Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/12/2018
Για τους φίλους του Βινυλίου...
Δημήτρης Σταματάκος
Για την αναγκαιότητα του καθαρισμού των δίσκων και της γενικής συντήρησης ενός αναλογικού συστήματος, δεν μπορείς να φέρεις και πολλές αντιρρήσεις, είναι η αλήθεια. Τα βινύλια εκτίθενται συστηματικά στο περιβάλλον καθώς και σε χειρισμούς οι οποίοι μπορούν να αφήσουν ρύπους στην επιφάνειά τους και, επειδή ακριβώς είναι αναλογικά στην φύση τους, τα αποτελέσματα είναι, συχνά, ιδιαιτέρως ακουστά. Το ίδιο συμβαίνει και με την βελόνα της κεφαλής, η οποία έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δίσκου. Ο καθαρισμός της είναι κάτι που πρέπει να γίνεται, αν όχι συστηματικά και με παρανοϊκή επιμέλεια, τουλάχιστον όποτε χρειάζεται. Αν προσθέσει κανείς την ανάγκη ρύθμισης της κεφαλής, η συνολική εικόνα συμπληρώνεται. Αν θέλετε καλό ήχο από τους δίσκους σας θα πρέπει να επενδύσετε λίγο χρόνο σε αυτούς, εκτός από το να τους ακούτε!
Το θέμα του καθαρισμού των δίσκων υπήρξε (και παραμένει) ένα θέμα που συζητείται έντονα στους κύκλους των συλλεκτών, με επίκεντρο την καταλληλότερη μέθοδο. Με εξαίρεση την χρήση πλυντηρίου δίσκων (η οποία, κατά γενική ομολογία, είναι η καλύτερη μέθοδος, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει συσσωρευθεί σημαντικός όγκος ρύπων στο αυλάκι), όλες οι υπόλοιπες προσεγγίσεις έχουν φίλους και πολέμιους. Αργά η γρήγορα, κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει κάποιο “υγρό” ή κάποιο “ξηρό” σύστημα, βούρτσες, πανάκια ή, ακόμη και... τίποτε (υπάρχει μια σχολή η οποία προτείνει ο καθαρισμός να γίνεται από την ίδια την βελόνα, με την προϋπόθεση ότι η ρύπανση είναι περιορισμένη και η ίδια η βελόνα καθαρίζεται σωστά και συστηματικά).
Εκτός από τον καθαρισμό των δίσκων και της βελόνας, βέβαια, οι δίσκοι έχουν και άλλα προβλήματα. Ένα από τα πιο συχνά είναι η φθορά των εξώφυλλων και των εσώφυλλων, ειδικά δίσκων κάποια ηλικίας, ή δίσκων που χρησιμοποιούνται συχνά. Αν κάνετε μια μικρή έρευνα στη δισκοθήκη σας, θα ανακαλύψετε -κατά πάσα πιθανότητα- ένα αξιοσημείωτο ποσοστό από εσώφυλλα τα οποία είναι από ελαφρώς φθαρμένα έως σχεδόν κατεστραμμένα. Ανάλογη παρατήρηση μπορεί να γίνει και για τα εξώφυλλα των δίσκων (πολλά από τα οποία είναι από μόνα τους έργα τέχνης). Η συχνή χρήση τείνει να δημιουργήσει φθορές, ειδικά σε εκδόσεις που είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός, συμβατικός φάκελλος. Οι πιθανότητες αυξάνονται για όσους έχουν υπάρξει “μάχιμοι” του LP, από τα '70s και τα '80s, όταν ο μόνος τρόπος να ακούσεις καλά, ήταν το βινύλιο και οι κατασκευές των εξωφύλλων ήταν πιο μαζικές και πολύ συχνά μέτριας ποιότητας.
Τελευταίο (αλλά όχι έσχατο) έρχεται το θέμα της συντήρησης της ίδιας της πηγής. Αργά ή γρήγορα, κάτι θα χρειαστεί αλλαγή, ρύθμιση ή έλεγχο. Για τον ανυποψίαστο, αυτή είναι στιγμή που ανακαλύπτει ότι σε μια κεφαλή όλα είναι πολύ μικρά και ευαίσθητα, δυσδιάκριτα και... καλά σφιγμένα. Και είναι μια στιγμή, κατά την οποία το να διαθέτεις το κατάλληλο κλειδί ή το σωστό μέγεθος κατσαβιδιού είναι το μόνο που σε χωρίζει από μια μικρή ή μεγαλύτερη ζημιά.
Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν στην ανάγκη να διαθέτει κανείς μια βασική σειρά από υλικά και εργαλεία, ακόμη και αν δεν είναι ρέκτης με εμμονή στην καθαριότητα και τις ρυθμίσεις. Και αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα προϊόντα της Simply Analog που παρουσιάζουμε εδώ.
Με εξαγωγική δραστηριότητα σε 21 χώρες και σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η Simply Analog κατασκευάζει προϊόντα προστασίας δίσκων βινυλίου, υγρά καθαρισμού δίσκων και βελόνας, βουρτσάκια καθαρισμού καθαριστικά υφάσματα και διαθέτει μια πλήρη σειρά από αντιστατικά εσώφυλλα και εξώφυλλα δίσκων. Για τις ανάγκες του κειμένου αυτού, η εταιρία μας προμήθευσε με μια σειρά από εσώφυλλα και προστατευτικά για τα εξώφυλλα, τα καθαριστικά υγρά της και τα μέσα καθαρισμού, καθώς και τα δύο κιτ που παράγει, ένα για τον καθαρισμό των δίσκων και ένα για την ρύθμιση/συντήρηση της κεφαλής. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...