Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Fyne Audio F500

Fyne Audio F500

Για την ύπαρξη της Fyne Audio ακούσαμε, για πρώτη φορά, πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η είσοδός της στην Ελληνική αγορά. Δεν την μάθαμε με καθυστέρηση, επειδή η εταιρία είναι πραγματικά καινούρια, με έτος ίδρυσης το 2017. Είναι ένας μικρός κατασκευαστής πίσω από τον οποίο βρίσκεται ένα, τουλάχιστον, αναγνωρίσιμο και άξιο σεβασμού πρόσωπο, ο Paul Mills, στην θέση του τεχνικού διευθυντή. Το Mills τον γνωρίζουν καλά οι φίλοι της Tannoy από την θητεία του στην ιστορική εταιρία και η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή του στην ομάδα της Fyne του αφήνει πολλές υποσχέσεις. Παρά την ελάχιστη ιστορία της, η εταιρία είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Αυτή την στιγμή διαθέτει στην αγορά τρεις πλήρεις σειρές ηχείων, την εισαγωγική F300, την μεσαία F500 και την κορυφαία F1, οι οποίες πλαισιώνονται από μια σειρά ενεργών υπογούφερ (F3) καθώς και δύο σειρές με μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οικιακές εγκαταστάσεις.
Περισσότερο ενδιαφέρουσα από την ποικιλία των μοντέλων είναι η βασική σχεδιαστική φιλοσοφία της Fyne, η οποία περιστρέφεται γύρω από τις αρχές της ελεγχόμενης, μέσω χοάνης ακτινοβολίας, της ιδέας της σημειακής πηγής και της χρήσης ομοαξονικών μεγαφώνων. Η συμμετοχή του Mills είναι προφανής εδώ και είναι σαφές ότι υπάρχει μια συνάφεια μεταξύ Tannoy και Fyne Audio, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία του βασικού μεγαφώνου της τελευταίας (Isoflare). H Fyne ωστόσο έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω, εφαρμόζοντας αρχές χοάνης και στην διαχείριση του bass reflex, δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει τόσο επί της αρχής, όσο και σε θέματα αισθητικής και ευκολίας στην τοποθέτηση.
Το ηχείο που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν είναι το F500, το μικρότερο μοντέλο της ομώνυμης σειράς, η οποία διαθέτει ακόμη τρία ηχεία δαπέδου (F501, F502 και την ειδική έκδοση F502SP) καθώς και ένα ηχείο για χρήση στο κεντρικό κανάλι ενός πολυκαναλικού συστήματος. Το F500 είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, η οποία βασίζεται σε μια ομοαξονική μονάδα Isoflare και κινείται σε μια κατηγορία τιμής σημαντικά κάτω από το όριο των €1000, ένα στοιχείο που κάνει την περίπτωσή του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...