Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΨΗΦΙΑΚΟ INTERFACE

KingRex UC192

Thumbnail_φωτο

Το UC192 αντικατέστησε το USB-S/PDIF interface που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (dCS Puccini U-Clock) και ανέλαβε να οδηγήσει, μέσω της εξόδου S/PDIF τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Ως host χρησιμοποιήθηκε ένας υπολογιστής με Win7 ο οποίος έτρεχε foobar2000/WASAPI (τελευταία έκδοση).
Η εγκατάσταση των οδηγών που απαιτούνται για την λειτουργία του UC192 δεν δημιούργησε καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Ακόμη και αν κάποιος δεν αισθάνεται άνετα με την όλη διαδικασία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει τις αρκετά σαφείς οδηγίες που δίνονται στο εγχειρίδιο χρήσης (και περιλαμβάνεται σε ηλεκτρονική μορφή, στον δίσκο που συνοδεύει την συσκευή). Η λειτουργία του συστήματος ήταν σε γενικές γραμμές χωρίς προβλήματα με εξαίρεση την τάση του D70 να “ξεκλειδώνει” όταν το media player ήταν σε κατάσταση stop/pause μια συμπεριφορά που δεν έχω παρατηρήσει ούτε στην περίπτωση του dCS αλλά ούτε και σε περιπτώσεις άλλων παρόμοιων συσκευών. Σαφώς μπορεί να οφείλεται στο συγκεκριμένο setup, αλλά ασφαλώς χρήζει έρευνας.

Φωτογραφία

Η άποψη του υποφαινόμενου σχετικά με δοκιμές όπως αυτή, δηλαδή μιας συσκευής όπου το σήμα παραμένει στο ψηφιακό πεδίο και απλώς λαμβάνει χώρα κάποιο transcoding, έχει δημοσιευθεί και άλλες φορές και, φυσικά, δεν έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, περιμένεις ένα πράγμα: Να μην υπάρχει κάποια σαφής ταυτότητα, άποψη, ή οτιδήποτε που προστίθεται στην ταυτότητα του μετατροπέα. Το καλύτερο που έχει να κάνει ένα interface είναι να μην κάνει τίποτε, με εξαίρεση την αλλαγή στο φορμά. Αυτό, εμμέσως, συνεπάγεται την ύπαρξη ελάχιστων διαφορών σε σχέση με την συσκευή αναφοράς. Το UC192 ικανοποίησε πλήρως τα κριτήρια αυτά καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαφανές και κινήθηκε πολύ κοντά στο U-CLock (για να μην γίνουν άδικες συγκρίσεις, υπενθυμίζω -όπως και σε άλλα αντίστοιχα κείμενα- ότι η βασική λειτουργία της συσκευής της dCS είναι ο κεντρικός χρονισμός του συστήματος). Αν υπάρχει κάποια διαφορά, αυτή βρίσκεται σε ελάχιστες λεπτομέρειες τις οποίες μπορεί κανείς να προσδιορίσει με κοπιώδεις ακροάσεις και κατά τη γνώμη μου εντοπίζονται στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, στην στερεοφωνική εικόνα και στις πολύ υψηλές συχνότητες. Εξηγούμαι: Ο UC192 δεν φάνηκε να επηρεάζει την απόδοση του συστήματος στις περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων ως προς την έκταση αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι το συνολικό άκουσμα ήταν λίγο πιο ογκώδες και ασαφές σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει. Το σύστημα παρέμεινε -κατά περίπτωση- επιβλητικό αλλά, ίσως, μειώθηκε η πολύ καλή δυνατότητα του D70 να περιγράφει τον παλμό και την υφή ήχων κοντά στο κάτω όριο του φάσματος (κυρίως ηλεκτρονικών). Στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων, εκεί όπου υπάρχει ενέργεια από τα πιατίνια, τα μεταλλικά κρουστά όπως το βιμπράφωνο και τα μικρά μεταλλικά πνευστά, το σύστημα έγινε ελάχιστα πιο αργό στα μέτωπα και με ταχύτερη απόσβεση. Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι ακούστηκε λίγο πιο ήπιο και μαλακό. Τέλος, η στερεοφωνική εικόνα μεταβλήθηκε, με την εισαγωγή του UC192 προς μια πιο ατμοσφαιρική εκδοχή, με εξίσου μεγάλες διατάσεις και πολύ καλή δυνατότητα δημιουργίας αίσθησης του βάθους αλλά λίγο πιο ασαφή εστιασμό των επιμέρους πηγών (μια συμπεριφορά η οποία δεν θεωρείται αναγκαστικώς αρνητική και είναι προτιμητέα από πολλούς ακροατές).
Εν κατακλείδι, νομίζω ότι γίνεται σαφές το ότι οι διαφοροποιήσεις που επέφερε στο σύστημα το UC192 είναι πραγματικά πολύ μικρές και επομένως μπορεί να θεωρηθεί, από πρακτικής πλευράς, ως ένα διαφανές interface.

Τελικώς...

… μπορεί το μικρό του μέγεθος και το χαμηλό προφίλ που κρατά η εταιρία να μην σε προϊδεάζουν, όμως το UC192 είναι ένα πολύ καλό ψηφιακό interface. Προσφέρει ποικιλία εξόδων, μπορεί να streamάρει υψηλά bitrates, έχει πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα jitter και, στην πράξη, αποδείχθηκε διαφανές. Η τιμή του είναι αρκετά λογική, επομένως αποτελεί μια πολύ καλή λύση, αν χρειάζεστε μια τέτοιου είδους συσκευή. Σαφώς προτείνεται.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 200MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. KingRex UC192/Teac Esoteric D70
  2. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini U-Clock/Teac Esoteric D70)