Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/02/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ KORA EXPLORER 150 SB...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Kora Explorer 150 SB

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η αλήθεια είναι ότι την προσοχή σου, στην περίπτωση του Explorer 150, προσελκύουν δύο πράγματα: Πρώτον η αισθητική του η οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική (με τον τεράτιο λογότυπο της εταιρίας και το χαρακτηριστικό ελλειψοειδές παράθυρο) και δεύτερον, το ότι παρά την αισθητική αυτή, με κάποιο περίεργο τρόπο, η συσκευή παραμένει χαμηλών τόνων. Σε αυτό βοηθά, ασφαλώς, η μαύρη πρόσοψη και η πάντοτε ελκυστική "μπλέ" σχολή (χάρις στα αντίστοιχα led) των ενδείξεων. Πάντως, υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Ολοι οι χειρισμοί γίνονται από μικρούς πιεστικούς διακόπτες, συμπεριλαμβανόμενης και της ρύθμισης της στάθμης η οποία συνοδεύεται από την αντίστοιχη αριθμητική ένδειξη χάρις σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο. Το εσωτερικό του ενισχυτή, επίσης φωτίζεται με τον ίδιο, χαρακτηριστικό μπλέ φωτισμό, χάρις σε αντίστοιχα LED. Παρεμπιπτόντως, LED χρησιμοποιούνται συχνά σε κυκλώματα για να δημιουργούνται τάσεις αναφοράς επομένως και στην περίπτωσή του Kora, αυτά μπορεί να μην είναι εντελώς διακοσμητικά. Χωρίς το κύκλωμα, δεν μπορούμε, βεβαίως, να γνωρίζουμε...
Η αισθητική του Explorer 150, σαφώς, ξεχωρίζει χάρις στο ελλειψοειδές αυτό παράθυρο το οποίο φωτίζεται με ένα χαρακτηριστικό μπλέ. Ο ενισχυτής διατηρεί παρ' όλα αυτά χαμηλούς τόνους και παραμένει μια απλή και εύχρηστη συσκευή, χωρίς υπερβολές.
Από πλευράς δυνατοτήτων, ο ενισχυτής προσφέρει πέντε εισόδους στάθμης γραμμής, από τις οποίες η μια αντιστοιχεί σε έναν βρόχο εγγραφής συνοδευόμενο από τον αντίστοιχο διακόπτη "tape monitor" στην πρόσοψη, ξεχωριστή έξοδο του προενισχυτή και είσοδο του τελικού ενισχυτή, ώστε να προσφέρεται η μέγιστη δυνατή ευελιξία, εξόδους για ένα ζευγάρι ηχεία καθώς και έξοδο ακουστικών. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έναν διακόπτη που ενεργοποιεί την είσοδο του τελικού (οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Explorer ως κομβικό σημείο δύο διαφορετικών συστημάτων, ενός καθαρόαιμου audio και ενός home cinema, για παράδειγμα) και μπορεί να επιλέξει τις εισόδους κυκλικά μέσω του αντίστοιχου διακόπτη. Τα βύσματα σύνδεσης είναι πολύ καλής ποιότητας (επίχρυσα, βαρέως τύπου με μόνωση από teflon) και το ίδιο συμβαίνει και με τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων οι οποίοι μπορούν να δεχτούν καλώδια τερματισμένα με δίχαλα, μπανάνες, ή απλώς γυμνούς αγωγούς και έχουν μια ασυνήθιστη ασύμμετρη τοποθέτηση η οποία διευκολύνει την δρομολόγηση των αγωγών χωρίς οι τελευταίοι να πρέπει να υποστούν μεγάλες κάμψεις.
Πέντε είσοδοι line, μια έξοδος εγγραφής, ανεξάρτητη έξοδος προενισχυτή και είσοδος τελικού, όλες με πολύ καλής ποιότητας βύσματα. Οι υποδοχές σύνδεσης των ηχείων είναι ασύμμετρα τοποθετημένες, υποθέτουμε για να διευκολύνεται η διευθέτηση των καλωδίων.
Στο εσωτερικό του ενισχυτή, τώρα, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι έχει να κάνει με μία υβριδική σχεδίαση η οποία, πάντως αποκλείνει μάλλον προς το... λαμπάτο. Η πόλωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι και το πρώτο στάδιο του τελικού, το driver των ημιαγωγών δηλαδή, υλοποιείται επίσης με λυχνίες. Πιο αναλυτικά, ο προενισχυτής είναι βασισμένος σε μια διπλοτρίοδο 6922 η οποία λειτουργεί χωρίς ανάδραση, ενώ ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί μια 12ΒΗ7Α, επίσης διπλοτρίοδο, η οποία οδηγεί ένα συμπληρωματικό στάδιο εξόδου με δύο Mosfets ανά κανάλι τα οποία ψύχονται από μικρές σε διαστάσεις αλλά μεγάλου πάχους ψύκτρες. Η ανάδραση που χρησιμοποιήται στο στάδιο εξόδου είναι μικρή, στα 3dB. Και οι δύο λυχνίες ήταν της ρωσικής Electro Harmonix. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα μηχανικά κινούμενο ποτενσιόμετρο (το οποίο επιτρέπει και τον τηλεχειρισμό, άλλωστε).  Η τροφοδοσία του ενισχυτή ξεκινά από έναν ογκώδη δακτυλιοειδή μετασχηματιστή ο οποίος παρέχει όλες τις απαραίτητες τάσεις και υπάρχουν ξεχωριστά τροφοδοτικά για τον μικροεπεξεργαστή που ελέγχει την συσκευή και το κομμάτι της ενίσχυσης. Πέντε πυκνωτές των 15.000μF (για την χαμηλή τάση) και δύο των 100μF (για την υψηλή) αποτελούν τα αντίστοιχα φίλτρα εξομάλυνσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι καλής ποιότητας με εξάρσεις όπου χρειάζεται (είδαμε πυκνωτές MKP, πολύστροφα τρίμερς για την ρύθμιση της πόλωσης στο στάδιο εξόδου κ.λπ), χωρίς, πάντως, υπερβολές. Ο ενισχυτής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορεί να αποδώσει 2x100W σε φορτία 8Ω, ισχύς που αυξάνεται στα 150W όταν το φορτίο γίνει 4Ω.
Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι λιτό αλλά καλής ποιότητας χωρίς υπερβολές. Πέντε πυκνωτές των 15.000μF αποτελούν την χωρητικότητα του τροφοδοτικού χαμηλής τάσης
Χρησιμοποιούνται δύο λυχνίες (μια για την προενίσχυση και μια για την οδήγηση του τελικού σταδίου) και δύο συμπληρωματικά Mosfets.

Ο μικροελεγκτής ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διάφορες λειτουργίες του ενισχυτή έχει, βεβαίως, το δικό του τροφοδοτικό.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr