Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/06/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 8.4

Rois Acoustics Status 8.4

Το Status 8.4 είναι ένα αρκετά μεγάλο σε διαστάσεις ηχείο δαπέδου το οποίο, στην κόκκινη έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας (από τις πολλές που είναι διαθέσιμες σε ό,τι αφορά το φινίρισμα), είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, βασίζεται σε μια παραλληλεπίπεδη (και όχι πρισματική) καμπίνα, διαθέτει ένα “ανοικτό” σύστημα στήριξης και όχι τον κλασικό ξύλινο πλίνθο της Rois, ενώ δεν εφαρμόζει χρονική ευθυγράμμιση μέσω κλίσης, όπως το 8.3, αλλά μέσω της θέσης του τουίτερ σε σχέση με τις υπόλοιπες μονάδες.

Rois Acoustics Status 8.4

Το νέο Status (στην τέταρτη έκδοσή του πλέον) είναι ένα καλοκατασκευασμένο ηχείο δαπέδου με μεγάλη ποικιλία φινιρισμάτων. Σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα, δεν χρησιμοποιεί πρισματική καμπίνα και διαθέτει ένα πολύ πιο όμορφο και λειτουργικό σύστημα στήριξης.

Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς Status, η οποία είναι η μεσαία σειρά ηχείων της Rois, πάνω από την Emphasis (με τρία μοντέλα) και κάτω από την Hi-end (με τα Kalypso και Minoas), το 8.4 είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων. Οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο νέα γούφερ 170 χιλιοστών με κώνους από πολυπροπυλένιο και χυτό σασί. Τα νέα μεγάφωνα, σύμφωνα με την εταιρία, έχουν πολύ καλό λόγο ακαμψίας/βάρους και αποδίδουν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες των προηγούμενων μοντέλων. Για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο custom τουίτερ της προηγούμενης έκδοσης. Πρόκειται για μια μονάδα ίντσας με μεταλλικό θόλο και μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο, η οποία είναι τοποθετημένη σε δικό της θάλαμο (με σχήμα λοβού), στο επάνω μέρος του ηχείου. Η σχετική θέση του θαλάμου αυτού σε σχέση με τα μιντ/γούφερ εξασφαλίζει χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων

Rois Acoustics Status 8.4

Το τουίτερ είναι ίδιο με αυτό της προηγούμενης έκδοσης, τοποθετημένο σε έναν ξεχωριστό θάλαμο με σχήμα λοβού. Η θέση του θαλάμου εξασφαλίζει κάποια χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων. Άξιο προσοχής σημείο το “σπάσιμο” στην ακμή ακριβώς κάτω από το τουίτερ.

Rois Acoustics Status 8.4

Οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο νέες μονάδες 170 χιλιοστών με κώνους από πολυπροπυλένιο και χυτό σασί.

Το φίλτρο διαχωρισμού βασίζεται στην γνωστή (από το 2000) άποψη της Rois γύρω από την σημασία των απλών κυκλωμάτων με χαρακτηριστικά αποκοπής πρώτης τάξης. Ο μικρός αριθμός των παθητικών εξαρτημάτων επιτρέπει στην εταιρία να χρησιμοποιεί υλικά πολύ υψηλής ποιότητας (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατηγορία τιμής). Πηνία αέρα, πλαστικοί πυκνωτές και μη επαγωγικές αντιστάσεις είναι τα βασικά “συστατικά”, αλλά το Status 8.4 κάνει ένα βήμα παραπάνω, βασιζόμενο σε εξαρτήματα της Mundorf για τις κρίσιμες θέσεις, πηνία από φύλλο χαλκού υψηλής καθαρότητας για τον κλάδο των μεσαίων/χαμηλών συχνοτήτων και πυκνωτές αλουμινίου/λαδιού για τον κλάδο των υψηλών. Η εσωτερική καλωδίωση είναι, επίσης, προσεγμένη με αγωγούς CC-OFC διαφορετικής κατασκευής για τον κλάδο των υψηλών και των μεσαίων/χαμηλών συχνοτήτων.

Rois Acoustics Status 8.4

Η φόρτιση των μεγαφώνων γίνεται μέσω bass reflex το οποίο είναι τοποθετημένο στην μπάφλα.

Rois Acoustics Status 8.4

Οι ακροδέκτες σύνδεσης είναι καλής ποιότητας και προσφέρουν δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης.

Η καμπίνα του Status 8.4 είναι κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ ρωσικής σημύδας με πάχος 21mm και η μπάφλα είναι από MDF με πάχους 30mm. Η εταιρία αναφέρει ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλαπλές εγκάρσιες ενισχύσεις που βελτιώνουν την ακαμψία της. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το σύστημα στήριξης του ηχείου. Αυτό περιλαμβάνει δύο εγκάρσιες ξύλινες δοκούς και τέσσερις, επίσης ξύλινους, ρυθμιζόμενους κώνους. Η επιλογή αυτή “ελαφραίνει” αισθητά την συνολική εικόνα του ηχείου, το κάνει να φαίνεται σύγχρονο και κάνει την τοποθέτησή του εύκολη. Η σύνδεση του Status 8.4 με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών τυπικά καλής ποιότητας οι οποίοι προσφέρουν και δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης. Τα μιντ/γούφερ προστατεύονται από ένα συμβατικό (μηχανικά στηριζόμενο) προστατευτικό ενώ το τουίτερ έχει μόνιμο μεταλλικό πλέγμα για την προστασία του.
Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει η Rois, το Status 8.4 έχει ευαισθησία 92dB, ονομαστική αντίσταση 6Ω και απόκριση συχνότητας 36Ηz-25kHz.

Rois Acoustics Status 8.4

Από τα πλέον ενδιαφέροντα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ηχείο είναι τα σημεία στήριξης. Τόσο οι δοκοί όσο και οι κώνοι είναι κατασκευασμένοι από ξύλο.