Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/09/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Vitus Audio RI-100

Vitus Audio RI-100

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο RI-100 αντικατέστησε τον προενισχυτή και τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA-3500) και κλήθηκε να οδηγήσει το ATC SCM-50PSL. Η τοποθέτηση και το αρχικό setup του ενισχυτή δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Ίσως, το σχετικώς μεγάλο ύψος του, κάτι λιγότερο από 20 εκατοστά του μέτρου, απαιτήσει κάποιες αλλαγές στο ρακ σας αλλά κατά τα άλλα το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι το αρχικό pairing του τηλεχειριστηρίου, μια διαδικασία που εξηγείται πλήρως στο καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης.
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς με τον ολοκληρωμένο της Vitus τοποθετημένο στο σύστημα είναι η άνεση οδήγησης και τα δυναμικά περιθώρια που φαίνεται ότι διαθέτει. Με δεδομένη την ισχύ του, βεβαίως, αυτό δεν είναι κάτι που εκπλήσσει αλλά η επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα είναι επαρκώς καθοριστική για να περάσει απαρατήρητη. Το σύστημα αναφοράς διατήρησε την πολύ καλή δυναμική του συμπεριφορά και, μάλιστα, βελτιώθηκε σε θέματα δυναμικής αντίθεσης (λόγω του χαμηλότερου θορύβου του RI-100 σε σχέση με τον λαμπάτο Melos). Το αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα δημιουργίας ρεαλιστικής στάθμης και ταυτόχρονα η καλύτερη προβολή των μικρολεπτομερειών σε ένα πιο “σκοτεινό” φόντο. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα πολύ σαφές, σταθερό και ανάγλυφο soundstage έδωσαν στο τελικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και στον ακροατή μια πολύ έντονη αίσθηση παρουσίας των ηχητικών πηγών στο χώρο. Ακόμη και με ηχεία μέτριας/χαμηλής ευαισθησίας όπως τα SCM-50 ο ενισχυτής φάνηκε ικανός να δημιουργήσει πολύ υψηλές στάθμες και δεν άφησε καμία αμφιβολία για την επάρκεια του στο να καλύψει έναν μέτριο ή και μεγάλο χώρο απροβλημάτιστα.

Vitus Audio RI-100 Vitus Audio RI-100

Η εξαιρετική συμπεριφορά του RI-100 σε θέματα δυναμικών συνοδεύτηκε από ουδέτερο, διαφανή χαρακτήρα στο φάσμα. Αν ο στόχος του Ole Vitus ήταν η δημιουργία ενός ενισχυτή του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ακρίβεια (και με βάση τα όσα λέει ο ίδιος, αυτός ακριβώς ήταν) τότε ο στόχος αυτός επετεύχθη και με το παραπάνω. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων με τον RI-100 στη θέση του ενισχυτή, το αποτέλεσμα που πήρα είχε πολύ καλή έκταση με έναν ιδιαίτερο αέρα και άνεση περιγραφής στο κατώτερο άκρο του φάσματος, αίσθηση ισορροπίας και πολύ καλές δυνατότητες στην περιγραφή των λεπτομερειών. Ο ενισχυτής μεταφέρει με άνεση τον επιβλητικό χαρακτήρα που κρύβουν πολλά μουσικά κομμάτια στην συγκεκριμένη περιοχή και παραμένει ευχάριστος χωρίς ίχνη συμπίεσης ακόμη και σε υψηλές στάθμες μεταφέροντας, μάλλον, το όριο του συστήματος σε αυτό που καθορίζεται από τα ηχεία και τον ίδιο τον χώρο, καθώς όχι μόνο δείχνει να έχει σημαντικό δυναμικό περιθώριο αλλά ακόμη και όταν αυτό εξαντληθεί, το αποτέλεσμα είναι μάλλον ήπιο και καθόλου σκληρό.Μουσικά κομμάτια με έντονο ρυθμικό μέρος αποδίδονται με εξαιρετική ταχύτητα και σωστό όγκο, έχουν πολύ καλή παρουσία και προσφέρουν την αίσθηση ενός δυναμικού και γρήγορου χαρακτήρα από τον οποίο απουσιάζει κάθε ίχνος τεχνητής έμφασης.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ισορροπία, εξαιρετική φωτεινότητα και αίσθηση λεπτομέρειας. Ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει μια χαρακτηριστική άνεση τις λεπτομέρειες της μείξης και την κίνηση των ακουστικών αντικειμένων, βρίσκεται “κοντά” στη σκηνή χωρίς να καταπιέζεται καθόλου και η συνολική αίσθηση που αποκομίζει είναι μάλλον αποτέλεσμα ακρίβειας στην μεταφορά των στοιχείων της ηχογράφησης και της παραγωγής παρά άποψης. Με βάση την παρατήρηση αυτή, ο RI-100 θα ταιριάξει άψογα με ένα ακριβές ηχείο του οποίου τα πλεονεκτήματα θα ωθήσει στα άκρα, με δεδομένο ένα στοιχειωδώς σωστό μουσικό υλικό.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ήταν από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Κύριο χαρακτηριστικό της η εξαιρετική ισορροπία, όπου τίποτε δεν χάνεται αλλά και τίποτε δεν ενοχλεί με περιττές υπερβολές. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης ήταν η άνετη διατήρηση των μικρών αλλά σημαντικών διαφοροποιήσεων στην απόδοση της περιοχής με βάση το πρόγραμμα. Το σύστημα ακούστηκε φωτεινό και πλούσιο εκεί που έπρεπε και σκοτεινό/ατμοσφαιρικό χωρίς να χάνεται όταν το πρόγραμμα το απαίτησε, με τις εναλλαγές να αποτελούν καθαυτές ένα από τα σημεία που θα προσέξει ο ακροατής από την πρώτη στιγμή. Μπορεί στα χαρτιά μια τέτοια συμπεριφορά να είναι το προφανές ζητούμενο αλλά η αλήθεια είναι ότι ξεφεύγει από τα όρια της απλής υπόνοιας μόνο σε συσκευές πραγματικά υψηλού επιπέδου και εδώ έχουμε, προφανώς, να κάνουμε με μια από αυτές. Σε θέματα ταχύτητας ψηλά, ο RI-100 ακούστηκε γρήγορος, ελάχιστα στρογγυλεμένος στο σώμα (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει να ακούω από το σύστημα αναφοράς) και με εξαιρετικές αποσβέσεις που διατηρούν τις λεπτομέρειές τους ακόμη και σε πολύ χαμηλές στάθμες.
Για την στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει ο μικρός Vitus έχει γίνει ήδη αναφορά στην πρώτη παράγραφο αυτής της ενότητας. Στον πολύ χαμηλό θόρυβο, ένα χαρακτηριστικό το οποίο αναδεικνύει τις λεπτομέρειες του χώρου και των μικροδυναμικών, θα πρέπει, πιθανότατα, να προστεθεί και η πολύ μεγάλη ακρίβεια του ρυθμιστικού στάθμης και η εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Ο RI-100 έχει το βασικό χαρακτηριστικό όλων των κορυφαίων σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας συσκευών που έχουμε δοκιμάσει, δημιουργεί δηλαδή μια εξαιρετικά πειθαρχημένη υποθετική σκηνή με πολύ σαφή όρια τα οποία είναι σχεδόν ορατά μεταξύ των ηχείων. Αυτό, συχνά, εκλαμβάνεται στην αρχή ως περιορισμός: Λείπει η αίσθηση της ασάφειας και της “ατμόσφαιρας” που πολλοί ακροατές συμπαθούν αλλά η πραγματικότητα βρίσκεται αλλού: Καθώς γράφεις ώρες ακούγοντας, ανακαλύπτεις με πόση άνεση ο ενισχυτής περνά τις επιλογές που έχουν γίνει κατά την παραγωγή ως προς τις θέσεις των ηχητικών πηγών, την αίσθηση του μεγέθους και της ακουστικής του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται η ορχήστρα (είτε αυτός αποτελεί μια τεχνητή κατασκευή είτε πρόκειται για πραγματικό, ζωντανό, χώρο) και την άνεση με την οποία περιγράφονται οι ομάδες των οργάνων, η θέση τους και η κίνησή τους. Οι δυνατότητες του Vitus είναι, εν προκειμένω, εθιστικές, ιδιαίτερα αν έχεις να κάνεις με προσεγμένη, από την πλευρά της παραγωγής, μουσική. Μόλις τις ανακαλύψεις είναι αρκετά δύσκολο να επιστρέψεις σε μια προηγούμενη κατάσταση όπου τα πάντα φαίνονται, πλέον, ασαφή και αποτέλεσμα μιας απλής διεκπεραίωσης.

Τελικώς...

... είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια συσκευή αυτού του επιπέδου (τιμής και απόδοσης) έχει την θέση του “εισαγωγικού” ενισχυτή της Vitus ο οποίος, θεωρητικά τουλάχιστον, περιλαμβάνει τους περισσότερους συμβιβασμούς. Ωστόσο, χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες ως προς την σχεδίαση και την κατασκευή, η εταιρία από την Δανία προσεγγίζει την ιδέα του ολοκληρωμένου ενισχυτή με έναν τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. O RI-100 προσφέρει ένα πλήρες πακέτο δυνατοτήτων, με αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές επέκτασης μάλιστα, μεγάλη ισχύ και δυνατότητες οδήγησης και, πάνω από όλα, μια κορυφαία ηχητική συμπεριφορά η οποία βασίζεται στην ακρίβεια και τον απόλυτο σεβασμό στο πρόγραμμα, χαρακτηριστικά που πρέπει να καθορίζουν κάθε ενισχυτή που θα υποστηρίξει ένα σύστημα υψηλών απαιτήσεων. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια συσκευή που θέτει ένα επίπεδο αναφοράς στην υψηλή κατηγορία τιμής και, επιπροσθέτως, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τους πραγματικά απαιτητικούς που θα πρέπει να αναρωτηθούν για τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των κορυφαίων μοντέλων της Vitus...