Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/10/2011
HXEIO
Όταν παρέλαβα το ηχείο από την Bluetone, οι άνθρωποι της εταιρίας που ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό ηχείο σε σχέση με το Sirene. Οι μετρήσεις απέδειξαν ότι, πράγματι, αυτό είναι γεγονός. Η ανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης (από τα 200Hz και πάνω) έδειξε ότι, σε αντίθεση με το μεγάλο μοντέλο, το Kirki 25 δίνει περισσότερη έμφαση στις υψηλές συχνότητες καθώς η ευαισθησία του ανεβαίνει σημαντικά στην περιοχή πάνω από τα 4kHz περίπου και παραμένει ψηλά μέχρι τα 20kHz περίπου, οπότε και κάνει την εμφάνισή της μια τάση για ομαλή αποκοπή. Ένας μικρός συντονισμός λίγο πριν από τα 30kHz (προφανώς του τουίτερ) “τρώγεται” επαρκώς ώστε να μην φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. Η μεσαία περιοχή του ηχείου είναι αρκετά ομαλή αλλά ακολουθείται από μια βύθιση μεταξύ 2kHz και 4kHz (θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται στα κάτω μέρος της περιοχής των υψηλών συχνοτήτων) η οποία έχει αρκετό εύρος -περί τις δύο οκτάβες- ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα δίνει κάποιο χαρακτήρα στο ηχείο. Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (με splicing near field και far field μετρήσεων στα 200Hz) έδωσε υποσχέσεις για ένα ηχείο με καλοστημένο χαμηλό, χωρίς εξάρσεις και ομαλή αποκοπή, τα -6dB του οποίου βρίσκονται λίγο κάτω από τα 50Hz (σε σχέση με το pass band). H μέση ευαισθησία (με μετρήσεις ανά οκτάβα στην περιοχή 125Hz-8kHz) υπολογίστηκε στα 87.2dBSPL/2.83V/m, δηλαδή το Kirki 25 είναι ηχείο μέτριας ευαισθησίας.
Αν και με βάση την υπολογισμένη ευαισθησία θα χρειαστείτε έναν ενισχυτή με κάποια βατ για να ακούσετε σε υψηλές στάθμες, ως φορτίο το Kirki 25 δεν φαίνεται να ξεφεύγει από τον μέσο όρο. Με ελάχιστη αντίσταση 5.5Ω λίγο πάνω από τα 200Hz μπορεί να θεωρηθεί τυπικά 6ωμο ηχείο και, επιπροσθέτως, η μεταβολή της φάσης στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, όπου απαιτούνται και τα ισχυρότερα ρεύματα είναι ήπια (μεταξύ +/-36 μοιρών) επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει θερμική καταπόνηση του ενισχυτή. Το διάγραμμα της βηματικής απόκρισης δείχνει ένα σύστημα με τις μονάδες συνδεδεμένες σε φάση, με το γούφερ να έπεται του τουίτερ κατά 0.125mS περίπου. H Bluetone αναφέρει στα χαρακτηριστικά του ηχείου ότι αυτό είναι ρυθμισμένο για μηδενική καθυστέρηση, αλλά είναι πολύ πιθανόν το σημείο μέτρησής μας να μην συμπίπτει με το σημείο που έχουν κάνει την βελτιστοποίηση τους. Η χρονική διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 40 χιλιοστά. H μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ γίνεται αρκετά ομαλά και η απόσβεση του συστήματος δεν παρουσιάζει παρά ελάχιστες ανωμαλίες.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων εμφανίζει ένα ηχείο με δύο πλευρές. Το Kirki 25 Discovery είναι αρκετά γρήγορο στην περιοχή των μεσαίων και κατώτερων υψηλών συχνοτήτων, έχοντας πέσει κάτω από τα -25dB πριν το όριο των 4.80mS της ανηχοϊκής μέτρησης και ιδιαίτερα γρήγορο στις πολύ υψηλές συχνότητες όπου το μοναδικό άξιο λόγου εύρημα είναι ένας μικρός χρωματισμός λίγο πάνω από τα 10kHz (οποίος έχει αποσβεστεί στα 4mS περίπου). Ταυτοχρόνως, όμως, εμφάνισε μια σειρά έντονων συντονισμών στην περιοχή μεταξύ 3kHz και 4kHz περίπου, των οποίων η απόσβεση φαίνεται να είναι μάλλον αργή. Η πολική απόκριση του ηχείου είναι, γενικώς, τυπική του είδους του με την κατευθυντικότητα να αυξάνεται καθώς η συχνότητα αυξάνεται. Το Kirki εμφανίζεται γενικώς ομοιογενές σε μια γωνία 30 μοιρών (+/- 15 μοίρες εκτός άξονα), επίδοση που σημαίνει ότι η τοποθέτησή του δεν απαιτεί στροφή προς την θέση ακρόασης, εκτός αν θέλει κανείς το απόλυτο. Το πολικό διάγραμμα επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του ηχείου στην περιοχή 3-4kHz ο οποίος φαίνεται να είναι έντονος τόσο στα διαγράμματα απόκρισης όσο και στο CSD. Στην περιοχή αυτή υπάρχει σαφές beaming όπως φαίνεται και στην αντίστοιχη καμπύλη κάτι που κάνει την ακρόαση του ηχείου υπό μεγάλη γωνία εκτός άξονα όχι καλή ιδέα και, επίσης, πιθανόν να αλλοιώνει το φάσμα των ανακλάσεων στις υψηλές συχνότητες.
Η συμπαγής κατασκευή του Kirki 25 και η μορφή της καμπίνας του βοηθούν το ηχείο να μην έχει σημαντικούς χρωματισμούς οφειλόμενους σε ταλαντώσεις των τοιχωμάτων του. Η μέτρηση στην μπάφλα (μεταξύ τουίτερ και γούφερ) δείχνει την ύπαρξη κάποιων συντονισμών μεταξύ 400Hz και 2kHz των οποίων το πλάτος είναι κάτω από τα -50dB, επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν άξιοι λόγου.