Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/10/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: FOCAL SM8/SM8S NEAR FIELD MONITOR SYSTEM...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΣΥΣΤΗΜΑ NEAR FIELD MONITORS

Focal SM8/SM8S

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ένα από τα πλέον γνωστά επιτεύγματα της Focal είναι τα τουίτερ αντεστραμμένου θόλου που χρησιμοποιεί. Το υλικό των θόλων της είναι το βηρύλλιο και αυτό την κατατάσσει σε έναν από τους ελάχιστους κατασκευαστές (γενικώς, όχι μόνο κατασκευαστές ηχείων) που μπορούν να χειριστούν αυτό το εξαιρετικά άκαμπτο και με χαμηλή πυκνότητα μέταλλο με αρκετή ακρίβεια ώστε να δημιουργήσουν θόλους οι οποίοι να μην χρειάζονται υποστήριξη από κάποιο άλλο υλικό. Σύμφωνα με την εταιρία, ένας θόλος από βηρύλλιο είναι ελαφρύτερος από τον αντίστοιχο αλουμινίου και πιο άκαμπτος από τον αντίστοιχο τιτανίου, μια επίδοση αξιοπρόσεκτη η οποία οδηγεί σε ένα μεγάφωνο ικανό να φτάσει τα 40kHz. Η Focal δηλώνει, πράγματι, ότι το SM8 φθάνει τα 40kHz (-2dB), γεγονός που επιτρέπει τον χειρισμό υλικού high-rez χωρίς super-tweeter (μια λύση για την οποία θα έχετε ακούσει και θα εξακολουθήσετε να ακούτε αρκετές μουρμούρες). Τα τουίτερ βηρυλλίου χρησιμοποιούνται και από τα Utopia Be, τα κορυφαία audiophile ηχεία της εταιρίας και έχουν “πίσω τους” (κυριολεκτικώς...) ένα μαγνητικό σύστημα Κοβαλτίου-Σαμαρίου το οποίο υποβοηθείται από έναν δακτύλιο νεοδυμίου, τεχνική που η εταιρία ονομάζει “Focus Ring”. Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα γούφερ 8 ιντσών με κώνο ο οποίος έχει την δομή σάντουιτς με δύο φύλλα από υαλονήματα ανάμεσα στα οποία έχει τοποθετηθεί ένα αφρώδες υλικό. Αυτή η κατασκευή, επίσης προέρχεται από τις κορυφαίες audiophile σχεδιάσεις της εταιρίας και ονομάζεται “W” (από το Verre-Verre, δηλαδή “γυαλί-γυαλί”, με βάση την εξήγηση που δίνει η ίδια η Focal).  Με τις κόμπακτ διαστάσεις του (380x268x320mm), το SM8 απαιτεί μια φόρτιση διαφορετική της κλασικής “κλειστού τύπου” που όλοι θέλουν από ένα καλό μόνιτορ (για να αποφύγουν τον θόρυβο και τα άλλα προβλήματα του bass reflex). Η Focal έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο εδώ, φορτίζοντας το γούφερ με έναν παθητικό ακτινοβολητή ίδιας διαμέτρου, και από το ίδιο υλικό. Για να μην μειώνεται ο εσωτερικός όγκος της καμπίνας, ο ακτινοβολητής είναι επίπεδος και οι διαδρομές που επιτρέπει η ανάρτησή του εντυπωσιακά μεγάλες.
Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αναπαράγονται από ένα γούφερ οκτώ ιντσών με κώνο “W”, ένα σάντουιτς υαλονημάτων και αφρώδους υλικού. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του SM8 είναι το τουίτερ βηρυλλίου της Focal. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό καθορίζει σημαντικό μέρος της ηχητικής του ταυτότητας.
Το SM8 είναι ένα ενεργό ηχείο το οποίο χρησιμοποιεί έναν ενισχυτή τάξης D με ισχύ 200Wrms για το γούφερ και έναν ενισχυτή τάξης AB με ισχύ 100Wrms για το τoυίτερ. Δεν μπορείς παρά να κουνήσεις του κεφάλι σου με επιδοκιμασία: Οι Γάλλοι δεν δείχνουν να πέφτουν στον λάκκο της βιομηχανικής -για την οικονομία κλίμακας ρε γαμώτο- απλοποίησης, φορτώνοντας τις ευαίσθητες (και να θυμίσω εκτεταμένες...) υψηλές τους συχνότητες με τα προβλήματα των διακοπτικών σταδίων ισχύος. Από τους ενισχυτές και μετά, το ηχείο είναι αναλογικό. Πριν από αυτούς ωστόσο το DSP έχει τον λόγο. Ακόμη και το κροσόβερ των ηχείων είναι ψηφιακό (με φίλτρο FIR) ένα στοιχείο που τους προσφέρει ένα κρυφό αλλά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Οι μεγάλες κλίσεις, χωρίς φασικά προβλήματα, που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν τόσο την οριζόντια όσο και την κατακόρυφη τοποθέτηση χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις στην πολική απόκριση. Πάντως, η Focal δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει και IIR φίλτρα όπου χρειάζεται. Ο ψηφιακός επεξεργαστής που χρησιμοποιεί (ο οποίος τρέχει στα 120MIpS) χρησιμοποιεί και τα δύο είδη ψηφιακών φίλτρων, αναλόγως με τις λειτουργίες που καλείται να επιτελέσει.

Οι δυνατότητες σύνδεσης περιλαμβάνουν ΑES, και XLR. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ο διακόπτης που καθορίζει τον ρόλο του ηχείου καθώς επίσης και τα βύσματα MIDI In/Out.

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με παθητικό ακτινοβολητή οκτώ ιντσών. Η μονάδα έχει επίπεδο διάφραγμα για να μην κόβει λίτρα από την μικρή καμπίνα.

Όσο το σήμα βρίσκεται στο ψηφιακό πεδίο, ο χρήστης μπορεί να “τρέξει” έναν ισοσταθμιστή ο οποίος περιλαμβάνει φίλτρα shelving για την ρύθμιση του γενικού χαρακτήρα στις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες καθώς και τρία παραμετρικά φίλτρα, με ρυθμιζόμενες κεντρικές συχνότητες, Q και απολαβή. Με αυτά τα εργαλεία ανά χείρας, είναι δυνατόν να φτιάξεις μια απόκριση που να ταιριάζει άψογα στον χώρο σου αντισταθμίζοντας τα μικροπροβλήματα που σχεδόν πάντα υπάρχουν. Οι ρυθμίσεις επεκτείνονται και στο pass band του συστήματος όπου μπορούν να επιλεγούν τα βασικά χαρακτηριστικά των φίλτρων που καθορίζουν την περιοχή λειτουργίας τόσο των SM8 όσο και του υπογούφερ SM8S, αν αυτό χρησιμοποιήται. Το συγκεκριμένο sub, είναι κλειστού τύπου, βασίζεται σε μια μονάδα 13 ιντσών (W επίσης) και διαθέτει έναν ενισχυτή τάξη D με ισχύ 500Wrms.To DSP ελέγχεται μέσω του  Focal Manager το οποίο τρέχει σε έναν υπολογιστή που συνδέεται μέσω σειριακής θύρας με το σύστημα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήτε τον υπολογιστή αυτόν συνεχώς. Αφού γίνουν οι όποιες ρυθμίσεις, μπορείτε να ελέγχετε το SM8 από το δικό του (ενσύρματο) τηλεχειριστήριο ή μέσω θύρας υπερύθρων με την βοήθεια κάποιου PDA.
Τα SM8 δεν χρειάζονται τον υπολογιστή για να λειτουργήσουν. Η στάθμη τους μπορεί να ρυθμιστεί από ένα ενσύρματο (μέσω RS232) τηλεχειριστήριο.

Το υπογούφερ είναι κλειστού τύπου με μια μονάδα 13 ιντσών.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr