Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/12/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ/MEDIA STREAMER

Sonos Play:5 (gen2)

Sonos Play:5 (gen2)

Το Play:5 χρησιμοποιήθηκε για την αναπαραγωγή αρχείων που είναι αποθηκευμένα σε ένα NAS, με τον χειρισμό να γίνεται μέσω iPad. Η τοποθέτηση του ηχείου έγινε σε μια λογική θέση (στο ύψος και στο σημείο όπου συνήθως τοποθετείται ένα από τα ηχεία του συστήματος αναφοράς).
Πριν αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί το ηχείο της Sonos θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσει. “Εγκαταστήσει” στη συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και σε άλλες παρόμοιες) σημαίνει, κατά κύριο λόγο, τρία πράγματα: Πρώτον, την εγκατάσταση της εφαρμογής της Sonos στην συσκευή που θα χρησιμοποιείται για τον χειρισμό του, δεύτερον την σύνδεση του ηχείου με το οικιακό δίκτυο και το router (στην περίπτωση της δοκιμής μέσω Wi-Fi) και, τρίτον, την πρόσβαση στους πόρους του δικτύου και το διαδίκτυο. Αν και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κάπως πολύπλοκα, ειδικά στον νεοεισερχόμενο στον χώρο, το σύστημα που έχει φτιάξει η Sonos είναι πραγματικά εξαιρετικό και με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει τις βασικές δεξιότητες (γνωρίζει, για παράδειγμα, το πώς να πλοηγηθεί στο app store ή το πώς να μοιράσει ένα folder στο δίκτυό του) η όλη διαδικασία εξελίσσεται πολύ απλά και χωρίς προβλήματα αφού υπάρχουν interactive οδηγίες και ένα καλό εγχειρίδιο χρήσης. Δεν μας πήρε πάνω από μερικά λεπτά για να έχουμε το σύστημα έτοιμο προς χρήση και το μόνο που απομένει μετά την εγκατάσταση είναι να χρησιμοποιηθεί το Trueplay για να προσαρμόσει το Play:5 στις ιδιαιτερότητες του χώρου (και της θέσης στην οποία έχει τοποθετηθεί). Για να γίνει αυτό, απαιτείται η συσκευή χειρισμού να είναι κάποια φορητή συσκευή της Apple (iPad ή iPhone) και η Sonos αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός σχετίζεται με την σταθερή απόδοση των μικροφώνων στις συσκευές αυτές (ενώ τα tablets και τα τηλέφωνα που τρέχουν Android ανήκουν σε πολλούς, διαφορετικούς, κατασκευαστές και δεν υπάρχει κάποια τυποποιημένη συμπεριφορά στα μικρόφωνα που χρησιμοποιούν). Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κινηθεί μεθοδικά μέσα στον χώρο σαρώνοντάς τον, όπως του υποδεικνύουν οι οδηγίες. Η διαδικασία παίρνει ελάχιστο χρόνο και το αποτέλεσμα ήταν, στην περίπτωσή μας, μικρό σε ένταση, αλλά σίγουρα ακουστό, κυρίως στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Το Play:5 διαθέτει ήδη μικρόφωνα εγκατεστημένα, πιθανολογούμε ακριβώς για την χρήση του Trueplay χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για κάποια συσκευή της Apple. Ωστόσο, η εταιρία αναφέρει ότι είναι “για μελλοντική χρήση” και ότι θα είναι διαθέσιμα μετά από κάποια αναβάθμιση στο λογισμικό. Η εφαρμογή της Sonos για το playback των αρχείων είναι από τις καλύτερες και ταχύτερες που έχουμε χρησιμοποιήσει. Το user interface είναι απλό και προφανές και προσφέρονται οι κλασικές δυνατότητες για δημιουργία φίλτρων και playlists ενώ και η πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες streaming και στους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι πολύ απλή υπόθεση.

Sonos Play:5 (gen2) Sonos Play:5 (gen2)

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Play:5 είναι, ακριβώς, ότι “κάνει εντύπωση”! Η Sonos έχει φτιάξει ένα ηχείο με μικρές διαστάσεις το οποίο, εν τούτοις, καταφέρνει να επιβληθεί στον χώρο, να δημιουργήσει σοβαρές ηχητικές στάθμες και το κάνει αυτό με μια χαρακτηριστική άνεση, την οποία, είναι η αλήθεια, δεν την περιμένεις. Το Play:5 δείχνει να έχει σοβαρά περιθώρια σε θέματα δυναμικών και να είναι ιδιαίτερα συμπαγές ως κατασκευή καθώς, ακόμη και κοντά στα όριά του, δεν εμφανίζει κανέναν θόρυβο. Εν προκειμένω, η επιλογή της κλειστής καμπίνας φαίνεται σοφή αφού μια οπή bass reflex μάλλον θα “ακουγόταν” σε υψηλές στάθμες. Η χρήση ενός μόνο ηχείου, δεν βοηθά την δημιουργία μιας στερεοφωνικής εικόνας, όπως εννοούμε τον όρο στα δικαναλικά συστήματα, την δημιουργία δηλαδή μιας απεικόνισης των θέσεων των ηχητικών πηγών, όπως την επέλεξε ο μηχανικός ήχου. Ωστόσο, οι ανακλάσεις από τα τουίτερ που είναι τοποθετημένα στα άκρα της μπάφλας δημιουργούν ένα ισχυρό πεδίο αντήχησης και ο ακροατής δεν έχει καθόλου την αίσθηση ότι ο ήχος προέρχεται από ένα συγκεκριμένο σημείο στον χώρο και το Play:5 ακούγεται πολύ μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αν και το τελικό αποτέλεσμα, πιθανόν, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τον ίδιο τον χώρο και την θέση του ηχείου σε σχέση με την θέση ακρόασης, η Sonos φαίνεται να έχει επιτύχει εδώ μια ενδιαφέρουσα ισορροπία: Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό αλλά δεν δημιουργεί την συχνά ενοχλητική (για ακρόαση μουσικής) αίσθηση των ψευδο-surround συστημάτων με αφίξεις εκτός φάσης. Ο ακροατής ακούει αλλά δεν βρίσκεται “μέσα” στη μουσική και αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί στις θετικές πλευρές.

Όσον αφορά στην τονική ισορροπία του Play:5, τα πράγματα κινούνται σε μια παρόμοια λογική: Το ηχείο εντυπωσιάζει, εύκολα, με την δυνατότητά του να κατεβαίνει χαμηλά χωρίς κόπο (δείγμα ότι η αντιστάθμιση που επιβάλλει το ψηφιακό μέρος είναι λογική και δεν ξεπερνά τις δυνατότητες των μεγαφώνων). Το αποτέλεσμα έχει καλό όγκο και έλεγχο, είναι αρκετά λεπτομερές και δεν ακούγεται ποτέ υπερβολικό ή σπογγώδες (άλλο ένα “συν” από την επιλογή της κλειστής καμπίνας), συμπεριφορά που εξασφαλίζει καλή απόδοση του ρυθμικού μέρους με αίσθηση ταχύτητας και καλό σώμα. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε διαυγής και δημιούργησε μια αίσθηση ισορροπίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι όσο πρέπει φωτεινό, δεν γίνεται ποτέ υπερβολικό και δεν θα καταπιέσει τον ακροατή ακόμη και σε υψηλές στάθμες και σύνθετα έργα με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή. Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε λίγο αργό στην περιγραφή των μετώπων και με μέτριο σώμα στα μεταλλικά κρουστά, ιδιότητες που του δίνουν έναν ευχάριστο και μαλακό χαρακτήρα που δεν θα κουράσει ποτέ ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Η συμπεριφορά αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μια συνειδητή επιλογή της Sonos η οποία φαίνεται να δίνει προβάδισμα σε έναν all-around χαρακτήρα έναντι της αδίστακτης ακρίβειας. Αξιολογώντας την συμπεριφορά αυτή, πάντως, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι η ακρόαση του Play:5 γίνεται -σχεδόν πάντα- με τον ακροατή στο far field, να επηρεάζεται δηλαδή σε σημαντικό ποσοστό από το πεδίο αντήχησης, επομένως αυτή η συμπεριφορά ψηλά είναι αναμενόμενη (από τεχνικής άποψης, ισχύει περισσότερο η καμπύλη της μέσης απόκρισης, όπως αυτή φαίνεται στη σελίδα των μετρήσεων).

Τελικώς...

... το Play:5 (gen2) είναι μια πολύ καλοδουλεμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί και (κυρίως) πώς θα πρέπει να ακούγεται ένα ασύρματο ηχείο απαιτήσεων. H Sonos έχει κάνει μια σειρά από προσεκτικές επιλογές σε κρίσιμα σημεία (ενίοτε εντυπωσιακές, όπως η επιλογή της κλειστής καμπίνας) και δικαιώνεται πλήρως: Το Play:5 είναι ένα ισορροπημένο ηχείο, με σοβαρά δυναμικά περιθώρια και τονική ισορροπία εφάμιλλη με αυτήν ενός “συμβατικού” μικρού ηχείου, ξεπερνά εύκολα το εγγενές μειονέκτημα ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μεμονωμένη (και όχι σε ζεύγος) πηγή σε έναν χώρο και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα (και σημείο αναφοράς) ως προς το user interface και την ευκολία στην χρήση. Με τέτοιες δυνατότητες, είναι πραγματικά πολύ εύκολο να ξεπεράσει κανείς την ιδιοτροπία της εταιρίας και την εμμονή της στην συμβατική ανάλυση, και να προτείνει το Play:5 ως μια κορυφαία λύση, για όποιον θέλει να στήσει ένα ασύρματο/multiroom σύστημα.