Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/01/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Questyle CMA800R

Questyle CMA800R

Ο CMA800R είναι μια αρκετά μεγάλη σε διαστάσεις (για ενισχυτής ακουστικών) συσκευή, με λιτή αλλά προσεγμένη εμφάνιση. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα τοποθετημένα στην πρόσοψη και στην συγκεκριμένη περίπτωση, “απαραίτητα” είναι ο διακόπτης on/off, ένας απλός επιλογέας εισόδων με μορφή διακόπτη, που επιτρέπει την επιλογή μεταξύ της single ended και της balanced εισόδου, ο διακόπτης mono/stereo, το ρυθμιστικό στάθμης και οι έξοδοι των ακουστικών. Ως προς τις τελευταίες, ο ενισχυτής προσφέρει δύο εξόδους TRS 6.4mm (το κλασικό “καρφί” 1/4 της ίντσας, δηλαδή) καθώς και ένα βύσμα XLR. Το τελευταίο χρησιμοποιείται όταν ο CMA800R λειτουργεί ως μονομπλόκ για να οδηγήσει ένα μόνο κανάλι των ακουστικών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας ελέγχεται από τον διακόπτη mono/stereo, απαιτεί δύο συσκευές και χρησιμοποιεί μια ειδική είσοδο (επίσης XLR) στο πίσω μέρος. Τα πλεονεκτήματα είναι ο πλήρης διαχωρισμός των καναλιών μέχρι το επίπεδο του τροφοδοτικού (κάτι που έχει επίδραση στις συνολικές επιδόσεις παραμόρφωσης και θορύβου καθώς επίσης και στην διαφωνία των καναλιών) και η υψηλότερη διαθέσιμη ισχύς.

Questyle CMA800R

Αρκετά μεγάλος σε διαστάσεις και με προσεγμένη εμφάνιση, ο CMA800R κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις με τις καθαρές γραμμές του και την σαφήνεια του user interface του.

Στο κομμάτι των δυνατοτήτων σύνδεσης ο ενισχυτής είναι, όπως θα περίμενε κανείς, λιτός: Προσφέρεται μια single ended και μια balanced είσοδος, η είσοδος balanced/mono (XLR) καθώς και μια έξοδος προενισχυτή (single ended) όπου εμφανίζεται, το σήμα της επιλεγμένης εισόδου. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στον CMA800R να λειτουργήσει ως στοιχειώδης προενισχυτής με δύο εισόδους, μια καλή λύση αν αναφερόμαστε σε απλά συστήματα χωρίς πολλές πηγές.
Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια προσεγμένη στις λεπτομέρειές της κατασκευή, η οποία βασίζεται σε ένα μάλλον “βαρύ” τροφοδοτικό με δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, ανόρθωση με διόδους Schottky, γραμμική σταθεροποίηση με ολοκληρωμένα 317/337 και ένα μεγάλο πυκνωτικό φίλτρο αποτελούμενο από 16 πυκνωτές των 1000μF. Το κύκλωμα ενίσχυσης περιλαμβάνει ένα στάδιο εισόδου με τελεστικούς ενισχυτές OPA627 (το οποίο, κατά πάσαν πιθανότητα μετατρέπει και το σήμα από τις balanced εισόδους σε single ended), το στάδιο CMA (το οποίο περιλαμβάνει ένα άγνωστης λειτουργίας και χαρακτηριστικών ολοκληρωμένο κύκλωμα και διακριτούς ημιαγωγούς) και, τέλος, το στάδιο ισχύος, με αρχιτεκτονική συμπληρωματικού push-pull σε τάξη Α, το οποίο βασίζεται σε ένας ζεύγος διπολικών ημιαγωγών (MJE243/MJE253) της On Semiconductors, ανά κανάλι.

Questyle CMA800R

Ο επιλογέας εισόδου είναι ένας απλός μεταγωγικός διακόπτης. Η πραγματική επιλογή της εισόδου γίνεται στο εσωτερικό της συσκευής με ηλεκτρονόμο. Μια σειρά από μικρά LED ενημερώνει τον χρήστη για την κατάσταση της συσκευής.

Questyle CMA800R

Η συσκευή διαθέτει δύο single ended εξόδους TRS και μια balanced έξοδο η οποία χρησιμοποιείται όταν ο ενισχυτής λειτουργεί ως μονομπλόκ, κάτι που επιλέγεται από τον σχετικό διακόπτη.

Questyle έχει χρησιμοποιήσει ποιοτικά υλικά όπου έκρινε απαραίτητο και σε πολλά μέρη του κυκλώματος υπάρχουν αντιστάσεις Dale και πυκνωτές της Wima. Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του τροφοδοτικού είναι της Nichikon και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα ποτενσιόμετρο της Alps.
Αν το στάδιο εισόδου και το στάδιο εξόδου είναι, λίγο-πολύ, συμβατικά, το ενδιάμεσο στάδιο απαιτεί, ίσως, κάποιες εξηγήσεις, αφού αποτελεί και την τεχνολογική αιχμή του δόρατος της Questyle. Ο Jason Wang είναι θιασώτης των ενισχυτικών σταδίων ρεύματος (Current mode amplification). Η θεωρία πίσω από τις τοπολογίες αυτού του είδους έχει μακρά ιστορία. Το 1975 ο Barrie Gilbert περιέγραψε τις αρχές ενός κυκλώματος που βασίζεται στην γραμμική σχέση μεταξύ του λογαρίθμου του ρεύματος συλλέκτη και της τάσης βάσης/εκπομπού ενός συμβατικού τρανζίστορ και διατύπωσε τη σχετική θεωρία για την ανάλυση των κυκλωμάτων αυτού του είδους (Translinear Principle). Οι ενισχυτές ρεύματος έχουν σημαντική χρησιμότητα στην σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (όπως είναι οι τελεστικοί ενισχυτές), σε κυκλώματα που διαχειρίζονται υψίσυχνα σήματα και σε interfaces μεταφοράς (για παράδειγμα το CAST της Krell βασίζεται σε παρόμοιες αρχές) αλλά δεν τους συναντάμε συχνά ως αυτόνομα ενισχυτικά στάδια στο audio, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των συσκευών είναι σχεδιασμένο με βάση τον συμβατικό ενισχυτή τάσης.

Questyle CMA800R

Το ρυθμιστικό της στάθμης έχει αρκετά καλή αίσθηση. Πίσω του βρίσκεται ένα ποτενσιόμετρο της Alps.

Questyle CMA800R

Αριστερά, φαίνονται οι δύο είσοδοι (single ended και balanced), στο μέσον η είσοδος XLR που χρησιμοποιείται όταν ο ενισχυτής χειρίζεται μόνο ένα κανάλι (Mono/balanced) και δεξιά διακρίνεται η έξοδος του προενισχυτή (single ended/RCA).

Ο Wang παρακάμπτει το πρόβλημα αυτό χρησιμοποιώντας ένα στάδιο ρεύματος για την ενίσχυση του σήματος, το οποίο συνδέεται με τον “έξω κόσμο” μέσω αντίστοιχων μετατροπέων, τάσης σε ρεύμα, στην είσοδο και ρεύματος σε τάση, στην έξοδο. Με βάση το διάγραμμα βαθμίδων που δημοσιεύει η ίδια η Questlyle, στην είσοδο χρησιμοποιείται μια πηγή ρεύματος ελεγχόμενη από τάση (VCSS), ενώ στην έξοδο ένας συμβατικός μετατροπέας I/V ο οποίος οδηγεί και το τελικό στάδιο. Η εταιρία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την προσέγγισή της, κάτι το οποίο είναι λογικό καθώς το κύκλωμα CMA είναι προστατευόμενη πνευματική της ιδιοκτησία.
Τα πλεονεκτήματα των ενισχυτικών διατάξεων ρεύματος προέρχονται, κυρίως, από την μεγάλη ταχύτητά τους, σε σχέση με τις αντίστοιχες διατάξεις τάσης. Αυτό με βάση τη θεωρία, οφείλεται στο ότι οι παρασιτικές χωρητικότητες του κυκλώματος “βλέπουν” μικρότερες αντιστάσεις και αυτό επιτρέπει ταχύτερες φορτίσεις και εκφορτίσεις. Παρά το γεγονός ότι η τοπολογία CMA της Questyle διαθέτει βρόχο αρνητικής ανάδρασης (ο οποίος περιλαμβάνει και το στάδιο ισχύος), η ταχύτητα του ενισχυτή παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, διατηρώντας την παραμόρφωση από ενδοδιαμόρφωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά, πάντως, έχουν ένα κόστος: Τα κυκλώματα που βασίζονται στην συγκεκριμένη αρχή λειτουργίας του Gilbert, έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τους ημιαγωγούς που τα υλοποιούν (σε ό,τι αφορά την ομοιότητα των βασικών χαρακτηριστικών τους). Η Questlye αναφέρει ότι η τελική τοπολογία και οι ημιαγωγοί που χρησιμοποιούνται είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και βελτιστοποίησης.

Questyle CMA800R

Προσεγμένη στις λεπτομέρειές της κατασκευή, με ποιοτικά υλικά όπου κρίνεται απαραίτητο (αντιστάσεις Dale, πυκνωτές Wima και ηλεκτρολυτικοί Nichikon FG). Επάνω αριστερά, ακριβώς κάτω από τα βύσματα εισόδου, διακρίνεται το στάδιο εισόδου με τους OPA627.

Questyle CMA800R

Το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας καταλαμβάνεται από το στάδιο ενίσχυσης ρεύματος το οποίο υλοποιείται με διακριτά εξαρτήματα και ένα ολοκληρωμένο αγνώστων στοιχείων ανά κανάλι. Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το στάδιο ισχύος (push-pull σε τάξη Α).

Questyle CMA800R

Το τροφοδοτικό βασίζεται σε ανόρθωση με διόδους Schottky (στο μέσον της φωτό, επάνω), σταθεροποίηση μέσω 317/337 και ένα φίλτρο με 16 πυκνωτές των 1000μF.