Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/06/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

MEDIA SERVER/PLAYER, CD RIPPER

Antipodes DX

Antipodes DX

Το Antipodes DX είναι μια πολύ απλή στην εμφάνισή της συσκευή και περιλαμβάνει ελάχιστα σημεία επαφής με τον χρήστη. Στην πρόσοψη υπάρχει ένας φωτιζόμενος διακόπτης on/off και ένας οδηγός οπτικού δίσκου τύπου σχισμής, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα με την εισαγωγή του μέσου, χωρίς να υπάρχει ούτε πλήκτρο eject. Ο χρήστης δεν έχει στη διάθεσή του κάποια οθόνη ή κάποιο, έστω απλό, user interface, ένα στοιχείο που κάνει σαφή την δικτυακή/remote λογική της συσκευής.

Antipodes DX

Το DX είναι μια ιδιαίτερα λιτή κατασκευή με σχεδόν μηδενικά στοιχεία φυσικής αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Η ποιότητα του σασί είναι πολύ καλή.

Η πίσω πλευρά περιλαμβάνει τις τρεις βασικές εξόδους του DX, δηλαδή την θύρα USB (έκδοσης 2.0, με δυνατότητα επιλογής σύνδεσης με και χωρίς γραμμή τροφοδοσίας), την ομοαξονική έξοδο (RCA) καθώς και την έξοδο AES3 (XLR), δύο θύρες για την περίπτωση που απαιτείται service (HDMI και σειριακή), μια έξοδο ακουστικών (TRS 3.5mm) καθώς και δύο θύρες USB για την σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης στα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί backup των αρχείων που έχουν αποθηκευτεί στους εσωτερικούς δίσκους. Η σύνδεση του DX με το οικιακό δίκτυο γίνεται μέσω Ethernet και -όπως είναι προφανές- η συσκευή απαιτεί εξωτερικό DAC (συμβατικό ή/και με θύρα USB) για να λειτουργήσει. H έξοδος ακουστικών είναι -από ότι φαίνεται- στοιχειώδης, βασισμένη στις δυνατότητες d/a που παρέχει η μητρική.

Antipodes DX

Ο χρήστης μπορεί να τοποθετεί CD και να πραγματοποιήσει αυτόματο ripping και πρόσκτηση/αποθήκευση metatags. Ο χειρισμός του DX μπορεί να γίνει μέσω διάφορων clients. Εδώ, φαίνεται το Roon Remote της Roon Labs σε έκδοση για Android.

Antipodes DX

Αυτή είναι η οθόνη του CD-Ripper. Ο χρήστης ενημερώνεται για το τέλος της διαδικασίας και μπορεί να δει τα μεταδεδομένα που έχει ανασύρει η συσκευή από το διαδίκτυο (τίτλος/καλλιτέχνης, τίτλος τρακ και εξώφυλλο). Από εδώ, επίσης, ενεργοποιείται και το eject του δίσκου.

Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο των βασικών ρυθμίσεων και των επιλογών που μπορεί να κάνει ο χρήστης, υπάρχει ειδικό λογισμικό το οποίο τρέχει σε περιβάλλον web και είναι προσβάσιμο από κάθε υπολογιστή του οικιακού δικτύου καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης για να “δει” το DX είναι να πληκτρολογήσει το URL του στην γραμμή διευθύνσεων ενός browser. Στο επίπεδο της καθημερινής πρόσβασης/playback και διαχείρισης της μουσικής βιβλιοθήκης, η Antipodes δίνει μια μεγάλη ποικιλία από δυνατότητες. Η συσκευή μπορεί να τρέξει τρεις διαφορετικούς servers (Roon, SqueezeBox και MPD) και για κάθε σέρβερ, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διαφορετική έξοδο. Η ύπαρξη του open source MPD δίνει μια εντελώς esoteric προέκταση στην συσκευή, απελευθερώνοντας πολλές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες, ανάμεσά τους και η δυνατότητα να ελέγξεις το playback από περιβάλλον command line (για τους αμετανόητα σκληροπυρηνικούς...). H λειτουργία Audio App Switcher επιτρέπει την επιλογή ενός από τους τρεις σέρβερ (με την προϋπόθεση αυτοί να έχουν ενεργοποιηθεί/παραμετροποιηθεί σωστά) σε πραγματικό χρόνο ανοίγοντας, έτσι, έναν νέο χώρο πειραματισμών και (πιθανώς) πονοκεφάλων γύρω από το ποιος συνδυασμός σέρβερ/εξόδου ακούγεται, τελικώς, καλύτερα. Πέρα από όλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι, τελικώς, ο χρήστης θα καταλήξει, de-facto, σε έναν συνδυασμό server/client που τον εξυπηρετεί καλύτερα, με βάση το προσωπικό του προφίλ χρήσης. Το DX μπορεί, επίσης, να ενσωματωθεί, ως αποθηκευτικός χώρος (Library Source), σε ένα multiroom σύστημα βασισμένο στην τεχνολογία της Sonos, αφού υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή για αυτό.

Antipodes DX

Μια από τις βασικές οθόνες ρυθμίσεων της Antipodes, όπου φαίνονται οι εγκατεστημένες και διαθέσιμες για χρήση εφαρμογές. Το user interface τρέχει σε web browser και είναι ιδιαίτερα απλό.

Antipodes DX

Οι δυνατότητες σύνδεσης του DX περιλαμβάνουν στάνταρντ ψηφιακές εξόδους (ομοαξονική/AES3), θύρες USB (2.0) καθώς και μια συμβατική έξοδο ακουστικών η οποία βασίζεται στο υποσύστημα ήχου της μητρικής. Η σύνδεση με το οικιακό δίκτυο γίνεται μέσω Ethernet. Ακριβώς δίπλα φαίνονται οι θύρες USB για το backup της συσκευής.

Στο εσωτερικό της συσκευής, δεσπόζει, όπως θα περίμενε κανείς η μητρική της υπολογιστικής πλατφόρμας, μια Mini ITX με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Celeron (1.8GHz) ο οποίος ψύχεται παθητικά με μια μεγάλη ψύκτρα και “βλέπει” ως περιφερειακά τον οδηγό του οπτικού δίσκου και έναν σκληρό δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD) με χωρητικότητα 1TB.
Οι επεμβάσεις της Antipodes είναι, επίσης, εμφανείς: Η τροφοδοσία της μητρικής γίνεται από ένα γραμμικό, σταθεροποιημένο τροφοδοτικό που ξεκινά από μια “βαριά” γέφυρα ανόρθωσης και χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα σταθεροποίησης βασισμένο σε διπολικούς ημιαγωγούς (TIP2955) και έναν τελεστικό ενισχυτή. Το πυκνωτικό φίλτρο στην έξοδο περιλαμβάνει δύο πυκνωτές των 1.000μF. Η ψηφιακή έξοδος (S/PDIF) της μητρικής δεν οδηγείται απευθείας στα βύσματα αλλά μεσολαβεί ένα κύκλωμα προσαρμογής το οποίο, φαίνεται να αφορά, κυρίως την έξοδο AES3, αφού περιλαμβάνει και έναν ειδικό driver για balanced γραμμές μεταφοράς ψηφιακού σήματος.

Antipodes DX

Το εσωτερικό καταλαμβάνεται, κυρίως, από την μητρική, τον οδηγό του οπτικού δίσκου και το SSD, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς από κάτω του. Πίσω αριστερά φαίνεται η πλακέτα του τροφοδοτικού, ενώ -κάθετα τοποθετημένη- δεξιά, διακρίνεται η πλακέτα των ψηφιακών εξόδων.

Antipodes DX

Η τροφοδοσία της συσκευής βασίζεται σε έναν γραμμικό σταθεροποιητή με δύο τρανζίστορ ισχύος, τοποθετημένα απευθείας στο σασί για καλύτερη ψύξη.

Antipodes DX

Η μητρική είναι μια Mini ITX με τετραπύρηνο Intel Celeron η οποία τρέχει μια ειδική, βελτιστοποιημένη για audio έκδοση Linux. Η ψύξη του επεξεργαστή είναι παθητική, μέσω της μεγάλης ψύκτρας που φαίνεται στο κέντρο της φωτογραφίας.

Antipodes DX

Αυτό το κύκλωμα μεσολαβεί μεταξύ της ψηφιακής εξόδου της μητρικής και των βυσμάτων. Φαίνεται ότι αφορά, στο μεγαλύτερο μέρος της, την έξοδο AES3.