Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/11/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/STREAMER-DAC

Audionet DNA I

Audionet DNA I

Ο DNA I ακολουθεί τις κλασικές σχεδιαστικές γραμμές της Audionet με την αυστηρή, κάπως συντηρητική κατά την άποψή μου, αλλά λειτουργική πρόσοψη, την ευανάγνωστη μονόχρωμη οθόνη και τις λιτές γραμμές που είδαμε και στον DNP. Στην πραγματικότητα, τα σημεία επαφής του χρήστη με την συσκευή περιορίζονται στην ρύθμιση της στάθμης η οποία γίνεται με δύο απλούς πιεστικούς διακόπτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την περιήγηση στο μενού της συσκευής, μαζί με τον διακόπτη “set”, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιλογέας εισόδων. Η καθημερινή χρήση του ενισχυτή γίνεται πολύ πιο εύκολα από το καλής ποιότητας και με θετική αίσθηση μεταλλικό τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει, ενώ πιο σύνθετες εργασίες (σχετικές με το setup) μπορούν να γίνουν απλούστερα μέσω του λογισμικού RCP (Remote Control Point) το οποίο τρέχει σε υπολογιστή.

Audionet DNA I

Τυπική αισθητική της Audionet, με λιτές γραμμές και μόνο τα απαραίτητα. Η οθόνη είναι ευανάγνωστη και από μεγάλη απόσταση και έχει την δυνατότητα αλλαγής χρώματος (σε κόκκινο).

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο DNA I προσφέρει μια μεγάλη γκάμα εισόδων. Στο αναλογικό πεδίο υπάρχουν τρεις είσοδοι στάθμης line, από τις οποίες η μία μπορεί να μετατραπεί σε είσοδο phono (MM/MC) με την προσθήκη του σχετικού αρθρώματος στο εσωτερικό του ενισχυτή, ενώ στο ψηφιακό πεδίο ο χρήστης έχει στη διάθεσή του συμβατικές εισόδους (ομοαξονική και οπτική), θύρα USB τύπου “A” (για την σύνδεση μέσων αποθήκευσης), θύρα USB τύπου B (για σύνδεση με υπολογιστή) καθώς επίσης και θύρα RJ45 για την σύνδεση με το τοπικό δίκτυο (Ethernet). Ο ενισχυτής μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο και ασύρματα (μέσω Wi-Fi). Σε ό,τι αφορά τις εξόδους, ο DNA I διαθέτει έξοδο για σύνδεση ακουστικών (1.4 της ίντσας, TRS, με δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης μέσω του μενού), έξοδο προενισχυτή και ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων, πολύ καλής ποιότητας, της Furutech με επικάλυψη Ροδίου.

Audionet DNA I

Το τηλεχειριστήριο είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειρίζεται κανείς τον DNA I.

Audionet DNA I

Η ρύθμιση της στάθμης μπορεί να γίνει από τα πλήκτρα up/down, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πλοήγηση στο μενού.

Όπως θα περίμενε κανείς, με βάση τις δυνατότητές του, το εσωτερικό του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα πυκνό, αλλά η πειθαρχία και η κορυφαία, βιομηχανικού επιπέδου, κατασκευή στην οποία μας έχει συνηθίσει η Audionet, δεν κρύβονται. Σημαντικό μέρος του σασί καταλαμβάνει ένα αρκετά “βαρύ” τροφοδοτικό, το οποίο βασίζεται σε δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 700VA και ένα πυκνωτικό φίλτρο με οκτώ πυκνωτές, συνολικής χωρητικότητας 96.000μF, με ξεχωριστές γραμμές για τα ψηφιακά και τα αναλογικά κυκλώματα, ενώ το στάδιο ισχύος καταλαμβάνει και αυτό αρκετό χώρο, καθώς η ψύκτρα του ενισχυτή είναι εσωτερική. Εδώ, χρησιμοποιείται ένα ζεύγος ημιαγωγών ισχύος ανά κανάλι, προφανώς σε συμπληρωματική τοπολογία και τάξη λειτουργίας ΑΒ. Η Audionet χρησιμοποιεί στους τελικούς ενισχυτές της ένα κύκλωμα το οποίο ονομάζει ULA (Ultra Linear Amplifier) για το οποίο, πάντως δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται ακόμη και στα μεγάλα μοντέλα της και το συναντήσαμε, επίσης, στον AMP I V2. Το στάδιο ισχύος προστατεύεται από υπερφόρτωση, εμφάνιση DC στην έξοδο και πολύ υψηλές συχνότητες από ένα σύστημα το οποίο αποδείχθηκε μάλλον υπερβολικά αυστηρό και μας ταλαιπώρησε κατά την εργαστηριακή αξιολόγηση (παρέμεινε όμως εντελώς αφανές σε καθημερινή χρήση).

Audionet DNA I

Στην οθόνη προβάλλονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων η επιλεγμένη είσοδος και (στην περίπτωση ψηφιακής εισόδου) το sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει ο μετατροπέας.

Audionet DNA I

Ο DNA I διαθέτει ένα πλήρες πακέτο αναλογικών και ψηφιακών εισόδων.

Ο προενισχυτής φαίνεται να περιλαμβάνει στάδια με διακριτά εξαρτήματα (η Audionet, πάντως, δεν αναφέρει αν γίνεται χρήση της ειδικής τοπολογίας OP την οποία συναντούμε σε μεγαλύτερα μοντέλα της), κλασικούς τελεστικούς ενισχυτές (OPA627 της Burr Brown) και η ρύθμιση της στάθμης βασίζεται στο MUSES72320 (ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό με κλίμακα αντιστάσεων της JRC). Τα στάδια με τους διακριτούς ημιαγωγούς φαίνεται ότι βασίζονται, σε πολλές περιπτώσεις σε LED τα οποία λειτουργούν ως πηγές σταθερής τάσης για τις ανάγκες της πόλωσης των ημιαγωγών, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του ενισχυτή να φωτίζεται έντονα κατά την λειτουργία του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής ποιότητας (audio-grade πυκνωτές κλπ) και η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με χάλκινους αγωγούς υψηλής καθαρότητας

Audionet DNA I

Η κάτω ζώνη αφορά στα αναλογικά σήματα, ενώ η επάνω στα ψηφιακά. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.

Audionet DNA I

Κορυφαίας ποιότητας είναι και οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων, οι οποίοι προέρχονται από την Furutech και έχουν επίστρωση Ροδίου. Εντελώς περιέργως, η έξοδος ακουστικών βρίσκεται στο πίσω μέρος.

Το ψηφιακό μέρος του DNA I καταλαμβάνει μια ξεχωριστή πλακέτα (προφανής επιλογή για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των υψίσυχνων θορύβων στα αναλογικά κυκλώματα), βασίζεται σε μια λύση της XMOS για την υποστήριξη της θύρας USB και σε ένα κλασικό CS8416 για το interfacing των συμβατικών εισόδων. Κατά την πάγια τακτική της εταιρίας, εφαρμόζεται ασύγχρονο upsampling το οποίο βασίζεται σε ένα SRC4192 (Texas Instruments) ρυθμισμένο στα 24-bit/192kHz. Η δομή της συσκευής δεν επιτρέπει να δει κανείς τα ολοκληρωμένα μετατροπής d/a που χρησιμοποιούνται και η Audionet αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στις επιλογές της στον τομέα αυτόν. Το κομμάτι του streaming (ασύρματου και ενσύρματου) έχει αναταθεί σε ένα άρθρωμα της Audivo (EMAS SeDMP3), το οποίο αποτελεί μια πλήρη λύση υποστηρίζοντας αναλύσεις μέχρι 24-bit/192kHz, σύνδεση με UPnP σέρβερ, streaming διαδικτυακού ραδιοφώνου και συμβατότητα με όλα τα δημοφιλή φορμά αρχείων, περιλαμβανόμενων των WAF, FLAC, ALAC και AIFF.

Audionet DNA I

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα πυκνό. Διακρίνεται το βασικό τροφοδοτικό (αριστερά), το στάδιο ισχύος (δεξιά και κάτω), ο προενισχυτής (κέντρο) καθώς επίσης και το ψηφιακό μέρος (επάνω δεξιά).

Audionet DNA I

Το στάδιο ισχύος βασίζεται σε δύο ημιαγωγούς ανά κανάλι και στην τοπολογία ULA την οποία έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία.

Audionet DNA I

Το ψηφιακό τμήμα του DNA I. Διακρίνεται η λύση της XMOS για τον έλεγχο της θύρας USB (επάνω δεξιά), το ασύγχρονο sample rate converter (SRC4192, κάτω δεξιά) και το άρθρωμα της Audivo για το streaming.