Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/04/2013
ΗΧΕΙΟ
Το διάγραμμα ευαισθησίας του ηχείου, μετρημένο ανηχοϊκά σε απόσταση δύο μέτρων στον ακουστικό άξονα, περιλαμβάνει μια σειρά από βυθίσεις αρκετών dB, λίγο πάνω από το 1kHz καθώς και στα 3kHz και 8.5kHz. Οι βυθίσεις αυτές είναι έντονα ορατές μεν, αλλά έχουν αρκετά μικρό πλάτος (σε συχνότητα) επομένως η πραγματική επίδρασή τους στην ηχητική ταυτότητα του ηχείου είναι συζητήσιμη, καθώς τα Q που αντιστοιχούν είναι 11.4, 25 και 20 αντιστοίχως. Μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση της ηχητικής ταυτότητας του ηχείου, κατά πάσα πιθανότητα, θα παίξει ο τονισμός των ανώτερων χαμηλών/μεσαίων (μεταξύ 500Hz-1kHz, με Q=1.6).
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (με splicing near/far field στα 400Hz) επιβεβαιώνει την αρχική εικόνα ότι το XLS έχει κάποιες διακυμάνσεις στην απόκριση του, αποκαλύπτει όμως παράλληλα ότι κατεβαίνει ασυνήθιστα χαμηλά. Η μέση ευαισθησία όπως υπολογίστηκε είναι αρκετά χαμηλή, στα 84.4dBSPL/2.83V/1m και με βάση αυτήν τα -3dB του ηχείου βρίσκονται λίγο κάτω από τα 50Hz και τα -6dB λίγο πάνω από τα 30Hz, επιδόσεις που δεν συναντά κανείς σε καμπίνες με διαστάσεις όπως αυτές του XLS. Ψηλά, το ηχείο ανεβαίνει άνετα πάνω από τα 20kHz με τα -3dB να βρίσκονται στα 23.7kHz και τα -6dB στα 27.6kHz. Το τουίτερ δεν φαίνεται να έχει κάποιον εμφανή συντονισμό κοντά στα 20kHz και οι συντονισμοί που βρίσκονται υψηλότερα έχουν πολύ χαμηλή στάθμη για να ενοχλούν. Το διάγραμμα της μέσης απόκρισης δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ηχείου και με βάση αυτά, το XLS κινείται μέσα στην περιοχή των +/-6dB στο σύνολο του φάσματος (20Hz-20kHz) και στα +/-4dB πάνω από τα 400Hz.
Το διάγραμμα της εμπέδησης του XLS δείχνει ένα ηχείο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το οποίο όμως θα ζητήσει έναν ενισχυτή με σχετική άνεση σε θέματα οδήγησης προκειμένου να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Η ελάχιστη αντίσταση πέφτει λίγο κάτω από τα 4Ω (3.89Ω/150Hz) επομένως υπάρχουν απαιτήσεις σε ρεύμα και η διακύμανση της φάσης (-41.1/+52.9 μοίρες) δείχνει ότι το στάδιο ισχύος που θα κληθεί να οδηγήσει το XLS θα ζεσταθεί κάπως. Η διακύμανση του μέτρου της αντίστασης, από την άλλη, δεν είναι μεγάλη, επομένως το ηχείο είναι σχετικώς φιλικό έναντι ενισχυτών με μικρό συντελεστή απόσβεσης. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την χαμηλή μέση ευαισθησία, δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Το XLS θα νοιώσει άνετα με έναν ενισχυτή μέσης/υψηλής ισχύος που μπορεί να αποδώσει άνετα με φορτία 4Ω.
Η βηματική απόκριση αποκαλύπτει ένα σύστημα το οποίο δεν είναι χρονικώς ευθυγραμμισμένο. Η μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ γίνεται με μικρές μόνο αποκλίσεις από την ιδανική συμπεριφορά και η απόσβεση είναι αρκετά ομαλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από ισχυρούς συντονισμούς οι οποίοι αντιστοιχούν (όπως θα περίμενε κανείς) με τα ευρήματα στην απόκριση συχνότητας. Με κέντρο το 1.1kHz τα 3.1kHz και τα 8.6kHz, οι συντονισμοί έχουν χρόνο απόσβεσης μεγαλύτερο από τα 2.9ms του παραθύρου της ανηχοϊκής μέτρησης, αλλά ισχύει και εδώ, η παρατήρηση που έγινε σε προηγούμενη παράγραφο: Το εύρος τους είναι αρκετά μικρό, κατ΄ επέκτασιν έχουν υψηλό Q, επομένως η πραγματική τους επίδραση στην ηχητική συμπεριφορά είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μικρή.
Η πολική απόκριση του ηχείου στο οριζόντιο επίπεδο είναι ομαλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η εκπομπή του XLS παραμένει μέσα στην περιοχή των -6dB για γωνίες +/-30 μοίρες, επομένως η στροφή των ηχείων προς τον ακροατή δεν είναι απαραίτητη. Επίσης η περιοχή μέχρι τα 8kHz εκπέμπεται ομοιογενώς και σε πολύ μεγαλύτερες γωνίες, στοιχείο που αφήνει υποσχέσεις για ένα καλής ποιότητας πεδίο αντήχησης. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι είναι μικρό σε μέγεθος και προδιαθέτει -ίσως- διαφορετικά, το XLS είναι ένα ηχείο που μπορεί να το ακούσει κανείς και από σχετικά μεγάλη απόσταση (στο far field δηλαδή) και να το ευχαριστηθεί, επιλογή που απαιτεί, φυσικά, έναν ενισχυτή με αρκετή ισχύ.
Τέλος, το διάγραμμα της πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο δείχνει ένα ηχείο αρκετά “ζωηρό”, ειδικά στην περιοχή των ανώτερων μεσαίων συχνοτήτων (μαντεύει κανείς ότι κάπου εκεί θα βρίσκεται και η συχνότητα cross). Με βάση τις καμπύλες, η καλύτερη επιλογή είναι να ακούσει κανείς το XLS επί του άξονα (ο οποίος βρίσκεται, ως συνήθως, μεταξύ τουίτερ και γούφερ), επομένως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η σωστή βάση.