Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/06/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

AUDIO SERVER/RENDERER

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον χώρο των συσκευών ήχου υψηλών επιδόσεων, ίσως η μοναδική που θα μπορούσε να θεωρηθεί “επανάσταση” τα τελευταία χρόνια, είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στις ψηφιακές ηχογραφήσεις. Η αναπαραγωγή αρχείων, απευθείας από κάποια υπολογιστική πλατφόρμα έδωσε μια διέξοδο σε μια λιμνάζουσα πραγματικότητα, απάλλαξε τον τελικό καταναλωτή και πολλούς μικρομεσαίους και μικρούς κατασκευαστές από την δικτατορία των μεγάλων κατασκευαστών που δημιουργούσαν και έλεγχαν τις τεχνολογίες των δίσκων και έφερε τα πλεονεκτήματα μιας ανοικτής αρχιτεκτονικής στον χώρο της υψηλής πιστότητας. Φυσικά, υπάρχει ένα τίμημα. Η είσοδος των υπολογιστών στον χώρο της οικιακής υψηλής πιστότητας δημιούργησε νέους ισχυρούς παίκτες (στην πραγματικότητα, επέτρεψε στους ισχυρούς της πληροφορικής να αποκτήσουν ερείσματα στον χώρο του audio) αλλά, το κυριότερο, εισήγαγε μια νέα σειρά από παραμέτρους που φαίνεται ότι επηρεάζουν την τελική ηχητική ποιότητα.
Η ίδια η πλατφόρμα (το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό για το playback), το hardware (δηλαδή ο υπολογιστής και τα περιφερειακά του) και το πρωτόκολλο μεταφοράς του σήματος είναι πλέον μέρη ενός συστήματος ήχου. Η κάπως απλοϊκή (αλλά όχι ανεδαφική, σε πρώτη ανάγνωση) σκέψη ότι “τα data είναι data”, ξεφτίζει συστηματικά, εδώ και καιρό, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους φαινόμενα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται. Σκοτεινές δυνάμεις; Τα ύστερα του κόσμου; Μεγάλη κατανάλωση παραισθησιογόνων; Marketing; Θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε από όλα αυτά (και όλα αυτά μαζί, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός τους), αλλά -στην πραγματικότητα- τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: Όταν αναφερόμαστε στην συνεργασία ενός συστήματος πληροφορικής με ένα σύστημα ήχου, σε υψηλό επίπεδο, δεν έχουμε ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει (προς το παρόν). Μην εκλάβετε το τελευταίο σχόλιο ως αφορισμό. Είναι παρατήρηση από μια πραγματικότητα με την οποία συγκρούεσαι όταν προσπαθήσεις να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.

Όταν μια τεχνολογία βρίσκεται σε τέτοια φάση, οι λύσεις που έχεις δεν είναι πολλές. Η καλύτερη είναι, εννοείται, να αναλύσεις, να μάθεις, να εφαρμόσεις και να τυποποιήσεις, μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν έχω αμφιβολία ότι θα εφαρμοστεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όσο όμως τα κάνεις όλα αυτά, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να διατηρείς το όλο σύστημα στην απλούστερη εκδοχή του, όσο μπορείς πιο διαφανές. Και κάπου εδώ, αποκτούν αξία προσεγγίσεις όπως το σύστημα της MusiChi που δοκιμάζουμε.
Η MusiChi δεν πρέπει να σας είναι άγνωστη. Είναι η εταιρία πίσω από ένα εξαιρετικό σύστημα διαχείρισης μουσικής βιβλιοθήκης και playback αρχείων, του οποίου μια έκδοση έχει δοκιμαστεί εξαντλητικά εδώ. Χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της σε θέματα αναπαραγωγής αρχείων για να υποστηρίξει την λειτουργία του audio server SRV-01 ο οποίος είναι βελτιστοποιημένος μόνο για την συγκεκριμένη υπηρεσία, αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Η ίδια η σύνθεση του hardware ακολουθεί μια στρατηγική βελτιστοποίησης και απλοποίησης, όπου αυτό είναι δυνατόν και βασίζεται σε μερικές από τις κλασικές αξίες που γνωρίζουμε ότι παίζουν ρόλο σε ένα σύστημα υψηλής πιστότητας.
Όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο στόχος μας, κατά την δοκιμή, ήταν διπλός. Δεν θέλαμε, μόνο, να μάθουμε αν οι άνθρωποι της MusiChi πέτυχαν τους στόχους τους. Θέλαμε να μάθουμε το πώς και το γιατί . Ας δούμε τις λεπτομέρειες...