Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Elac BS 243.3

Elac BS 243.3

Το BS 243.3 είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ηχείο με ύψος 285 χιλιοστά, βάθος 230 χιλιοστά και πλάτος 170 χιλιοστά, το οποίο, πράγματι, μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα ακόμη και σε σχετικώς περιορισμένους χώρους. Είναι διαθέσιμo σε μαύρο και λευκό γυαλιστερό φινίρισμα και η γενική ποιότητα της κατασκευής και του φινιρίσματός του είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από την Elac, δηλαδή αμφότερα σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα, παρά τον περιορισμένο όγκο του, να είναι ένα εντυπωσιακό σε φυσική παρουσία προϊόν.

Elac BS 243.3

Το BS 243.3 είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ηχείο βάσης/ραφιού με πολύ καλό φινίρισμα καμπίνας και δύο μεγάφωνα χαρακτηριστικά της Elac.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την εμφάνιση, πάντως, δείχνει να έχει η σχεδιαστική προσέγγιση των Γερμανών: Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ JET 5, μια σχεδίαση της Elac η οποία βασίζεται στις αρχές των μονάδων ΑΜΤ (Air Motion Transformer) όπως τις περιέγραψε ο Oskar Heil. Τα τουίτερ AMT αποτελούν ένα είδος συγγενικό με τα τουίτερ ribbon (χρησιμοποιούν δηλαδή ένα διάφραγμα του οποίο έχει μορφή φύλλου και όχι κώνου ή θόλου για την δημιουργία του ακουστικού κύματος) αλλά διαφοροποιούνται από αυτά ως προς την διαμόρφωση και την λειτουργία του κινούμενου μέρους τους. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ribbon τα οποία μπορούν να θεωρηθούν επίπεδα και όπου η κίνηση γίνεται κατά την διεύθυνση του ακουστικού άξονα (όπως σε κάθε ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο), οι μονάδες AMT κινούνται κάθεται σε αυτόν και είναι η αναδιπλωμένη μορφή τους (φανταστείτε τις σαν ένα στοιχειώδες ακορντεόν η μια βεντάλια) αυτή που μεταδίδει κίνηση στον αέρα. Σε αντίθεση, επίσης, με μια μονάδα ribbon, της οποίας η έκταση αποτελεί συνάρτηση του ύψους και του πλάτους της, σε μια μονάδα ΑΜΤ ρόλο παίζει και το βάθος: Η αναδιπλωμένη επιφάνεια του AMT είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπαγορεύει η έκταση που καταλαμβάνει στην μπάφλα και ταυτόχρονα οι μετατοπίσεις της είναι πολύ μικρότερες από αυτές ενός κώνου, ενώ δεν υπάρχει και πηνίο φωνής, γεγονός που εξασφαλίζει καλύτερα μηχανικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο Heil οραματίστηκε πιθανώς το AMT ως μια πολύ καλή προσέγγιση της σημειακής πηγής. Στην έκδοση JET 5, η Elac έχει χρησιμοποιήσει διάφραγμα του οποίου το πλάτος αναδίπλωσης είναι μικρότερο από ένα χιλιοστό του μέτρου (0.84mm για την ακρίβεια) και το οποίο υποστηρίζεται από ένα μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο. Η κατασκευή των μονάδων χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αυτόματης συναρμολόγησης (με ρομπότ) και χειροποίητης κατασκευής του ίδιου του διαφράγματος και το αποτέλεσμα είναι ένα τουίτερ που ξεπερνά κατά πολύ τις επιδόσεις της προηγούμενης έκδοσης, φθάνοντας τα 50kHz.

Elac BS 243.3

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ JET 5, το οποίο βασίζεται στης αρχές των μονάδων AMT του Oskar Heil.

Elac BS 243.3

Οι μεσαίες και οι χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα γούφερ της οικογένειας AS-XR. Το μεγάφωνο αυτό χρησιμοποιεί τον θόλο Crystal της Elac, ένα σάντουιτς με βάση το χαρτί και μια επιφάνεια από αλουμίνιο, κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των ιδιοσυντονισμών.

Οι μεσαίες και οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 150 χιλιοστών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των μονάδων AS-XR της εταιρίας. Το διάφραγμα των μεγαφώνων αυτών έχει σχήμα ανεστραμμένου θόλου και αποτελείται από ένα υπόστρωμα από χαρτί επάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένα φύλλο αλουμινίου για ενίσχυση της ακαμψίας. Η μηχανική ζεύξη του πηνίου φωνής με το διάφραγμα γίνεται σε δύο σημεία, τόσο στο χάρτινο υπόστρωμα όσο και στην αλουμινένια επιφάνεια και η ανάρτηση επιτρέπει μεγάλες διαδρομές. Η χαρακτηριστική διαμόρφωση του θόλου, η οποία δίνει και το όνομα Crystal στην συγκεκριμένη κατασκευή, έχει γίνει με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των “σπασιμάτων” του διαφράγματος, των ιδιοσυντονισμών δηλαδή που εμφανίζονται όταν αυτό πάψει να λειτουργεί ως μια ενιαία, άκαμπτη επιφάνεια. Κατά την προσφιλή τακτική της, η Elac έχει επιλέξει μια αρκετά υψηλή συχνότητα cross, στα 2.5kHz ώστε η μεσαία περιοχή να αποδίδεται συνολικά από το μιντ/γούφερ.

Elac BS 243.3

Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται με bass reflex, στο πίσω μέρος του ηχείου. Τα χείλη του αυλού είναι στρογγυλεμένα τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά, ώστε να μειώνονται οι αεροδυναμικοί θόρυβοι.

Elac BS 243.3

Καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης, οι οποίοι επιτρέπουν την χρήση καλωδίων τερματισμένων με όλους τους συνηθισμένους τρόπους.

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex, του οποίου η οπή εκτόνωσης βρίσκεται στο πίσω μέρος. Για δύσκολες τοποθετήσεις, ή χώρους που έχουν μια υπερβολική τάση ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων, το 243.3 συνοδεύεται από βύσματα αφρώδους υλικού τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στο bass reflex και να μειώσουν την απόκριση χαμηλά. Ο ίδιος ο αυλός του bass reflex έχει καμπυλωμένα χείλη και στα δύο άκρα (εξωτερικό και εσωτερικό) ώστε να μειώνονται οι στροβιλισμοί και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι σε υψηλές στάθμες.
Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών καλής ποιότητας και τα μεγάφωνα προστατεύονται από ένα κάλυμμα που αναρτάται μαγνητικά στην μπάφλα του ηχείου.