Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/04/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/Bluetooth Streamer

iFi ZEN DAC/Blue

iFi ZEN DAC/Blue

Η διαδικασία αξιολόγησης των δύο συσκευών περιέλαβε μια σειρά από διαφορετικά setup που αντανακλούν την ευελιξία που προσφέρουν τα ZEN. Ο DAC χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει τα ενεργά ηχεία αναφοράς (Roister iQ) σε περιβάλλον desktop αλλά και ως καθαρόαιμος USΒ DAC, αντικαθιστώντας τον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70), ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως DAC/Ενισχυτής ακουστικών, οδηγώντας τα Grado RS-2. Το Blue χρησιμοποιήθηκε, επίσης, με το iQ, ως Bluetooth DAC, αλλά και ως Bluetooth front end μέσω της ομοαξονικής ψηφιακής εξόδου, η οποία οδηγήθηκε στον D70.
Σε ό,τι αφορά την αρχική εγκατάσταση, καμία από τις δύο συσκευές δεν προβλημάτισε. Ο DAC συνεργάστηκε αμέσως με κάθε πλατφόρμα που απαιτήθηκε, με το driver της iFi να εγκαθίσταται χωρίς προβλήματα, ενώ η σύνδεση συσκευών Bluetooth στο Blue γίνεται, επίσης, χωρίς προβλήματα, με το SoC της Qualcomm να προσφέρει και φωνητικά μηνύματα που ενημερώνουν τον χρήστη για τον codec που ενεργοποιείται και το sample rate. Για να χρησιμοποιηθούν οι “hi-res” δυνατότητες των aptX HD και LDAC θα πρέπει, όπως είναι κατανοητό, να υποστηρίζονται οι αντίστοιχοι codecs και από την πηγή.

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον DAC, είναι ότι έχει να κάνει με μια προσεγμένη ως προς την τονική της ισορροπία και την ουδετερότητα συσκευή, με πολύ καλές δυνατότητες σε ό,τι αφορά την δυναμική αντίθεση, ιδανική για εφαρμογές desktop, η οποία, ωστόσο, μπορεί να σταθεί άνετα και σε ένα μεγαλύτερο σύστημα.
Το DAC φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση χαμηλά, με καλές δυνατότητες ανάλυσης, χωρίς υπερβολές, καλό έλεγχο και άνεση στην περιγραφή ακόμη και υπερβολικών στην περιοχή έργων. Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων περιγράφεται με καλή ταχύτητα, τα ρυθμικά μέρη είναι γρήγορα και γεμάτα και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ευχάριστο, με αίσθηση ροής και ξεκούραστο ακόμη και σε υψηλές στάθμες, δείγμα ότι το αναλογικό στάδιο “αντέχει” τα δυναμικά περάσματα χωρίς προβλήματα υπερφόρτωσης. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με διαφάνεια και αίσθηση πληρότητας, με τα όργανα να έχουν σωστή κλίμακα μεγέθους και τις φωνές να είναι ρεαλιστικές ως προς την παρουσία τους στον χώρο, με καλή περιγραφή των ηχοχρωμάτων. Η εικόνα που δημιουργεί ο DAC φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ακριβής, με καλή περιγραφή του πλάτους και του βάθους, καλή κίνηση και απόδοση του αέρα. Οι ιδιότητες αυτές, απογειώνουν την αίσθηση ενός συστήματος για εφαρμογές desktop και θα επιτρέψουν σε όσους έχουν ένα καλό μόνιτορ, κατάλληλο για αυτό το περιβάλλον, να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Ψηλά, ο DAC έδειξε να έχει καλή έκταση, αποκλίνοντας ελάχιστα προς το μαλακό, μια ιδιότητα που κάνει το συνολικό αποτέλεσμα ξεκούραστο, χωρίς να στερεί τις λεπτομέρειες από τον ακροατή.
Αυτός ο χαρακτήρας, διατηρήθηκε χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις όταν ο DAC κλήθηκε να αντικαταστήσει τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) σε ρόλο “κανονικού” οικιακού DAC. Το συνολικό άκουσμα ήταν ελάχιστα αδρό σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει να ακούω από το σύστημα αναφοράς, με την καλή στερεοφωνική εικόνα να παραμένει και μια ήπια έμφαση στην περιοχή των κατώτερων μεσαίων να γίνεται αντιληπτή, περισσότερο ως “χαρακτήρας” και λιγότερο ως πρόβλημα. Συγκριτικά, στο σύστημα αναφοράς, με τον DAC στην θέση του D70, έχασε λίγο σε παρουσία, λεπτομέρεια και παλμό στις πολύ χαμηλές συχνότητες, διαφάνεια στην μεσαία περιοχή και αέρα ψηλά, αλλά αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί, μάλλον, ως έπαινος με δεδομένη την χαοτική διαφορά τιμής μεταξύ των δύο συσκευών.

iFi ZEN DAC/Blue iFi ZEN DAC/Blue

Σε ρόλο ενισχυτή ακουστικών, ο DAC δεν έδειξε να έχει προβλήματα οδήγησης, και τα RS-2 έφθασαν άνετα στις στάθμες που ακούω συνήθως, χωρίς ίχνη κόπωσης. Η συσκευή φάνηκε να είναι αρκούντως διαφανής ώστε να αφήνει τον χαρακτήρα των ακουστικών να βγαίνει στην επιφάνεια και το φίλτρο TrueBass, πράγματι, μπορεί να προσθέσει σώμα και παρουσία στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, αν ο χρήστης αισθανθεί ότι τα έχει ανάγκη, χωρίς να υπερβάλλει (παρά τα +10dB που είδαμε στις μετρήσεις) και χωρίς να αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μας φάνηκε ξεκούραστο και με καλές λεπτομέρειες.

Η απόδοση του Blue ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς έγινε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι το Bluetooth, ως τεχνολογία, έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε η χρήση του, ακόμη και σε ένα σύστημα με σημαντικές δυνατότητες, να είναι θεμιτή. Πραγματοποιήσαμε streaming, χρησιμοποιώντας ως πηγή ένα smartphone με aptx HD και το τελικό αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα με την συνολική αίσθηση που πήραμε. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν επαρκώς ισορροπημένο, με καλό χαμηλό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τραχύτητας με τις σημαντικότερες “απώλειες” να εντοπίζονται σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, η οποία εμφανίστηκε κάπως πιο μαζεμένη και λιγότερο ζωντανή. Ωστόσο, αυτά είναι χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τεχνολογίας και όχι του Blue, κάτι που εύκολα αποδείχθηκε όταν το ακούσαμε μέσω της ψηφιακής του εξόδου (οπότε το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαρτημένο αποκλειστικά από τον codec της Qualcomm). Σε αυτό τον ρυθμό χρήσης, δεν ακούσαμε σοβαρές διαφορές που να ανατρέπουν τις αρχικές εντυπώσεις, δείγμα ότι ο ενσωματωμένος DAC και το αναλογικό στάδιο είναι ιδιαίτερα διαφανή και απόντα από τον τελικό χαρακτήρα της συσκευής, μια συμπεριφορά που θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως αξιέπαινη. Συνοψίζοντας, το Blue είναι μια συσκευή που επιτρέπει στην τεχνολογία Bluetooth να λειτουργήσει στα όριά της, δικαιώνοντας πλήρως την iFi για τις επιλογές της και προσφέροντας μια ασύρματη διέξοδο για κάθε σύστημα.

Τελικώς...

... αν ξεκινώντας την δοκιμή αυτή το ζητούμενο ήταν να διερευνηθεί η πραγματική αξία των ZEN, η απάντηση είναι ότι αμφότερες οι συσκευές αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, καθώς έναντι ενός πολύ λογικού αντιτίμου, μπορεί κάποιος να αποκτήσει μια audiophile προσέγγιση σε μια κατηγορία τιμής όπου και η τελευταία βίδα παίζει τον ρόλο της. Καλοκατασκευασμένα με την δέουσα προσοχή στις κρίσιμες λεπτομέρειες, ενδιαφέρουσα αισθητική, καλές επιδόσεις και, εν τέλει, καλόηχα, το DAC και το Blue αξίζουν -και με το παραπάνω- την προσοχή σας. Προτείνονται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. iFi ZEN DAC, USB, Single Ended Out, Fixed, 16-bit/44.1kHz.
  2. iFi ZEN DAC, USB, Single Ended Out, Fixed, 24-bit/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.