Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/07/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ/ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Audioengine HD3

Audioengine HD3

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, τα HD3 αντικατέστησαν τα ηχεία που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση για εφαρμογές desktop audio (Roister iQ) και οδηγήθηκαν απευθείας μέσω της θύρας USB. Στο συγκεκριμένο setup, η απόσταση ακρόασης είναι περί τα 80 εκατοστά του μέτρου και η απόσταση των ηχείων γύρω στα 60 εκατοστά.
Το αρχικό στήσιμο του ηχείου δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει τα ηχεία μεταξύ τους και με μια πηγή και να ενεργοποιήσει το σύστημα. Η σύνδεση μέσω USB δεν απαιτεί εγκατάσταση drivers καθώς το streaming περιορίζεται στα 44.1/48kHz και το pairing στο Bluetooth ακολουθεί την γνωστή διαδικασία. Αν και το HD 3 μπορεί να συνδεθεί ασύρματα μόνο με μια πηγή κάθε φορά, εντούτοις μπορεί να “θυμάται” μέχρι έξι συνολικά συσκευές.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση περιέλαβε αρχεία μουσικής (μέσω MusiCHI στη θέση του media player) αλλά και αναπαραγωγή βίντεο, τοπικά και μέσω streaming. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έγινε μέσω USB, κάποιος χρόνος δαπανήθηκε και για την αξιολόγηση του συστήματος με ασύρματο streaming μέσω Bluetooth.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το HD3 είναι ότι, τηρουμένων κάποιων αναλογιών, το ηχείο διαθέτει πολύ υψηλά όρια σε ότι αφορά τις στάθμες στις οποίες μπορεί να λειτουργήσει. Οι δυνατότητές του στην αναπαραγωγή των μακροδυναμικών αποδείχθηκαν εξαιρετικές σε σχέση με τον όγκο του και τα πρώτα ίχνη συμπίεσης κάνουν την εμφάνισή τους σε στάθμες πολύ υψηλές. Το συνολικό άκουσμα είναι δυναμικό, με καλή αίσθηση ταχύτητας και πάντα ξεκούραστο, ενώ, σε φυσιολογική χρήση, απουσιάζει εντελώς ο αεροδυναμικός θόρυβος από το reflex (ο οποίος σε συστήματα μικρών διαστάσεων μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν η οπή είναι τοποθετημένη μπροστά, όπως εδώ). Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το HD3 είναι οι εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού που φάνηκε να διαθέτει. Το ηχείο εξαφανίζεται πολύ εύκολα και δημιουργεί ένα soundstage με πολύ καλές λεπτομέρειες, σαφή εστιασμό στο οριζόντιο επίπεδο και ικανοποιητική αίσθηση του βάθους, ξεπερνώντας άνετα το ηχείο αναφοράς (iQ). Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η πολύ πειστική απόδοση της ηχητικής μπάντας του βίντεο που προβάλλεται στον υπολογιστή με καλό εντοπισμό των διαλόγων στο κέντρο και καλό panning των υπόλοιπων πηγών (αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από το υλικό).

Audioengine HD3 Audioengine HD3

Στο φάσμα, η συμπεριφορά του HD3 αποδείχθηκε επαρκώς ουδέτερη, με ελαφρώς τονισμένη την περιοχή χαμηλών/ανώτερων χαμηλών, όσο χρειάζεται ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο και με αίσθηση παρουσίας στον χώρο. Πολύ χαμηλά, φυσικά, η πληροφορία μειώνεται και το ηχείο γίνεται λίγο αδρό στις περιγραφές του, οπότε αν κάποιος θέλει μεγάλη έκταση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το υπογούφερ της εταιρίας (η Audioengine προσφέρει το S8 για τον σκοπό αυτό). Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλή λεπτομέρεια, είναι ήπια και ευχάριστη και δεν θα κουράσει ποτέ. Στην πράξη, ότι και να κάνεις, το HD3 αρνείται να “φωνάξει” και να γίνει προβολικό, μια συμπεριφορά που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για ακροάσεις από μικρές αποστάσεις και επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι φωνές περιγράφονται σωστά τόσο ως προς τα ηχοχρώματα και την άρθρωση, όσο και ως προς την αίσθηση παρουσίας των σολίστ στον χώρο μεταξύ των ηχείων και την περιγραφή της κίνησης και του αέρα. Ψηλά, το ηχείο φάνηκε να έχει καλή έκταση και δυνατότητα περιγραφής του αρμονικού πλούτου, ακούστηκε φωτεινό και ευχάριστο, γρήγορο και με καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια αίσθηση διαφάνειας και οπωσδήποτε συνεισφέρει στον ξεκούραστο χαρακτήρα του οποίου ο ακροατής γίνεται αποδέκτης.
Η εμπειρία από το ασύρματο streaming ήταν ανάλογα θετική: Στο επίπεδο της ηχητικής ποιότητας, παίρνει κανείς αυτό που περιμένει, δηλαδή ισορροπημένο, ομοιογενή και ξεκούραστο ήχο, μια συμπεριφορά η οποία κάνει το HD3 ένα “μάχιμο” ασύρματο ηχείο, δηλαδή ένα ηχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τακτική βάση για την ακρόαση μουσικής, χωρίς να είναι απαραίτητη η μεσολάβηση υπολογιστή ή μια ενσύρματη σύνδεση. Στο επίπεδο της χρηστικότητας, επίσης, η Audioengine έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Η μετάβαση της εισόδου από την θύρα USB στο Bluetooth γίνεται γρήγορα και χωρίς προβλήματα και η χρονική καθυστέρηση είναι αμελητέα (το latency που δίνεται στα χαρακτηριστικά είναι 30mS).

Τελικώς...

…αν το HD6 είναι το μικρό ηχείο για τον απαιτητικό ακροατή με τις αυξημένες τεχνολογικές ανησυχίες, το HD3 είναι μια επιτυχημένη εκδοχή του με μικρότερο κόστος, η οποία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά “προσωπικό” ηχοσύστημα μικρής κλίμακας. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες σύνδεσης, έχει το σωστό μέγεθος (και μπορεί να αναβαθμιστεί με ένα υπογούφερ) αλλά -πάνω από όλα- διαθέτει ισορροπημένο, δυναμικό και ευχάριστο ήχο και δυνατότητα λειτουργίας σε υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή πρόταση!