Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

XTZ MH-800DSP

Thumbnail_φωτο

Για τις ανάγκες της αξιολόγησης, το σύστημα της XTZ αντικατέστησε το ηχείο που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση ως desktop monitor ( Roister iQ). Ως media player χρησιμοποιήθηκε το foobar2000. H αρχική εγκατάσταση του MH-800DSP δεν είναι ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία. Όπως συμβαίνει με κάθε ηχείο για υπολογιστή που σέβεται τον εαυτό του, το S-800D θα απαιτήσει λίγο χώρο στο γραφείο σας και το γεγονός ότι δεν είναι ενεργό αλλά έχει εξωτερικό ενισχυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να βολέψετε κάπου και τον A-800, κατά προτίμηση σε σημείο όπου το ρυθμιστικό της στάθμης είναι προσβάσιμο. Η θύρα USB υποστηρίζει streaming μέχρι τα 16bit/48kHz, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που πρέπει κάνει κανείς είναι να βάλει το βύσμα στην υποδοχή. Αν όλα πάνε καλά, ο υπολογιστής αναγνωρίζει αμέσως τον ενισχυτή ως USB DAC. Αναλόγως εύκολη είναι και η εγκατάσταση του λογισμικού της Dirac. Το user interface είναι απλό και εύχρηστο. Σε κάθε μια από τις τέσσερις θυρίδες που είναι διαθέσιμες ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει ένα από τα φίλτρα της εταιρίας η ενεργοποίηση του οποίου γίνεται με ένα απλό “κλικ”, οπότε η σύγκριση είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση. Ο χρήστης έχει, επίσης, στη διάθεσή του την επιλογή θα θέσει τον αλγόριθμο εκτός λειτουργίας και μπορεί να επιλέξει τον συγχρονισμό του λογισμικού με τα διαθέσιμα φίλτρα στο site της XTZ.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Ξεκίνησα της ακροάσεις επιλέγοντας να μην χρησιμοποιήσω κανένα από τα διαθέσιμα φίλτρα, ώστε να αποκτήσω μια εικόνα των ηχείων χωρίς την ψηφιακή διόρθωση που επιβάλλει το DAP. H γενική εντύπωση που αποκόμισα ήταν αυτή ενός ζωηρού ηχείου με πολύ καλό σώμα και έκταση χαμηλά, καλή απόδοση των υψηλών συχνοτήτων (με κάποια συμπίεση του αέρα ψηλά, σε σχέση με το ηχείο αναφοράς που έχει συμβατικό τουίτερ θόλου), καλές δυνατότητες δημιουργίας στερεοφωνικής εικόνας και γενικώς ευχάριστο χαρακτήρα. Το σύστημα της XTZ είναι σε θέση να δημιουργήσει πολύ υψηλές στάθμες σε θέσεις ακρόασης που υπαγορεύονται από την χρήση ως desktop και ο ενισχυτής επαρκεί σαφέστατα για την κάλυψη ενός μικρού χώρου χωρίς να δείχνει ίχνη κόπωσης ή ανεπάρκειας. Η απόδοση σε flat ρυθμό, είναι κατά τη γνώμη μου επαρκής για να τοποθετήσει το MH-800DSP στην κατηγορία των audiophile ηχείων για εφαρμογές desktop/multimedia αλλά η τιμή του αφήνει περιθώρια να επιθυμήσεις κάτι παραπάνω.
Αυτό το “παραπάνω” είναι σαφές ότι το προσθέτει το λογισμικό της Dirac. Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση αυτής της πλευράς του πακέτου ήταν να κατεβάσω και να χρησιμοποιήσω συστηματικά όλα τα φίλτρα που ήταν διαθέσιμα τη στιγμή της δοκιμής. Το κάθε ένα από αυτά είχε μια σαφώς καθορισμένη χρήση και γράφω “σαφώς καθορισμένη” γιατί η ενεργοποίηση ενός φίλτρου ακατάλληλου για την περίσταση συχνά κατέστρεψε το συνολικό αποτέλεσμα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Οι επιλογές “Bright” για παράδειγμα, σε έναν χώρο που δεν έχει αρκετή απορροφητικότητα ψηλά, οδηγούν σε ένα άδειο και σκληρό αποτέλεσμα, ενώ το loudness σε υψηλές στάθμες περισσότερο ταλαιπωρεί τα αυτιά παρά τα... αντισταθμίζει. Μετά από συστηματική ακρόαση του ηχείου σε δύο θέσεις στον χώρο (desktop και σε ράφι), κατέληξα σε μια τετράδα φίλτρων την οποία, με βάση τον συγκεκριμένο χώρο, θεώρησα ως την πλέον ενδιαφέρουσα. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή αυτή θα άλλαζε σε έναν διαφορετικό χώρο, όπου οι θέσεις των ηχείων και η ακουστική θα ήταν, επίσης, διαφορετικά. Τα φίλτρα αυτά ήταν τα Desk, Punch, Loudness και Flat to 40Ηz.

Φωτογραφία

Κατά την γνώμη μου, η πλέον εντυπωσιακή επιλογή είναι το Desk επειδή κάνει την πιο εμφανή και σύνθετη βελτίωση. Η ενεργοποίησή του επέτρεψε στο σύστημα να δημιουργήσει μια διαυγέστατη σαφή στερεοφωνική εικόνα, με αίσθηση μικρογραφίας μεν (επειδή η απόσταση των ηχείων ήταν μικρή στο συγκεκριμένο setup) αλλά εξαιρετική όσον αφορά την ακρίβεια του εστιασμού και την αίσθηση του βάθους. Με το σύστημα της XTZ πήρα άνετα τις πληροφορίες που έχω συνηθίσει να υπάρχουν στο πρόγραμμα αναφοράς ακόμη και από μεγάλα συστήματα και το συνολικό αποτέλεσμα παρέμεινε ξεκούραστο και ευχάριστο. Επιπροσθέτως, το τελικό αποτέλεσμα φάνηκε αρκετά σταθερό σε σχέση με μικροαλλαγές στην θέση του ακροατή ως προς τα ηχεία. Σε εγκαταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας, δηλαδή με τα ηχεία σε απόσταση περί το 1.8 μέτρα και σε ράφι, οι τρεις άλλες διορθώσεις ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσες. Η πλέον εντυπωσιακή ήταν, φυσικά, η Flat/40 όπου το ηχείο και ο ενισχυτής έδειξαν ότι διαθέτουν πραγματικά μεγάλες δυνατότητες απόδοσης χαμηλά, χωρίς προβλήματα χρωματισμών και συμπίεσης. Είναι δύσκολο να πείσεις τον υποψιασμένο τρίτο παρατηρητή ότι δεν υπάρχει sub και, επιπροσθέτως, η περιοχή των χαμηλών διαθέτει επαρκέστατη λεπτομέρεια, δεν μιλάμε απλώς για έναν ανεξέλεγκτο όγκο που γεμίζει το χώρο για να εντυπωσιάσει του πάντες. Τα φίλτρα Loudness και Punch έχουν πιο πολιτισμένη επίδραση αλλά μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα κατά περίπτωση. Θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσε να γίνει ένα είδος υπέρθεσης φίλτρων (για παράδειγμα Desk+Loudness) ώστε να καλυφθούν περισσότερες περιπτώσεις αλλά, φυσικά, τίποτε δεν αποκλείει την δημιουργία σύνθετων φίλτρων στο μέλλον. Κλείνω με ένα θέμα που με προβλημάτισε αρκετά και είναι αυτό του clipping του αλγόριθμου. Το περιβάλλον του λογισμικού έχει ένα σχετικό ενδεικτικό και ο αλγόριθμος δείχνει να συναντά κάποια πολύ σοβαρά (και ακουστά...) προβλήματα αν η στάθμη ενός κομματιού είναι πολύ υψηλή και η ρύθμιση στο media player είναι στα 0dB. Αυτό το σημείο είναι κάτι που οι Dirac/XTZ δεν εξηγούν με επάρκεια, καθώς δεν είναι σαφές το γιατί το software δεν μπορεί να διαχειριστεί ψηφιακά σήματα των οποίων οι τιμές είναι άνω φραγμένες (τα 0dBFS αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη ψηφιακή λέξη). Σε κάθε περίπτωση το σύστημα επανέρχεται σε ισορροπία αν μειώσεις την στάθμη από την πλευρά του media player, κάτι που δεν θα το δουν με καλό μάτι πολλοί, αφού αυτό σημαίνει ότι γίνονται υπολογισμοί στην πλευρά του υπολογιστή. Σαφώς, πάντως, σε αυτό το επίπεδο ποιότητας πρόκειται, περισσότερο, για ψυχολογικό θέμα (ούτως ή άλλως δεν υπάρχει bit perfection από την στιγμή που γίνεται διόρθωση).

Τελικώς...

...αν ο πρώτος δρόμος προς το desktop audio είναι τα συνηθισμένα, ανεπαρκή ηχεία multimedia και ο δεύτερος δρόμος είναι τα μικρά αλλά σοβαρά σχεδιασμένα μόνιτορ, η XTZ με το MH-800DSP χαράζει σαφώς τον... τρίτο δρόμο! Και ο δρόμος αυτός περνάει από ένα απλό στη χρήση αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ευέλικτο αλγόριθμο επεξεργασίας (τον DAP της Dirac) ο οποίος “φέρνει” το σύστημα στα μέτρα του χώρου, του setup και του ίδιου του ακροατή. Ταυτόχρονα, τα ηχεία έχουν σοβαρές δυνατότητες για υψηλές στάθμες (στοιχείο απαραίτητο για να φέρουν εις πέρας τις ισοσταθμίσεις) και ο ενισχυτής προσφέρει μια στοιχειώδη ευελιξία χάρις στην πρόσθετη αναλογική είσοδο και το συμβατικό ρυθμιστικό στάθμης. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πακέτο που αξίζει να δείτε και να ακούσετε από κοντά!