Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CHORD QBD 76 DAC...

SITE MAP


REVIEW

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Chord QBD 76

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο QBD 76 αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και οδηγήθηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της δοκιμής από το τρανσπόρτ P70 μέσω της διπλής γραμμής AES-3 η οποία επαρκεί για την μεταφορά σημάτων με bitrate μέχρι 192kHz. Αυτό μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω το ενσωματωμένο στο P70 upsampler (στα 176.4kHz) και να οδηγήσω τον QBD 76 στα όρια των δυνατοτήτων του, όσον αφορά το κλείδωμα των ψηφιακών του εισόδων. Για την ζεύξη χρησιμοποίησα ένα ζευγάρι καλωδίων Nordost Valhalla  Digital. Εναλλακτικά, ως πηγή χρησιμοποιήθηκε και ο συνδυασμός  NAS/Laptop με το foobar2000 ως media player και τον upsampler Secret Rabbit  ρυθμισμένο στα 48kHz, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποίησα και την ασύρματη ζεύξη μέσω Bluetooth. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Line, Parasound HCA3500, ATC SCM50 PSL), ενώ χρησιμοποίησα για κάποιο χρονικό διάστημα και τα ενισχυτικά της Lamm (L2 Reference/ M2.2) τα οποία βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
H Chord, χωρίς αμφιβολία, έχει φτιάξει ένα τεχνολογικό γλυπτό. Όσοι είδαν τον QBD 76 τον συμπάθησαν αμέσως, παρά την ιδιαίτερη εμφάνισή του.
Μία από τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης, στην περίπτωση του QBD 76 είναι ο έλεγχος του μήκους του buffer. Με την επιλογή στο “Max” υπάρχει μια ελάχιστη ακουστή χρονική υστέρηση (ίσως κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο) από την στιγμή που θα πατήσεις το play μέχρι να “γεμίσει” η μνήμη και να ξεκινήσει η ακρόαση. Η καθυστέρηση αυτή δεν έχει, φυσικά, καμία σημασία όσον αφορά την ποιότητα, δημιουργεί όμως ένα ενδιαφέρον εφέ: “Περιμένεις' τον QBD 76 να αρχίσει και αυτό, την πρώτη φορά, επιτείνει την αίσθηση της αναμονής, της περιέργειας για το τελικό αποτέλεσμα. Και όταν αυτό το “κάτι λιγότερο από δευτερόλεπτο” περάσει, βρίσκεσαι απέναντι από έναν κορυφαίο DAC που δεν αφήνει, είναι η αλήθεια, πολλά περιθώρια για κριτική. Καταρχήν, οι διαφορές του με το D70 ήταν πραγματικά ελάχιστες και δύσκολο να εντοπιστούν, γεγονός που τοποθετεί την συσκευή της Chord σε πολύ υψηλό επίπεδο, από την πρώτη στιγμή. Δύσκολα θα επέλεγα ανάμεσά τους και αν προτιμούσα τον D70 θα ήταν μάλλον λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων του και όχι της ηχητικής ταυτότητας του. Στην πραγματικότητα, πήρα ό,τι περιμένει κανείς από ένα κορυφαίο ψηφιακό σύστημα. Εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα με θαυμάσιο εστιασμό και σταθερότητα των μεμονωμένων πηγών, εικόνα η οποία παραμένει πάντοτε αυστηρά ανάμεσα στα ηχεία και προσφέρει πειστική αίσθηση του βάθους, απόλυτη ουδετερότητα στο φάσμα με όγκο και λεπτομέρεια στις χαμηλές συχνότητες, θαυμάσιες δυνατότητες περιγραφής στην μεσαία περιοχή, ευχάριστες και ξεκούραστες υψηλές συχνότητες και, τέλος, μια συνολική αίσθηση απόλυτης πειθαρχίας των πάντων. Αν θέλετε να έχετε μια πρακτική επίδειξη σε θέματα ανάλυσης, λεπτομέρειας και δυναμικών, ένας κορυφαίος μετατροπέας είναι το εργαλείο που χρειάζεστε και ο QBD 76 φαίνεται να είναι, ακριβώς, ένας κορυφαίος μετατροπέας.
Το ασύρματο streaming προσφέρει μια δυνατότητα που θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα επόμενα χρόνια. Ακούγεται πολύ καλά και δίνει άλλο... αέρα, ειδικά αν έχετε μια προσεγμένη συλλογή μουσικής στο PDA σας.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Σημεία που τράβηξαν την προσοχή μου και θεωρώ άξια σχολιασμού είναι ο επιβλητικός παλμός των μεγάλων κρουστών και ο όγκος των συνθετητών, στοιχεία τα οποία περισσότερο αισθάνεσαι παρά ακούς και τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους από το πουθενά στον χώρο ακρόασης καθώς και η ανάγλυφη εικόνα της χορωδίας με τις ομάδες των χορωδών να είναι σαφώς καθορισμένες, τοποθετημένες μπροστά σου σαν να βρίσκεται σε live, ένας τομέας όπου νομίζω το QBD 76 υπερείχε σε σχέση με το D70. Αντιθέτως, ψηλά, το Esoteric εμφανίστηκε περισσότερο γεμάτο και ευχάριστο με το Chord να μου φαίνεται ελαφρώς πιο λεπτό και βιαστικό στις αποσβέσεις του. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτή η μικρή διαφορά σχετίζεται με το dsp που χρησιμοποιήται και ενώ δεν μπορώ να καταλήξω σε αντικειμενικό συμπέρασμα, υποκειμενικά μάλλον τείνω να προτιμήσω τον RDOT (της Teac) σε σχέση με τον WTA (της Chord), τουλάχιστον στις ανώτερες υψηλές συχνότητες. Επιστρέφοντας στο θέμα της στερεοφωνικής εικόνας, για την οποία ανέφερα ότι χαρακτηρίζεται από θαυμάσια σταθερότητα και πειθαρχημένο εστιασμό μεταξύ των ηχείων, αξίζει τον κόπο να αναφέρω τις αξιοσημείωτες δυνατότητες χειρισμού πληροφορίας εκτός φάσης που άκουσα από τον μετατροπέα της Chord. Οι πληροφορίες αυτές είναι συνήθως τεχνητές (έχουν, δηλαδή δημιουργηθεί στο στούντιο)  και σπανιότερα φυσικές (κάνουν την εμφάνισή τους ως χαρακτηριστικά της ακουστικής του χώρου της ηχογράφησης) και για να αναπαραχθούν απαιτείται απόλυτη ισορροπία μεταξύ των καναλιών και κορυφαία συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας από την πηγή, ενώ και ο χώρος ακρόασης θα πρέπει να βοηθά. Με το Copland DRC-205 στον έλεγχο της ακουστικής, τα ενισχυτικά του Lamm και το QBD-76 πήρα την καλύτερη μέχρι σήμερα συμπεριφορά στον τομέα αυτό, στον συγκεκριμένο χώρο, με το πεδίο αντήχησης να διακρίνεται για την ομοιογένεια του και τις πηγές που (κάπως τολμηρά) εστίασε ο μηχανικός ήχου εκτός φάσης να κερδίζουν σε πειθώ και παρουσία.
Άφησα για το τέλος τις εντυπώσεις μου από το ασύρματο streaming. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Chordette Gem όλα δούλεψαν στην εντέλεια και από πλευράς ευχρηστίας δεν συνάντησα το παραμικρό πρόβλημα. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι η υλοποίηση του Bluetooth στον QBD 76 είναι κάπως καλύτερη στα σημεία (ίσως κάποιες αλλαγές στο firmware του πομποδέκτη; δεν μπορώ να το γνωρίζω). Πάντως το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν σωστό χωρίς σημαντικά τεχνουργήματα και χωρίς το παραμικρό dropout. Το αποτέλεσμα σε σχέση με την είσοδο USB (από όπου άκουσα, για σύγκριση, τα ίδια αρχεία) ήταν, ίσως, λιγότερο διάφανο και με μικρότερη έμφαση στην λεπτομέρεια αλλά σε κάθε περίπτωση ποιοτικό και ευχάριστο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Bluetooth είναι μια σημαντική δυνατότητα που διευρύνει τους ορίζοντες χρήσης του συγκεκριμένου DAC.
Τελικώς...
... ο QBD 76 αποτελεί την επιβεβαίωση ότι, τουλάχιστον στο ψηφιακό audio, η τεχνολογία αποτελεί σοβαρό σημείο όπου κρίνεται η υπεροχή μια συσκευής: Όσο πιο πολύ ελέγχεις το τι κάνεις στο ψηφιακό σήμα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να το κάνεις σωστά και μάλιστα με ακουστά αποτελέσματα. Κι έτσι, με το μεγαλύτερο μέρος του DSP του να είναι custom, ο κορυφαίος μετατροπέας της Chord δεν είναι τυχαία ένας από τους καλύτερους που έχω ακούσει.  Και όσον αφορά εσάς, αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής, πρόκειται σαφέστατα για μια από τις καλύτερες συσκευές που μπορείτε να αποκτήσετε. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr