Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/02/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ KORA EXPLORER 150 SB...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Kora Explorer 150 SB

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο Explorer 150 αντικατέστησε το γνωστό σύστημα ενισχυτών αναφοράς (Melos Line και Parasound HCA 3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τόσο τα Audio Spectrum Εros με το παθητικό υπογούφερ όσο και τα Rienzi της Verity Audio με τα οποία "συγκατοίκησε" ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στον χώρο ακρόασής μας.  Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το κλασικό Esoteric P70/D70.
Ο ολοκληρωμένος της Kora αποδείχθηκε, από την πρώτη στιγμή των ακροάσεων, ένας ενισχυτής που σαφώς ξεπερνά τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κανείς, με κριτήριο την τιμή και την ισχύ του. Εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανός σε θέματα οδήγησης και στάθμης (η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε κάποιο χαρακτηριστικά δύσκολο φορτίο, αλλά αυτό θα ήταν, ούτως ή άλλως εκτός "φακέλλου λειτουργίας" της συσκευής) ανταποκρινόμενος άνετα στις απαιτήσεις των ακροατών και του προγράμματος και αποδεικνύοντας ότι θα είναι πάνω από επαρκής για κάθε μεσαίο και μικρό χώρο. Ο ενισχυτής έχει, σαφώς, κάποια όρια είναι όμως ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι καθώς τα προσεγγίζει (ιδιαίτερα με προγράμματα που έχουν πολύ ενέργεια σε μια ευρεία περιοχή συχνοτήτων) δεν παρατηρούνται από νωρίς ίχνη κόπωσης τα οποία συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους με ακουστή συμπίεση στα δυναμικά και, πιθανόν αλλοίωση της εικόνας.  Είναι πιθανόν αυτό να οφείλεται στα αρκετά μεγάλα περιθώρια υπερφόρτωσης του προενισχυτή (τα καλά των λυχνιών -που λέγαμε) παρά σε μεγάλα αποθέματα ισχύος (η οποία είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένη...) κάτι που -εν μέρει- επιβεβαιώσαμε με ένα απλό πείραμα: Χρησιμοποιήσαμε τον Κora στην θέση του Melos, για την οδήγηση του Parasound.  Εκεί, το απλό κύκλωμα προενίσχυσης του ολοκληρωμένου έδωσε εξαιρετικά δείγματα, δικαιώνοντας χωρίς αμφιβολία τους Γάλλους οι οποίοι αφήνουν ένα παράθυρο αναβάθμισης με έναν άλλο τελικό ενισχυτή, παράθυρο το οποίο αποδείχθηκε ότι μάλλον δεν βρίσκεται απλώς στα χαρτιά... Επιπροσθέτως, μας έβαλε σε σκέψεις: Αν ο ολοκληρωμένος έχει τόσο καλό προενισχυτή, τί θα πρέπει να περιμένει κανείς από τον Crescendo, δηλαδή τον "κανονικό" προενισχυτή της εταιρίας;
Ο χρήστης μπορεί να δει την θέση του ρυθμιστικού στάθμης εδώ: Χρησιμοποιήται ένας βαθμονομημένος σε dB δίσκος ο οποίος είναι τοποθετημένος απ' ευθείας στον άξονα του ποτενσιομέτρου. Η επιλογή των εισόδων γίνεται κυκλικά μέσω ενός μοναδικού πλήκτρου. Γενικά, ο Explorer 150 SB χρησιμοποιεί μόνο πιεστικούς διακόπτες καθώς οι λειτουργίες του ελέγχονται ηλεκτρονικά.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Επιστρέφοντας στην δοκιμή του ολοκληρωμένου, τώρα, οι καλές εντυπώσεις επεκτείνονται, πέραν της οδήγησης και στην τονική ισορροπία.  Χωρίς ίχνος λαμπάτης ταυτότητας (δεν θέλω να στραβομουτσουνιάζετε, αυτό είναι το σωστό, τελικώς) ο Explorer 150 εμφανίστηκε ουδέτερος, με καλή απόδοση στις χαμηλές συχνότητες όπου δεν αδειάζει, αλλά διατηρεί ένα επιβλητικό ρυθμικό μέρος, ιδιαίτερα αναλυτικός στην μεσαία περιοχή, όπου αισθάνθηκε ασυνήθιστα άνετα με τις χορωδίες και την απόδοση των εγχόρδων και αέρινος, ξεκούραστος, και, στο δικό μας setup,με μικρή δόση υπεραπόσβεσης ψηλά (η οποία φάνηκε στην απόδοση των μεταλλικών κρουστών, όπως το βιμπράφωνο, με την αίσθηση ότι αυτά σβήνουν λίγο ταχύτερα). Η συνολική αίσθηση που αποκομίζεις είναι ξεκούραστη, μπορείς να ακούς επί ώρες σε υψηλές στάθμες και πραγματικά τίποτε δεν σε αποσπά από την ουσία, δηλαδή την ίδια τη μουσική, κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξαιρετικό χαρακτηριστικό. Ο ενισχυτής είναι αθόρυβος, και παρά το τυπικό ποτενσιόμετρο που χρησιμοποιήται για την ρύθμιση της στάθμης η εικόνα του κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα υποδηλώνοντας μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Είδαμε επαρκές πλάτος, βάθος και πολύ καλή απόδοση των διαφορετικών αποστάσεων στις οποίες εστιάζονται τα διάφορα όργανα και με δεδομένο ένα ακριβές ηχείο (όπως το Rienzi εν προκειμένω...) η εμπειρία μου έδειξε ότι θα πάρετε ό,τι ακριβώς υπάρχει στον δίσκο.
Καθώς οι ώρες των ακροάσεων αυξάνονταν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τον Kora είναι το "δυναμικός". Η αλήθεια είναι ότι ως φυσική παρουσία, δηλαδή από πλευράς μεγέθους και στυλ δεν σου γεμίζει το μάτι στην αρχή, πέραν την ενδιαφέρουσας αισθητικής φυσικά, αλλά, τελικώς, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική: είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι για όποιον ψάχνει το ασυνήθιστο και το ιδιαίτερο για να εκφραστεί μέσα από μια αγορά, αλλά για μια συσκευή η οποία απευθύνεται στον σοβαρό audiophile, εκείνον δηλαδή που μπορεί να έχει διάφορες αναζητήσεις και προβληματισμούς αλλά στο τέλος των αναζητήσεων αυτών καταλήγει στην ουσία, δηλαδή στην ηχητική απόδοση. Και με δεδομενο ότι στην περίπτωση του ενισχυτή (και ειδικά του ολοκληρωμένου ενισχυτή ο οποίος αποτελεί μια προσπάθεια για επιτυχημένο συμβιβασμό, σχεδόν πάντα) αυτό που μετρά κατ' αρχήν είναι η οδήγηση, ο Kora μου φάνηκε πολύ καλός, εντύπωση που επαύξησε ασφαλώς και η ανακάλυψη ότι παίζει τα πάντα και δεν εμφανίστηκε επιλεκτικός σε θέματα προγράμματος. Η δοκιμή, όπως πάντα, περιέλαβε ένα ευρύ πρόγραμμα και ο ενισχυτής έφερε εις πέρας την αποστολή του σε κάθε περίπτωση: Γρήγορος, με καλό χαμηλό και ρυθμό, στα ηλεκτρικά ακούσματα, περιγραφικός, με πολύ καλή μεσαία περιοχή και λεπτομερή εικόνα στα μεγάλα συμφωνικά έργα, αέρινος και με αίσθηση εγγύτητας στα ολιγομελή γκρουπ της τζαζ, ξεκούραστος στις πολύ υψηλές στάθμες που, παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική μουσική.
Η Kora χρησιμοποιεί ακίδες για την στήριξη του ενισχυτή, αλλά μόνο στο εμπρός μέρος. Στο πίσω χρησιμοποιούνται ελαστικά σημεία στήριξης.
Τελικώς...
... παρά το γενικά χαμηλό προφίλ της εταιρίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, έχω την εντύπωση ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να πέσετε επάνω στον Explorer 150, αν βρίσκεστε σε αναζήτηση ολοκληρωμένου ενισχυτή. Τώρα που το ξανασκέπτομαι όμως, καλύτερα να μην το αφήσετε στην τύχη. Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα συσκευή, με σχεδιασμό που ξεφεύγει από την πεπατημένη, ξεχωριστή αισθητική και ηχητική απόδοση που θα ικανοποιήσει σίγουρα τον φίλο της υψηλής πιστότητας. Ακούστε τον οπωσδήποτε!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr