Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/02/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Focal Chora 806

Focal Chora 806

Η Focal παρουσίασε την νέα σειρά ηχείων Chora πριν από μερικούς μήνες και η πρόθεσή της ήταν από την αρχή σαφής: Τα ηχεία της σειράς αποτελούν την πρόταση της γαλλικής εταιρίας σε όσους αναζητούν ένα ηχείο με σοβαρές δυνατότητες σε μια σχετικώς χαμηλή κατηγορία τιμής. Αυτό φυσικά δεν είναι πρωτάκουστο. Για την ακρίβεια, όλοι οι μεγάλης κλίμακας κατασκευαστές έχουν μια τέτοια σειρά και η Focal δεν αποτελούσε εξαίρεση στο παρελθόν. Η σειρά Chorus 700 ήταν ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια και η δοκιμή του Chorus 706 πριν από τρία και κάτι χρόνια έδειξε ότι οι Γάλλοι κατέχουν την... σχετική τέχνη. Αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην νέα προσπάθεια της Focal στην εισαγωγική κατηγορία τιμής, αυτή έγκειται στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να περάσουν την τεχνογνωσία της, διατηρώντας την τιμή σε λογικά επίπεδα και την φυσιογνωμία των προϊόντων της σταθερή. Η λέξη “φυσιογνωμία” δεν χρησιμοποιείται, εδώ, τυχαία: Τα Focal, διαχρονικά έχουν μια σειρά από γενικά χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα οποία είναι η προσεγμένη ποιότητα της καμπίνας και τα μεγάφωνα που σχεδιάζει και και κατασκευάζει η ίδια η εταιρία, στα οποία δεν φαίνεται να γίνονται εκπτώσεις. Στην περίπτωση της σειράς Chora η πολιτική αυτή δεν άλλαξε, το αντίθετο θα έλεγε κανείς.
Στην πραγματικότητα, η νέα σειρά αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για την Focal να παρουσιάσει μια νέα αισθητική. Τα τρία πρώτα ηχεία της σειράς, τα δαπέδου 826 και 816 και το βάσης 806, έχουν καμπίνες που διαφοροποιούνται σημαντικά τόσο από αυτές των Chorus όσο και των Aria (για τις σειρές Utopia Sopra και Kanta, δεν τίθεται θέμα, αυτές κινούνται σε άλλη κατηγορία). Αυτή την λογική ακολούθησαν και τα μοντέλα που συμπληρώνουν την σειρά, σε ό,τι αφορά εφαρμογές πολυκαναλικού ήχου (και παρουσιάστηκαν πρόσφατα), όπως το 826-D (για συστήματα Dolby Atmos). Πέραν της αισθητικής, ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και στα μεγάφωνα: Τα Chora παραμένουν πιστά στο κράμα Αλουμινίου/Μαγνησίου, ως προς το τουίτερ, ενώ είναι τα πρώτα ηχεία της εταιρίας που χρησιμοποιούν μονάδες μεσαίων/χαμηλών με κώνους από το νέο υλικό Slatefiber.
Το 806, το οποίο δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν, είναι το μικρότερο ηχείο στης σειράς, σχεδιασμένο για τοποθέτηση σε βάση.