Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/04/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD TRANSPORT/DAC

PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC

PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC

Ο συνδυασμός Memory Player/DirectStream αντικατέστησε το player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα το οποίο περιλαμβάνει τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL. Το αρχικό στήσιμο των συσκευών δεν έκρυβε κάποια δυσκολία και το Memory Player είδε αμέσως το διαδίκτυο και τον server της PS Audio από όπου μπορούσε να αντλήσει metadata για τους δίσκους. Στην περίπτωση της συσκευής που είχαμε για δοκιμή όλα έγιναν χωρίς κάποια μεσολάβηση από την πλευρά μας, αλλά στην περίπτωση ενός νέου player απαιτείται κάποια απλή διαδικασία registration. Τα μενού και στις δύο συσκευές είναι ευανάγνωστα και προφανή στη δομή τους ενώ το τηλεχειριστήριο προσφέρει το σύνολο των λειτουργιών χωρίς να χρειαστεί να πλησιάσεις τις συσκευές.
Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης περιέλαβε ακροάσεις CD καθώς επίσης και streaming αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης μέσω υπολογιστή που συνδέθηκε στη θύρα USB. Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται πλατφόρμα Windows, έτσι και στην περίπτωση του DirectStream απαιτείται η εγκατάσταση του σχετικού οδηγού, που μπορεί κανείς να κατεβάσει από τον δικτυακό τόπο της εταιρίας. Η συνεργασία υπολογιστή και DAC υπήρξε χωρίς προβλήματα, για όλες τα sample rates.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τα δύο PS Audio είναι μάλλον γενική και (σε επίπεδο... spoiler για το υπόλοιπο κείμενο) απόλυτη: Είναι προφανές ότι βρίσκεσαι απέναντι από μια κορυφαία ψηφιακή πηγή που σέβεται απόλυτα την πληροφορία της ηχογράφησης και μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός συστήματος απαιτήσεων. Όλα όσα καθορίζουν, εδώ και κάποια χρόνια, το τί είναι ένα high end ψηφιακό σύστημα ήταν παρόντα: Εξαιρετικές δυνατότητες περιγραφής του soundstage, τονική ουδετερότητα, ελάχιστος -αμελητέος- χαρακτήρας, πολύ καλή απόδοση των δυναμικών, δυνατότητα παρακολούθησης των δυνατοτήτων που προσφέρει μια ηχογράφηση υψηλής ανάλυσης, είναι όλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δύο συσκευές οι οποίες στάθηκαν άνετα στο ύψος της πηγής αναφοράς και κατά περίπτωση το ξεπέρασαν. Αν ανήκετε σε αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για το “δια ταύτα” μπορείτε να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ. Η PS Audio φαίνεται ότι “έκανε το καθήκον της” και προσφέρει στην αγορά μια από τις κορυφαίες ψηφιακές πηγές αυτή τη στιγμή. Αν σας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, συνεχίστε...
Ίσως το πιο ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό γνώρισμα των Memory Player/DirectStream να είναι η παρουσία τους στον χώρο. Η εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσουν κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα τόσο σε ό,τι αφορά τη γεωμετρία της (πλάτος, βάθος και σταθερότητα) όσο και σε ό,τι αφορά στην αίσθηση της κίνησης, των όγκων που περιγράφονται στη μείξη και στον αέρα μεταξύ των οργάνων. Ηχογραφήσεις με έντονο soundscaping αποδόθηκαν εξαιρετικά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ηχεία αναφοράς έχουν έναν ιδιαίτερα αυστηρό “in your face” χαρακτήρα, το αποτέλεσμα μας έβαλε κατ' επανάληψη μέσα στη μείξη περιγράφοντας με μεγάλη ακρίβεια και σταθερότητα τα διάφορα ηχητικά αντικείμενα. Αφήνοντας έξω τις διάφορες ηλεκτρονικές συνθέσεις (που βρίσκονται σε άλλο επίπεδο από πλευράς δημιουργικότητας στο θέμα) και επικεντρώνοντας την προσοχή σε ορχήστρες με ακουστικά κυρίως όργανα, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ρεαλιστικό τόσο σε ολιγομελή σύνολα (όπου τον κύριο ρόλο στην αίσθηση παίζει η δυνατότητα εστιασμού και η αίσθηση του αέρα μεταξύ των οργάνων) όσο και σε πολυμελή σχήματα, όπου αυτό που μετράει είναι η αίσθηση του μεγέθους του χώρου, η σαφής περιγραφή των οργανικών ομάδων και η περιγραφή της κίνησης. Οι δυνατότητες του μεατροπέα σε αυτό τον τομέα εκτοξεύονται όταν χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης, όπου οι λεπτομέρειες, τα μικροδυναμικά και η δυναμική αντίθεση είναι περισσότερα και πιο απαιτητικά. Η ακρόαση σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εξόχως απολαυστική και ξεκούραστη, χαρακτηριστικό γνώρισμα του high resolution audio.

PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC

Σε ένα τέτοιο σύστημα, υψηλών απαιτήσεων, η τονική ουδετερότητα είναι -προφανώς- βασικό χαρακτηριστικό και τα PS Audio δεν αποτέλεσαν βέβαια την εξαίρεση στον κανόνα, παρά την ιδιόμορφη τοπολογία του αναλογικού σταδίου του DAC. Ακούγοντας, έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα δεμένο, συνεπές σύστημα που σέβεται την πληροφορία και δεν εκφράζει απόψεις και εναλλακτικές αισθητικές (δεν συγχωρεί κιόλας, επομένως, κάμποσα πράγματα ακούγονται μέτρια ή και δυσάρεστα...).
Χαμηλά, υπάρχει πολύ καλή έκταση και έλεγχος, ο χώρος γεμίζει με χαρακτηριστική άνεση και το αποτέλεσμα είναι -κατά περίπτωση- επιβλητικό χωρίς να υπερβάλλει. Συγκριτικά με το player αναφοράς, πήρα λιγότερο όγκο (τείνω να πιστέψω ότι αυτό είναι το σωστό, το Esoteric μάλλον υπερβάλλει λίγο στον τομέα αυτό) και καλύτερη λεπτομέρεια στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Τα PS Audio ίσως μεγεθύνουν ελάχιστα τα μεγάλα έγχορδα και υπογραμμίζουν διακριτικά το μεσοχαμηλό, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη αίσθηση των ρυθμικών μερών και καλύτερη πιο πειστική παρουσία στον χώρο. Γενικά, το Memory Player και το DirectStream δείχνουν να τα πηγαίνουν καλά με τον ρυθμό. Πέρα από την δυνατότητά τους σε λεπτομέρεια και σώμα, είναι γρήγορα και μπορούν να αποδώσουν άψογα τα μικροδυναμικά των κρουστών (τα οποία σχετίζονται με τις υψηλές συχνότητες και την χρονική ακρίβεια του συστήματος) κάτι που οδηγεί σε ένα πολύ φιλικό και ευχάριστο αποτέλεσμα που δεν στερείται καθόλου ακρίβειας.

Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από διαύγεια και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής και το σύστημα, με τα PS Audio στη θέση της πηγής, διατήρησε στο ακέραιο τις πολύ καλές δυνατότητες του να περιγράφει άψογα τη λεπτομέρεια και να εστιάζει τα πάντα σε μια λογική απόσταση από τον ακροατή, χωρίς να τον καταπιέζει αλλά και χωρίς να τον κρατά σε απόσταση. Οι δύο συσκευές δεν μας κούρασαν ποτέ, ακόμη και σε πολύ υψηλές στάθμες και αποδείχθηκαν ένα εξαιρετικό εργαλείο ακρόασης που συστηματικά προκρίνει την διαφάνεια. Οι φωνές αποδόθηκαν εξαιρετικά με πολύ ρεαλιστική παρουσία των σολίστ στον χώρο, σαφή περιγραφή της δομής της χορωδίας και άψογη λεπτομέρεια στην άρθρωση.
Ψηλά, το σύστημα απέδειξε -περισσότερο από οπουδήποτε αλλού- ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας κορυφαίας upsampled πηγής. Ξεκούραστο, με χαρακτηριστική αίσθηση της έκτασης, ιδιαίτερα φωτεινό, δημιούργησε την εντύπωση του αρμονικού πλούτου και ακούστηκε γρήγορο στα μέτωπα με πολύ καλό σώμα και άψογες αποσβέσεις, κινούμενο σαφώς στην ίδια κατηγορία με το player αναφοράς. Ακόμη και τα περιορισμένα (με τα σημερινά δεδομένα) CD ακούγονται πιο “χαλαρά”, χωρίς ίχνος σκληρότητας, φέρνοντας τον ακροατή κοντά σε αυτό που είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το όριο του Red Book.

Τελικώς...

… αν και πλεονασμός, αξίζει να επαναλάβουμε εδώ, το... ενδιάμεσο συμπέρασμα: Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, ο συνδυασμός Memory Player/DirectStream ανήκει χωρίς αμφιβολία στις κορυφαίες ψηφιακές πηγές που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή τόσο σε θέματα ηχητικής ποιότητας όσο και σε θέματα δυνατοτήτων. Αν θέλετε ένα ψηφιακό σύστημα που θα αξιοποιήσει την συμβατική σας δισκοθήκη και παράλληλα θα σας δώσει μια υψηλής ποιότητας διέξοδο προς το file streaming (με σοβαρές δυνατότητες αναβάθμισης μέσω του προαιρετικού Bridge) η πρόταση της PS Audio είναι, αυτή τη στιγμή, η πληρέστερη που γνωρίζουμε. Well Done!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC, CD P/B, I2S
  2. PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC, CD P/B, Coaxial
  3. PS Audio PerfectWave DirectStream DAC, 24bit/96kHz, USB
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70