Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2011

flag
english
abstract

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Avid Diva II SP/SME 309/Denon DL-110

Thumbnail_φωτο

Τo Diva II SP αντικατέστησε το πλατό που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Linn LP12/Ittok/Karma) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Ως προενισχυτές phono χρησιμοποιήθηκαν ο Rotel RHQ-10 “Michi” (στο μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων) καθώς και ο λαμπάτος Premier της Audion o οποίος συγκατοίκησε για κάποιο χρονικό διάστημα με το πλατό.
Όσον αφορά το αρχικό στήσιμο, το Avid (με προεγκατεστημένο τον βραχίονα και την κεφαλή) δεν δημιούργησε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα ρύθμισης των σημείων στήριξης επιβάλει την χρήση κάποιας βάσης, ραφιού ή, γενικώς, επιφάνειας η οποία να μπορεί να οριζοντιωθεί εύκολα. Η τοποθέτηση του κινητήρα γίνεται σε συγκεκριμένη απόσταση από τον άξονα (118 χιλιοστά από το κέντρο του άξονα περιστροφής) και το μόνο σημείο που θέλει προσοχή (δηλαδή... να δεις τις φωτογραφίες στο εγχειρίδιο χρήσης) είναι η τοποθέτηση του διπλού ιμάντα στην τροχαλία κάτι που γίνεται, πάντως, εύκολα χάρις στην ύπαρξη ενός απλού μηχανισμού που τους κρατά τεντωμένους όσο τοποθετείται το πλατό στον άξονα. Συνολικά, η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατά πάνω από μισή ώρα.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το πλατό της Avid είναι αυτή της διαύγειας, χαρακτηριστικό που αφορά τόσο την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (και οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στους χαμηλούς μηχανικούς θορύβους και την καλή απομόνωση που χαρακτηρίζουν το Diva II SP) όσο και την περιοχή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων όπου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η κεφαλή της Denon. Το σύστημα ακούστηκε γρήγορο με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών χαμηλά, χωρίς περιττούς τονισμούς και τάσεις έμφασης, όντας ρυθμικό και ευχάριστο και παρασύροντας εύκολα τον ακροατή “μέσα” στο πρόγραμμα. Έργα με όγκο χαμηλά, με μεγάλα έγχορδα ή συνθ αποδόθηκαν, ανάλογα και με την παραγωγή, με μεγαλοπρέπεια ενώ η πληροφορία του χώρου και γενικώς οι λεπτομέρειες χαμηλής στάθμης παρέμειναν πάνω από τον θόρυβο του συστήματος και αποδόθηκαν χωρίς προβλήματα.
Η μεσαία περιοχή εμφανίστηκε φωτεινή, ίσως ελαφρώς λαμπρή (με βάση το προσωπικό μου κριτήριο, πάντα) αλλά ποτέ κουραστική ή υπερβολική ακόμη και σε δύσκολα έργα (με πολλά πνευστά και έγχορδα) παρά το γεγονός ότι η τάση της Denon είναι να εστιάζει σχετικώς κοντά στον ακροατή (επάνω και όχι πίσω από τον άξονα που ενώνει τα ηχεία). Ψηλά, το Avid ακούστηκε διάφανο, ευχάριστο, ίσως λίγο ταχύτερο στις αποσβέσεις των μεταλλικών κρουστών από όσο έχω συνηθίσει αλλά με πολύ καλό σώμα και με μια χαρακτηριστική άνεση στην περιγραφή των οργάνων της περιοχής που κάνει το άκουσμα μια ευχάριστη εμπειρία που, όπως και η μεσαία περιοχή, δεν θα κουράσει ποτέ. Εδώ, φάνηκε και η ενδιαφέρουσα ισορροπία του χαρακτήρα της DL-110. Με ομοιογενή συμπεριφορά στην μεσαία περιοχή και ελάχιστα “πίσω” στις υψηλές συχνότητες φάνηκε επαρκώς ακριβής χωρίς να απεμπολεί και το χαρτί του ευχάριστου και ζεστού ήχου (που αφήνει κάποια περιθώρια στις σκληρές κοπές να ακουστούν χωρίς να δυσαρεστούν). H εικόνα που δημιούργησε το σύστημα ήταν, τέλος, ιδιαίτερα αξιόλογη. Εστιάστηκε κοντά στον ακροατή (όπως ήδη αναφέρθηκε) είχε καλό βάθος και ήταν ιδιαίτερα αναλυτική στον οριζόντιο άξονα με τα ηχεία να εξαφανίζονται αμέσως από τον χώρο και την δυναμική του προγράμματος (κίνηση πηγών, μεταπτώσεις στάθμης, κλπ) να είναι ιδιαίτερα σαφής και (δεδομένης της κατάλληλης ηχογράφησης) ενδιαφέρουσα.

Τελικώς...

... με κόστος που ξεπερνά αρκετά τα 4.000 ευρώ (για το συνολικό πακέτο) το Avid Diva II SP δεν είναι ένα σύστημα που θα το χαρακτήριζε κανείς ως... budget. Ωστόσο το αποτέλεσμα που πήραμε δικαιώνει πλήρως τον συγκεκριμένο συνδυασμό ο οποίος φάνηκε απόλυτα πειστικός ως προς τις δυνατότητές του να μεταφέρει άψογα το περιεχόμενο των δίσκων. Ταυτόχρονα, αξίζει να δει κανείς και λίγο πιο μακρυά: Το συγκεκριμένο πλατό αποτελεί μια πολύ καλή προσέγγιση της αναλογικής πηγής με βάση τις δυνατότητες (εμπειρία, υλικά και κατεργασίες) που έχουμε σήμερα. Τα βασικά του χαρακτηριστικά (χαμηλοί μηχανικοί θόρυβοι πολύ καλή ακρίβεια περιστροφής και καλή απομόνωση) το κάνουν μια εξαιρετική βάση για ένα σύστημα που μπορεί να ξεκινήσει από χαμηλά (ακόμη και με φθηνότερο συνδυασμό βραχίονα και κεφαλής) και να υποστηρίξει πολλά εξελικτικά βήματα προς την βινυλιακή νιρβάνα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε WAV (24bit/96kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX. Ειδικά στην συγκεριμένη περίπτωση (του Diva II SP) δώστε προσοχή στο εξής σημείο: Για τεχνικούς λόγους οι ηχογραφήσεις της πηγής αναφοράς έχουν γίνει σε διαφορετική ανάλυση (WAV, 88.2kHz/24bit) και επιπροσθέτως υπάρχει μια διαφορά στις ταχύτητες των πλατό η οποία σε ρυθμό συγκριτικής δοκιμής είναι ακουστή. Ως εκ τούτου, τα αρχεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με περίσκεψη!

TRACK LIST:

  1. Avid Diva II SP/SME 309/Denon DL-110
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn LP12/Ittok/Karma