Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/05/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PRIMALUNA PROLOGUE ONE...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ο Σ   Ε Ν Ι Σ Χ Υ Τ Η Σ

PrimaLuna Prologue One

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H φυσική παρουσία του Prologue One ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα στο κλασικό (ξέρετε: πίσω οι μετασχηματιστές εμπρός οι λυχνίες -να τις βλέπουμε κιόλας) και στο σύγχρονο, με ρυθμιστικά που έχουν σωστό μέγεθος και ευχάριστη αίσθηση, τον διακόπτη on-off στρατηγικά τοποθετημένον πλευρικά (αλλά όχι πίσω, να πρέπει να τον ψάχνεις) και ένα προστατευτικό κάλυμμα κορυφαίας λειτουργικότητας.  Ομολογώ ότι την πάτησα κι εγώ:  Αφού κουβάλησα (μουρμουρίζοντας) την εργαλειοθήκη με τα γερμανοπολύγωνα για να λύσω τα κόντρα παξιμάδια που το κρατούν στην θέση του ανακάλυψα ότι αρκεί να το τραβήξεις ελαφρώς προς τα πάνω για να βγεί... Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας μπανάνες για να το κρατούν σφιχτά στην θέση του. Βεβαίως, ακούω τον πιουρίστα μέσα σας, "το κάλυμμα δεν έχει σημασία".  Το κύκλωμα είναι αυτό που μετράει έτσι δεν είναι; Καμμία αντίρρησις.  Αλλά αν το έχεις σκεφτεί τόσο προσεκτικά το πράγμα απ' έξω, δεν μπορεί, κι από μέσα θα είναι ενδιαφέρον.
Και είναι.
O Prologue One χρησιμοποιεί μία διπλοτρίοδο 12AX7A, στην είσοδο, μία 12AU7 ως οδηγήτρια και δύο EL34 σε τοπολογία push-pull., Αυτός είναι ένας από τους πιο έξυπνους τρόπους για να τοποθετείται ο προστατευτικός κλωβός των λυχνιών. Εξασφαλίζει σταθερότητα και ευκολία.
Οχι ότι ο Ολλανδός σχεδιαστής έκανε το διδακτορικό του επάνω στο κύκλωμα του ProLogue One.  Αυτό που έγραψα στην αρχή, ότι ένας λαμπάτος ολοκληρωμένος είναι ένας τελικός με volume, ισχύει.  Βοηθούν και οι λυχνίες για να παραμείνει το κύκλωμα απλό οπότε έχουμε και λέμε:  Πρώτο στάδιο με διπλοτρίοδο 12AX7A παράλληλα συνδεδεμένη για μεγαλύτερη απολαβή ρεύματος -υποθέτει κανείς- οδηγήτρια η 12AU7 της οποίας τα δύο μέρη είναι συνδεσμολογημένα ώστε να δημιουργείται ένας διαφορικός ενισχυτής σε ρόλο phase splitter, οι δύο κλάδοι του οποίου οδηγούν από μία EL34 σε τοπολογια push-pull.  Ο σχεδιαστής του Prologue One έχει επιλέξει να συνδέσει τα πλέγματα των EL34 σε ενδιάμεσες λήψεις του πρωτεύοντος των μετασχηματιστών εξόδου, υλοποιώντας έτσι την παραλλαγή Ultralinear ενός σταδίου εξόδου push-pull η οποία υπόσχεται μεγαλύτερη ισχύ από την καθαρή τριοδική λειτουργία και πιο ευχάριστο ήχο από την καθαρή πεντοδική λειτουργία (που έχει βεβαίως μεγαλύτερη ισχύ).  Του κυκλώματος προηγείται ένα ρυθμιστικό στάθμης της Alps και ένας επιλογέας τεσσάρων εισόδων στάθμης line (υπάρχει πλακέτα phono η οποία τοποθετείται προαιρετικά και στοιχίζει 150 ευρώ).

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι παραδειγματικό ως προς την τάξη και κορυφαίο στην κατηγορία του ως προς την συναρμολόγηση.

Αυτή είναι η πλακέτα του AutoBias. Προσφέρει απροβλημάτιστη λειτουργία και δυνατότητα εύκολης αλλαγής των λυχνιών, χωρίς ρυθμίσεις.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

 Aπό την όλη κατασκευή λάμπει δια της απουσίας της η δυνατότητα ρύθμισης των ρευμάτων πόλωσης και όχι τυχαία, αφού ο ενισχυτής χρησιμοποιεί ένα custom σχεδιασμένο κύκλωμα συνεχούς, δυναμικού ελέγχου της πόλωσης το οποίο εξασφαλίζει πρώτον, ότι ο ενισχυτής δεν "φεύγει" με την πάροδο του χρόνου, δεύτερον ότι η αντικατάσταση των λυχνιών γίνεται χωρίς να απαιτείται εκ νέου ρύθμιση και τρίτον (και σημαντικότερο) ότι οι παραμορφώσεις διατηρούνται σε χαμηλά για το είδος της συσκευής, επίπεδα.  Η εταιρία δεν δίνει κατασκευαστικές λεπτομέρειες για την δομή του Αdaptive AutoBias, όπως ονομάζεται το εν λόγω κύκλωμα, αλλά μία βιαστική ματιά στην πλακέτα του (το μοναδικό τυπωμένο σε όλη την κατασκευή) αποκάλυψε έναν τετραπλό τελεστικό ενισχυτή με στάδιο εισόδου J-FET (TL074) που όμως δεν βρίσκεται στο δρόμο του σήματος αλλά διαχειρίζεται ένα δείγμα του σήματος εισόδου προκειμένου να διαμορφώσει την πόλωση του πλέγματος των EL34.
Η κατασκευή του ενισχυτή είναι κορυφαία για την κατηγορία τιμής του.  Δεν θα βρείτε βεβαίως εξωτικά εξαρτήματα (εκτός από επώνυμους πυκνωτές Realcap και Nichikon) αλλά θα βρείτε κεραμικές λυχνιολαβές καλής ποιότητας, custom μετασχηματιστές εξόδου πολύ καλής ποιότητας σε κλειστά περιβλήματα για μικρότερο θόρυβο και άριστη καλωδίωση (με εξαίρεση την πλακέτα AutoBias, το υπόλοιπο κύκλωμα είναι "αράχνη") σε συνδυασμό με μία τάξη και στοιβαρότητα που σπανίως συναντάται ακόμη και σε ακριβώτερες κατασκευές. Ο ενισχυτής χρησιμοποιεί επίχρυσα βύσματα rca για την σύνδεσή του με τις πηγές (παραδόξως, λείπει η έξοδος εγγραφής -άγνωστο το γιατί...) και πολύ καλής ποιότητας μπόρνες για την σύνδεση των ηχείων.  Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει ποιό τύλιγμα του μετασχηματιστή εξόδου θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την ονομαστική εμπέδηση των ηχείων που χρησιμοποιεί (4Ω και 8Ω).  Την όλη κατασκευή συμπηρώνουν τα δακτυλίδια απόσβεσης κραδασμών που "φορούν" oι 12AX7A και 12AU7 για να αποφεύγονται οι κωδωνισμοί.
Με εξαίρεση το AutoBias όλη η υπόλοιπη κατασκευή είναι "αράχνη", με ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια.

Ο ενισχυτής προσφέρει τέσσερεις εισόδους line από τις οποίες η μία μπορεί να γίνει phono.  Λείπει μία έξοδος εγγραφής.

Στο κύκλωμα του AutoBias χρησιμοποιούνται πυκνωτές μικρής ανοχής της RealCap. Yποδοχές σύνδεσης ηχείων καλής ποιότητας με λήψη για φορτία 8Ω και 4Ω.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr