης να λειτουργήσουν ιδιαίτερα γραμμικά σε κυκλώματα χωρίς ανάδραση. Σε αυτά τα θεωρητικά, μπορεί κανείς να προσθέσει μια ιδιαίτερα audiophile προσέγγιση στην κατασκευή, με ποιοτικά υλικά και μια λιτότητα που απλουστεύει τα πράγματα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το θηρίο που βλέπετε στις φωτογραφίες, ένας DAC 18 κιλών που σίγουρα ξεχωρίζει στο ρακ. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...