Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/07/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Ideon Audio Absolute

Ideon Audio Absolute

Έχοντας δοκιμάσει την πρώτη έκδοση του Ayazi, το οποίο ήταν η επιτομή της λιτότητας σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και τις δυνατότητες (ειρήσθω εν παρόδω, η δεύτερη έκδοση του είναι πολύ πιο φροντισμένη από την άποψη της αισθητικής), καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο Absolute κινείται σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή σε σασί από μονοκόμματο αλουμίνιο, η οποία τραβά αμέσως την προσοχή με την μεγάλη έγχρωμη οθόνη και το μοναδικό jog-dial μέσω του οποίου γίνονται όλες οι επιλογές και οι ρυθμίσεις της συσκευής, αλλά επιτελούνται και οι βασικές λειτουργίες του Absolute, όπως η ενεργοποίηση, η επιλογή της εισόδου και η ρύθμιση της στάθμης.

Ideon Audio Absolute

Ο Absolute είναι μια επιβλητική κατασκευή, με προσεγμένη αισθητική. Τα βασικά στοιχεία της πρόσοψης είναι η μεγάλη έγχρωμη οθόνη και το jog-dial που δίνει πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες και επιτρέπει την περιήγηση στα δύο μενού της συσκευής.

Στο επίπεδο των ρυθμίσεων, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο διαφορετικά μενού, αυτό των γενικών ρυθμίσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται το αν η στάθμη εξόδου θα είναι μεταβαλλόμενη ή όχι, η προκαθορισμένη τιμή της κατά την εκκίνηση της συσκευής, καθώς επίσης και η φωτεινότητα της οθόνης). Πολύ πιο πιο “ενδιαφέρον” είναι το μενού των ρυθμίσεων ανά είσοδο. Εδώ, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και να αποθηκεύσει έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων στις οποίες περιλαμβάνονται τα ψηφιακά φίλτρα, (συνολικά, επτά για streams PCM και τέσσερα για streams DSD), η ρύθμιση της λειτουργίας Jitter Eliminator (η οποία βασίζεται στην τεχνολογία DPLL της ESS), να απενεργοποιήσει το dithering και να ενεργοποιήσει την αποέμφαση. Στην πράξη, η Ideon φαίνεται να έχει επιλέξει να περάσει για έλεγχο από τον χρήστη όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του ολοκληρωμένο της ESS, κάτι το οποίο είναι, κατά την άποψή μου, ιδιαιτέρως θετικό. Ο Absolute είναι, ίσως, ο καλύτερος μετατροπέας στον τομέα αυτό που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Ideon Audio Absolute

Το jog-dial έχει πολύ θετική αίσθηση και κάνει τον χειρισμό του Absolute μια απλή και ευχάριστη υπόθεση.

Ideon Audio Absolute

Η οθόνη, στην κανονική λειτουργία απεικονίζει τις βασικές παραμέτρους: Την επιλεγμένη είσοδο, το είδος του stream, το sample rate, το επιλεγμένο φίλτρο και την εξασθένηση. Η φωτεινότητά της ρυθμίζεται.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο Absolute είναι, σχετικώς, περιορισμένες: Στην πίσω πλευρά θα βρει κανείς ένα ζευγάρι ομοαξονικών εισόδων S/PDIF (BNC και RCA) και μία θύρα USB για την σύνδεση ψηφιακών πηγών, ενώ η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε balanced (XLR) και single ended (RCA) μορφή. Αν και μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τις επιλογές της Ideon με όρους λιτότητας, εν τούτοις, σε αυτή την κατηγορία τιμής θα περίμενε κανείς -το λιγότερο- ένα βασικό πακέτο συμβατικών εισόδων (δηλαδή, τουλάχιστον μία Toslink και μια AES/EBU ακόμη). Από την άλλη, η αρθρωτή μορφή του ψηφιακού interface αφήνει περιθώρια βελτιώσεων και κάποιας προσθήκης στο μέλλον.

Το εσωτερικό του Absolute προδίδει -τρόπος του λέγειν- τις προτεραιότητες της εταιρίας. Το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χώρου καταλαμβάνεται από... τροφοδοτικά. Υπάρχει η βασική διάταξη τροφοδοσίας η οποία βασίζεται σε δύο custom δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές και ένα κλασικό κύκλωμα ανόρθωσης με 42 πυκνωτές εξομάλυνσης των 1000μF και σταθεροποίηση και ακολουθούν επτά κυκλώματα τοπικής σταθεροποίησης, από τα οποία, αν μέτρησα σωστά, τα τέσσερα χρησιμοποιούνται για το ολοκληρωμένο της ESS. Κατά τα λοιπά, ο Absolute βασίζεται σε μια αρθρωτή αρχιτεκτονική η οποία προβλέπει ξεχωριστά, αποσπώμενα κυκλώματα για το ψηφιακό interfacing και το στάδιο των αναλογικών εξόδων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της συσκευής σε αυτά τα τμήματα.

Ideon Audio Absolute

Αυτό είναι το μενού μέσω του οποίου μπορεί να παραμετροποιηθεί κάθε είσοδος ξεχωριστά.

Ideon Audio Absolute

Ο Absolute προσφέρει μόνο τα βασικά: Δύο ομοαξονικές εισόδους S/PDIF και μια θύρα USB για την σύνδεση ψηφιακών πηγών και εξόδους single ended/balanced για το αναλογικό σήμα.

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό interfacing, η Ideon έχει βασιστεί στο ολοκληρωμένο CM6631A της CMedia, με την τελευταία έκδοση του firmware η οποία επιτρέπει την υποστήριξη streams με sample rates μέχρι 384kHz. Το ίδιο εξάρτημα χρησιμοποιείται και για την διαχείριση των σημάτων από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, ενώ οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν ότι στην θύρα USB χρησιμοποιείται ένα signal conditioner της Texas Instruments (TUSB211), το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο πολύ επιτυχημένο 3R της εταιρίας για την βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς του σήματος.
Το ψηφιακό σήμα οδηγείται στον μετατροπέα d/a ο οποίος είναι υλοποιημένος με ένα ES9038PRO της ESS. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ολοκληρωμένα μετατροπής της εταιρίας, το οποίο διαθέτει οκτώ κανάλια συνολικά (τα οποία χρησιμοποιούνται σε παραλληλία, ανά τέσσερα για κάθε κανάλι της εξόδου). H ESS, στο συγκεκριμένο τσιπ, έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά από τεχνολογίες που έχει αναπτύξει, μεταξύ των οποίων ένας αλγόριθμος αντιστάθμισης της μη γραμμικότητας η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (η εταιρία την αναφέρει ως THD Compensation και αφορά, κυρίως, την επίδραση των τυπωμένου κυκλώματος στην απόδοση του ολοκληρωμένου) καθώς και ο αλγόριθμος DPLL για την καταστολή του εισερχόμενου jitter ο οποίος είναι ρυθμιζόμενος ως προς την σχέση καταστολής/ευαισθησίας. Σε ρύθμιση υψηλής ευαισθησίας, έχει μικρό εύρος και μπορεί να κλειδώσει σε σήματα των οποίων η ακρίβεια είναι μεγάλη (η διακύμανση του clock είναι μικρή) αλλά προσφέρει μεγάλη εξασθένηση, ενώ σε ρύθμιση χαμηλής ευαισθησίας, έχει μεγάλο εύρος και μπορεί να κλειδώσει σε σήματα των οποίων το clock έχει σημαντικά ποσοστά jitter, προσφέρει όμως μικρή εξασθένηση. Ο χρήστης, επομένως, έχει την δυνατότητα να επιλέξει την τιμή που ταιριάζει στην πηγή του. Τρία κυκλώματα χρονισμού “πολύ υψηλής ακρίβειας” όπως αναφέρει η εταιρία, έχουν αναλάβει το clocking της συσκευής.

Το αναλογικό στάδιο του Absolute είναι υλοποιημένο σε ένα δεύτερο άρθρωμα. Η Ideon έχει επιλέξει να διατηρήσει την balanced μορφή του σήματος μέχρι το τελευταίο βήμα πριν τα βύσματα εξόδου, όπου ένα στάδιο πραγματοποιεί την μετατροπή του σήματος σε single ended. Το κάθε κανάλι χρησιμοποιεί τέσσερις τελεστικούς OPA1612 και έναν OPA1611 (ο τελευταίος, κατά πάσα πιθανότητα σε ρόλο balun). Η εταιρία αναφέρει ότι η προσέγγιση που χρησιμοποιεί, εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα θορύβου και έχει μεγάλες δυνατότητες οδήγησης, έτσι ώστε ο Absolute να μπορεί να συνδεθεί με κάθε είδους ενισχυτή (προενισχυτή, ολοκληρωμένο ή τελικό) ακόμη και μέσω καλωδίων που έχουν μεγάλα μήκη (τα οποία, συνήθως, απαιτούνται στην τελευταία περίπτωση.

Ideon Audio Absolute

Το εσωτερικό της συσκευής είναι καλά οργανωμένο με ελάχιστες καλωδιώσεις που μεταφέρουν σήμα (στην πραγματικότητα μόνο αυτές των αναλογικών εξόδων). Η πράσινη πλακέτα περιλαμβάνει τα τροφοδοτικά και τον DAC ενώ οι οι δύο σκουρόχρωμες είναι τα αρθρώματα του ψηφιακού interface και της αναλογικής εξόδου.

Ideon Audio Absolute

Το ψηφιακό interface ονομάζεται “The simple Deep”. Δεξιά, φαίνεται το βασικό ολοκληρωμένο (της CMedia) ενώ, αριστερά, διακρίνεται (με δυσκολία) το USB conditioner.

Ideon Audio Absolute

Η καρδιά του Absolute είναι ο μετατροπέας ES9038PRO της ESS. Γύρω του, φαίνονται τέσσερα από τα επτά, συνολικά, τοπικά τροφοδοτικά της συσκευής.

Ideon Audio Absolute

Το αναλογικό στάδιο εξόδου ονομάζεται “The Euterpe”. Διατηρεί την fully balanced μορφή του σήματος μέχρι τις αντίστοιχες εξόδους, βασισμένο σε τέσσερις διπλούς τελεστικούς OPA1612 ανά κανάλι (από πάνω προς τα κάτω). Το σήμα για την single ended έξοδο δημιουργείται με την βοήθεια ενός OPA1611 (στο κάτω μέρος).