Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/06/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 8.4

Rois Acoustics Status 8.4

Για την ακουστική αξιολόγηση, το Status 8.4 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό που χρησιμοποιείται παγίως στις δοκιμές (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line και dCS Puccini U-Clock με την έκδοση client/server του MusiCHI στη θέση του media player).
Η τοποθέτηση του ηχείου δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες και δεν έχει απαιτήσεις που ξεφεύγουν από τα συνήθη. Αντιθέτως, η βάση του θα κάνει τη ζωή του χρήστη πιο εύκολη καθώς ρυθμίζεται ευκολότερα σε σχέση με τις συνήθεις ακίδες/κώνους που είναι “κρυμμένοι” κάτω από τα ηχεία. Στην πράξη, η όλη διαδικασία δεν θα πάρει περισσότερα από μερικά λεπτά της ώρας. Η τελική θέση του ηχείου, στην δική μας περίπτωση ήταν σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από το πίσω όριο του χώρου, με άνοιγμα περί τα 2.5 μέτρα μεταξύ των δύο ηχείων και σε ίδια απόσταση από την θέση ακρόασης. Ως προς το ύψος της θέσης ακρόασης, το Status 8.4 αποδείχθηκε, επίσης, φιλικό προς τον χρήστη. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το ηχείο είναι αρκετά ανεκτικό σε μικρές αποκλίσεις της θέσης ακρόασης σε σχέση με τον ακουστικό άξονα, αλλά το ύψος του και η θέση του τουίτερ εξασφαλίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καθισμάτων, ο ακροατής θα βρίσκεται εκεί που πρέπει.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το νέο Status είναι αυτή ενός ηχείου με ολοκληρωμένο, ευχάριστο και δυναμικό χαρακτήρα, το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα, κατεβαίνει άνετα χαμηλά και γεμίζει χωρίς πρόβλημα έναν μεσαίο χώρο. Με βάση την εντύπωση αυτή, φαίνεται ότι η Rois διατήρησε τον all around χαρακτήρα του συγκεκριμένου μοντέλου στοχεύοντας στους ακροατές που αναζητούν μια χρυσή τομή μεταξύ της ακρίβειας και ενός καλά υπολογισμένου χαρακτήρα που είναι συμβατός με όλα τα είδη μουσικής και προάγει την συνολική αίσθηση μιας ακρόασης διατηρώντας την χαμηλότερη δυνατή παρουσία στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με έναν καλό ενισχυτή φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει υψηλές στάθμες χωρίς ακουστά ίχνη συμπίεσης, επιτρέποντας στον ακροατή να απολαύσει τα μακροδυναμικά της μουσικής χωρίς πρόβλημα.

Rois Acoustics Status 8.4 Rois Acoustics Status 8.4

Η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με πολύ καλή αίσθηση της έκτασης, ισορροπία μεταξύ όγκου και έλεγχου και μια πολύ ήπια έμφαση, η οποία υπογραμμίζει τις λεπτομέρειες και την επιβλητική αίσθηση των οργάνων της περιοχής. Το ηχείο δεν υπερβάλλει ποτέ και δεν θα φορτίσει τον χώρο με πολύ χαμηλό, είναι όμως λιγότερο αυστηρό σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση και, με βάση τις σημειώσεις του 2013, πιο φιλικό στα αυτί. Τα μιντ/γούφερ αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ικανά στον χειρισμό υψηλής στάθμης και το Status 8.4 έφερε χωρίς προβλήματα σε πέρας την ισοστάθμιση του χώρου, δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο που έχει σημαντικά περιθώρια.
Οι μεσοχαμηλές και χαμηλές συχνότητες φάνηκε να έχουν μια παρόμοια αισθητική, με καλή παρουσία σε θέματα όγκου και ελέγχου και πολύ καλή περιγραφή της κλίμακας των μεγεθών. Το ηχείο μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της επιβλητικής παρουσίας στον χώρο (όταν η ηχογράφηση το επιβάλλει) χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί ιδιαίτερα ή ότι πλησιάζει στα όριά του ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Τα ρυθμικά μέρη αποδίδονται με καλή ταχύτητα, είναι γεμάτα χωρίς να γίνονται υπερβολικά και εύκολα παρασύρουν τον ακροατή “μέσα” στη μουσική αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την θέση του απλού παρατηρητή. Με βάση αυτά, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νέο μοντέλο φαίνεται να έχουν βελτιώσει τον χαρακτήρα του, να το έχουν κάνει πιο ευχάριστο αλλά όχι έντονα εμφατικό ή υπερβολικό στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων.

Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ζωντανή, ξεκούραστη με πολύ καλή αίσθηση φωτεινότητας και με πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα ανάλυσης. Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα, το 8.4 δημιουργεί μια αίσθηση εγγύτητας στον ακροατή, η οποία υπογραμμίζει τις δυνατότητές του να περνά τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης στον χώρο με τρόπο ελαφρώς καλύτερο και ακόμη πιο ισορροπημένο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Αν και είναι σαφές ότι η πρόθεση της Rois δεν είναι η δημιουργία ενός μόνιτορ (και πράγματι, το 8.4 ακούγεται λίγο αδρό σε σχέση με το ηχείο αναφοράς) εντούτοις οι ισορροπίες τηρούνται: Η συνολική αίσθηση δεν θα κουράσει ποτέ, αλλά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, με αποτέλεσμα το ηχείο να ακούγεται πλήρες, σαφές και εντυπωσιακά παρόν, ακόμα και σε σύνθετα έργα με πολλά όργανα, χορωδίες ή και φωνητικά σόλο. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι, εννοείται, ασύνδετη με την στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το νέο Status. Ακουστικά, εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο και δημιουργεί ένα πολύ σαφές, ως προς τα όριά του, soundstage, με πολύ καλό πλάτος και καλή αίσθηση του βάθους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ανάγλυφο, με καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα μεταξύ των μεμονωμένων ηχητικών αντικειμένων και θα πρέπει να πιστωθεί, μεταξύ άλλων, και στην εξωτερική τοποθέτηση του τουίτερ σε ένα περίβλημα χωρίς μπάφλα.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το ηχείο διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά της σειράς Status (το γεγονός ότι το τουίτερ παραμένει το ίδιο, παίζει, προφανώς, σημαντικό ρόλο εδώ). Αυτό μεταφράζεται στο ότι ο ακροατής έχει καλή αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, με έντονη παρουσία και καλές δυνατότητες απόδοσης του αρμονικού πλούτου. Είναι, ωστόσο, αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι, με βάση της σημειώσεις της προηγούμενης δοκιμής, το νέο μοντέλο έχει ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά, καθώς τα ήπια στοιχεία έμφασης που είχαν διαπιστωθεί στο 8.3, εδώ απουσιάζουν, δίνοντας την θέση τους σε μια καλύτερη αίσθηση ομοιογένειας. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι το Status 8.4 είναι γρήγορο στα μέτωπα, με καλή απόδοση των μικροδυναμικών, καλό σώμα αλλά ελαφρώς ταχύτερες αποσβέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το ηχείο ακούγεται ζωηρό και φωτεινό χωρίς να γίνεται ποτέ τραχύ.

Τελικώς...

... με αλλαγές στα μεγάφωνα, στο φίλτρο και στην κατασκευή της καμπίνας, το Status 8.4 είναι, στην θεωρία, ένα αρκετά διαφορετικό ηχείο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Αυτό, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε ένα πραγματικά καλύτερο ηχείο, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα από μόνο του, δεδομένων των δυνατοτήτων του προηγούμενου μοντέλου. Το νέο Status κάνει βήματα παραπάνω, όντας ακόμη πιο ισορροπημένο και φιλικό προς τον ακροατή, αναλυτικό και με μεγαλύτερα δυναμικά περιθώρια ενώ, ταυτόχρονα, δεν απεμπολεί τον all around χαρακτήρα της σειράς που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Αν προσθέσετε σε όλα αυτά την ανανεωμένη αισθητική, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα best buy. Ακούστε το οπωσδήποτε αν σκοπεύετε να κάνετε κάποια αγορά στην κατηγορία μέχρι τα €2000!