Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/11/2010

flag
english
abstract

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

ΕΜΜ Labs DAC2

Thumbnail_φωτο

Ο DAC2 είναι μια λιτή σε εμφάνιση συσκευή με σασί από αλουμίνιο μεγάλου πάχους στην πρόσοψη του οποίου θα βρει κανείς τα απαραίτητα, δηλαδή τους διακόπτες επιλογής των ψηφιακών εισόδων, διακόπτη mute και διακόπτη αναστροφής της φάσης. Ο χρήστης ενημερώνεται για το κλείδωμα της συσκευής από δύο led το ένα από τα οποία δείχνει την βασική συχνότητα του bitrate (44.1kHz για σήματα 44.1 και 88.2kHz, και 48kHz για σήματα 48 και 96kHz).
Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο χρήστης θα βρει σχεδόν τα πάντα: Ομοαξονική (με βύσμα RCA) και AES/EBU, δύο οπτικές και θύρα USB, για τις συμβατικές ψηφιακές συνδέσεις οι οποίες συμπληρώνονται από οπτική είσοδο ST Glass για την σύνδεση τρανσπόρτ της EMM (η οποία μπορεί να μεταφέρει σήμα DSD) και μια ακόμη που ονομάζεται PDAI και είναι σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης “για μελλοντική χρήση”. Από πλευράς εξόδων υπάρχουν balanced και single ended με δυνατότητα μάλιστα ρύθμισης της ευαισθησίας σε δύο επίπεδα, με την επιλογή low να αντιστοιχεί σε στάθμη 2Vrms/0dBFS και την επιλογή high να αντιστοιχεί σε στάθμη 3.6Vrms/0dBFS. Μια παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει όσον αφορά τις συνδέσεις που παρέχει ο DAC2 είναι ότι, περιέργως, δεν υπάρχει γραμμή εισόδου/εξόδου για clock (προφανώς η EMM είναι πολύ σίγουρη για το κύκλωμα καταστολής του jitter που διαθέτει) καθώς και δυνατότητα χρήσης του μετατροπέα με πολύ υψηλά bitrates (176.4kHz και 192kHz μέσω διπλής σύνδεσης AES/EBU). Σαφώς, η τελευταία δυνατότητα αφορά μόνο λίγα τρανσπόρτ της αγοράς, αλλά σε μια τέτοια κατηγορία τιμής θα θέλαμε να την έχουμε.

Φωτογραφία

Ο DAC2 χαρακτηρίζεται (όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες συσκευές της εταιρίας) από λιτή αισθητική στην οποία επικρατεί το ματ αλουμίνιο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το σασί.

Φωτογραφία

Ο χρήστης ελέγχει τον μετατροπέα από μια σειρά απλών πιεστικών διακοπτών με αρκετά καλή αίσθηση. Έχει επίσης στη διάθεσή του διακόπτη αναστροφής της φάσης, mute ενδεικτικό για το κλείδωμα της εισόδου.

Στο εσωτερικό της συσκευής τα πράγματα είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα. Τα αναλογικά και τα ψηφιακά κυκλώματα τροφοδοτούνται από ένα καλά θωρακισμένο διακοπτικό τροφοδοτικό και είναι μοιρασμένα σε δύο τυπωμένα κυκλώματα κορυφαίας ποιότητας, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία. Για τον χειρισμό των ψηφιακών σημάτων, o DAC2 βασίζεται αποκλειστικά σε FPGA της σειράς Spartan της Xilinx όπου, προφανώς τρέχουν και οι δύο αλγόριθμοι του Meitner o MFAST για την καταστολή του jitter (Μeitner Frequency Acquisition System Technology) και ο MDAT (Μeitner Digital Audio Translator). Η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά εξ όσων μπορέσαμε να αντιληφθούμε το MFAST χρησιμοποιεί τα διάκενα μεταξύ των ψηφιακών λέξεων (preambles) για να ανιχνεύσει την συχνότητα δειγματοληψίας και να κλειδώσει και μια μνήμη αποθήκευσης των δεδομένων με recklocking για να μηδενίσει το jitter λόγω μεταφοράς του ψηφιακού σήματος, ενώ το MDAT είναι ένας αλγόριθμος upsampling στα 5.6ΜΗz (δύο φορές ταχύτερος από τον ρυθμό του DSD). Το interface της θύρας USB βασίζεται στο κλασικό PCM2902 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο DAC2 να υποστηρίζει αναπαραγωγή αρχείων μέχρι τα 48kHz. Εδώ, η επιλογή του Meitner μας φαίνεται ανεξήγητα συντηρητική και θα θέλαμε κάτι παραπάνω...

Φωτογραφία

Εδώ θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για την σύνδεση του μετατροπέα. Εμείς θα θέλαμε, ακόμη, δυνατότητα διπλής σύνδεσης μέσω AES/EBU, είσοδο/έξοδο clock και μια θύρα USB που να ανεβαίνει μέχρι (έστω) τα 96kHz.

Για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, δεν χρησιμοποιούνται συμβατικά ολοκληρωμένα κυκλώματα αλλά μια custom προσέγγιση η οποία βασίζεται σε ένα CPLD 9572 της Xilinx και σε τέσσερα οκταπλά flip-flop τύπου -D σε balanced τοπολογία με στόχο την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων που εισάγονται από τυχαίες ατέλειες στην κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Το στάδιο εξόδου φαίνεται αρκετά σύνθετο, διατηρεί την balanced λογική μέχρι την έξοδο και βασίζεται σε κορυφαίους τελεστικούς ενισχυτές της National (LME47910/913) και της Burr Brown (ΟPA134). Το σύνολο του κυκλώματος είναι συναρμολογημένο με τεχνική SMD, οι καλωδιώσεις ελάχιστες (μόνο για την μεταφορά των ψηφιακών σημάτων από το ένα τυπωμένο στο άλλο) και η ποιότητα των βυσμάτων πολύ καλή. Η συσκευή διαθέτει πολύ καλή θωράκιση (με ειδική αγώγιμη επιφάνεια στο καπάκι, το οποίο εφαρμόζει με μεγάλη ακρίβεια στο υπόλοιπο σασί). O DAC2 συνοδεύεται, τέλος, από ένα πλήρες τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν όλες οι επιλογές που αφορούν στον μετατροπέα αλλά και ο χειρισμός του τρανσπόρτ της εταιρίας.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του DAC2: Δεξιά, διακρίνεται το πολύ προσεγμένο διακοπτικό τροφοδοτικό ενώ στο αριστερό μέρος του σασί βρίσκονται τοποθετημένα τα τυπωμένα κυκλώματα για το ψηφιακό και το αναλογικό τμήμα. Προσέξτε την, σχεδόν, πλήρη απουσία καλωδιώσεων.

Φωτογραφία

Το κομμάτι της μετατροπής d/a είναι εντελώς custom και δεν βασίζεται σε κλασικά ολοκληρωμένα. Επάνω αριστερά διακρίνεται το CPLD της Xilinx, αμέσως δεξιότερα τα οκταπλά flip-flop (υπάρχουν δύο ακόμη στην αντίθετη πλευρά της πλακέτας) ενώ δεξιότερα είναι το στάδιο εξόδου, το οποίο βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές κορυφαίας ποιότητας.