Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/02/2019
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ
Η δοκιμή του 2012 είχε βασιστεί σε ακροάσεις του A5+ τόσο σε ρόλο desktop όσο και σε ρόλο μικρού ηχείου σε ένα σύστημα 2.0. Είχαμε καταλήξει, τότε, στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ηχείο τονικά ουδέτερο, με καλή απόδοση και διαφάνεια στην μεσαία περιοχή, καλή έκταση ψηλά και χαμηλές συχνότητες οι οποίες ήταν καλύτερες σε έκταση από αυτό που περιμένεις με βάση τον όγκο του ηχείου, χωρίς περιττές υπερβολές.
Σε εφαρμογές που επιβάλλουν ακροάσεις από κοντά, μας είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ήταν ανάμεσα στα καλύτερα του είδους του, ενώ σε “κανονική” χρήση (δηλαδή ως ηχείο σε ένα μικρό σύστημα), μας είχε φανεί ακόμη καλύτερο, με σοβαρές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας και μεγάλα περιθώρια απόδοσης των δυναμικών, με το γούφερ να “αντέχει” ακόμη και κάποια ποσοστά ψηφιακής ισοστάθμισης, λόγω της μεγάλης διαδρομής και του άκαμπτου κώνου του. Αναλυτική περιγραφή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Έχοντας ως δεδομένο ότι οι διαφορές του νέου A5+ Wireless είναι μηδαμινές (η τοποθέτηση του τουίτερ στον κεντρικό άξονα δεν είναι αρκετή για να αλλάξει ο χαρακτήρας του ηχείου, φυσικά), επικεντρωθήκαμε στις εντυπώσεις χρήσης του σε ρυθμούς ασύρματης σύνδεσης, καθώς αυτή είναι που περιλαμβάνει και τον μετατροπέα d/a (ο οποίος δεν υπήρχε, φυσικά, στο αρχικό μοντέλο).
Σε ό,τι αφορά το setup, η Audioengine διαφημίζει μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι δικαιώνεται πλήρως από την πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να ενεργοποιήσει το ηχείο, το οποίο μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση διαθεσιμότητας. Ενεργοποιώντας την σύνδεση Bluetooth στην πηγή (tablet, smartphone ή οποιοδήποτε media player με αυτή την δυνατότητα) βλέπεις το A5+ στην σχετική λίστα και η σύνδεση γίνεται αμέσως. Το ηχείο μπορεί να θυμάται μέχρι έξι συσκευές και να συνδέεται αυτόματα με μια από αυτές χωρίς να χρειάζεται εκ νέου pairing.
Η σύνδεση για μικρές αποστάσεις (κάτω από το τυπικό όριο που δίνει η εταιρία και μέσα σε οικιακό χώρο) αποδείχθηκε ιδιαίτερα σταθερή, με ελάχιστες, πολύ σπάνιες, διακοπές και drop-outs και όπως θα περίμενε κανείς δεν φάνηκε να εξαρτάται καθόλου από το είδος της συσκευής που χρησιμοποιήσαμε ως πηγή καθώς πραγματοποιήσαμε streaming τόσο από netbook (Win10), όσο και από smartphone και tablet (Android).
Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας την ασύρματη εκδοχή του A5+ είναι ότι αυτή έχει διατηρήσει πλήρως τα βασικά χαρακτηριστικά του ηχείου. Το τελικό αποτέλεσμα έχει καλή εικόνα, αίσθηση ισορροπίας στο φάσμα, με μια ήπια, καθόλου ενοχλητική τάση έμφασης στην περιοχή των χαμηλών, η οποία υπογραμμίζει με ευχάριστο τρόπο τα ρυθμικά μέρη και δεν αφήνει τον μικρό όγκο του ηχείου να “φανεί”, επαρκή λεπτομέρεια στην μεσαία περιοχή και αίσθηση έκτασης και αέρα ψηλά. Το ηχείο ακούστηκε γρήγορο, με κάπως βιαστικές αποσβέσεις, διαφανές και ευχάριστα φωτεινό, με καλές δυνατότητες απόδοσης του αρμονικού πλούτου. Αυτός είναι ένας χαρακτήρας που συμβαδίζει πλήρως με τις εντυπώσεις που είχαμε αποκομίσει τόσο από το αρχικό μοντέλο, όσο και από το τρέχον, όταν το χρησιμοποιήσαμε, μέσω αναλογικής εισόδου σε ρόλο ηχείου desktop, δείγμα ότι το ψηφιακό μέρος δεν προσθέτει ή αφαιρεί κάτι σημαντικό, αλλάζοντας τον ηχητικό χαρακτήρα του. Σε ακροάσεις από μικρή απόσταση, δημιούργησε μια ιδιαίτερα πειστική, ανάγλυφη στερεοφωνική εικόνα και δεν κούρασε σε καμία περίπτωση.
Η επιλογή της Audioengine, τέλος, να χρησιμοποιήσει σχετικώς ισχυρούς ενισχυτές (τα 50W ανά ηχείο δεν είναι λίγα για μια ενεργή σχεδίαση με τέτοιο όγκο και γούφερ πέντε ιντσών) δικαιώνεται πλήρως στην πράξη, όταν το ηχείο (με ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση) κληθεί να καλύψει έναν μεσαίο/μικρό χώρο. Το A5+ Wireless μπορεί να δημιουργήσει σεβαστή στάθμη χωρίς εμφανή ίχνη συμπίεσης και ακούγεται μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η, αναμενόμενη, σχετικώς υψηλή, συχνότητα αποκοπής χαμηλά δεν “κρύβει” λεπτομέρειες, με εξαίρεση κάποια ακραία προγράμματα και αν κάποιος θέλει το καλύτερο δυνατό, μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει το A5+ Wireless ως σύστημα 2.1 με την προσθήκη ενός ενεργού υπογούφερ.
...με το A5+ Wireless η Audioengine μας δίνει μια γεύση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο audio, στην πράξη, με έναν -σχεδόν- Δαρβίνειο τρόπο. Για να επιβιώσει σε μια δυναμικά εξελισσόμενη αγορά, ακόμη και ένα πολύ καλό ενεργό ηχείο θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης και αυτή η... μετάλλαξη μέσω Bluetooth έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Έχοντας ως δεδομένο το know-how της εταιρίας σε θέματα ασύρματου ήχου, το μοναδικό ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί είναι το κατά πόσον η νέα αυτή έκδοση του A5+ διατηρεί τις αξίες της αρχικής εκδοχής. Η απάντηση είναι καταφατική. Το A5+ Wireless δεν κάνει εκπτώσεις ποιότητας σε σχέση με το συμβατικό μοντέλο και τα €100 παραπάνω που ζητά η εταιρία πρέπει να θεωρηθούν ως ένα απολύτως εύλογο τίμημα για τα προσφερόμενα!