Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/12/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Audiovector SR 3 Signature

Audiovector SR 3 Signature

Η εργαστηριακή εκτίμηση της συμπεριφοράς του SR 3 Signature πραγματοποιήθηκε με την συνήθη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός “παραθύρου” που αποκόπτει τις ανακλάσεις από τα όρια του χώρου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ηχείου, η αποκοπή αυτή περιλαμβάνει, φυσικά, και την ανάκλαση που προκύπτει από την αντίστοιχη οπή στο πίσω μέρος (αυτό που η Audiovector ονομάζει SEC), επομένως οι σχετικές καμπύλες δεν λαμβάνουν υπόψιν την συμπεριφορά αυτή.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση του SR 3 Signature επί του ακουστικού άξονα (με κάτω όριο τα 500Hz) αποκαλύπτει μια αρκετά ομοιογενή συμπεριφορά με μοναδικό άξιο σχολιασμού εύρημα μια μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή 2-4kHz (γύρω από την συχνότητα cross μεταξύ μιντ και τουίτερ), της οποίας το πλάτος (μια οκτάβα περίπου) και το μέτρο (περί τα 4.8dB), ίσως καθορίζουν μια από τις πλευρές της ηχητικής ταυτότητας του ηχείου. Με δεδομένο ότι η ευαισθησία παραμένει χαρακτηριστικά σταθερή, τόσο στην περιοχή των μεσαίων όσο και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, τείνει να υποθέσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια εκούσια επιλογή με βάση το πώς επιθυμεί η εταιρία να ακούγεται το συγκεκριμένο ηχείο. Η χρήση του προστατευτικού πλέγματος δεν δείχνει να επιβαρύνει ιδιαίτερα την απόδοση ψηλά, καθώς η μείωση της ευαισθησίας που μπορεί να δει κανείς στην περιοχή άνω των 10kHz είναι αρκετά σταθερή.
Η συνολική απόκριση του ηχείου, (με εξομάλυνση τρίτου της οκτάβας) δίνει μια πληρέστερη εικόνα της τονικής ισορροπίας σε ολόκληρο το φάσμα η οποία μπορεί να θεωρηθεί καλή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ομοιογένεια της μεσαίας περιοχής, όπου οι αποκλίσεις δεν ξεπερνούν τα ±1.8dB. Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε κοντά στα 88dBSPL/1W/1m και με βάση την επίδοση αυτή, τα σημεία αποκοπής (-3dB) εντοπίζονται στα 27Hz, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων και στα 22kHz στην περιοχή των υψηλών. Οι αντίστοιχες επιδόσεις για αποκοπή -6dB είναι 20Hz και 24kHz. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 5kHz) το ηχείο δείχνει, επίσης, μια πολύ καλή συμπεριφορά με αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν τα ±2dB, ενώ χαρακτηριστική είναι και η απουσία κάθε υποψίας συντονισμού του τουίτερ. Τέλος, η Audiovevtor φαίνεται να έχει δώσει μια ήπια έμφαση στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (+4dB στα 90Hz), μία ακόμη παράμετρος που πιθανώς καθορίζει την ηχητική ταυτότητα του SR 3 Signature.
Η σύγκριση της απόκρισης επί του άξονα με την μέση απόκριση, όπως αυτή προκύπτει από σειρά μετρήσεων επί και εκτός άξονα, δεν κρύβει εκπλήξεις καθώς η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων εξασθενεί αρκετά αλλά έχει μικρά μόνο ίχνη ανομοιογένειας στην συμπεριφορά της προϊδεάζοντας για μια καλή επίδοση σε θέματα κατευθυντικότητας.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 500Hz).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα.

Η συμπεριφορά του SR 3 Signature ως φορτίο είναι τυπικώς καλή. Η ελάχιστη τιμή του μέτρου της εμπέδησης είναι 4.1Ω (στα 35Hz), επίδοση που κατατάσσει το SR 3 Signature μάλλον στα 4ωμα ηχεία και η μέγιστη τιμή ξεπερνά ελάχιστα τα 18Ω. H μικρή διακύμανση του μέτρου, επιτρέπει στην οδήγηση από ενισχυτές με μέτριο συντελεστή απόσβεσης, επομένως -γενικά μιλώντας- η οδήγηση του ηχείου από λαμπάτους ενισχυτές δεν κρύβει ιδιαίτερα προβλήματα. Η φάση της εμπέδησης αγγίζει τις ±40°, μια επίδοση που δείχνει ότι ο ενισχυτής που θα οδηγήσει το ηχείο θα θερμανθεί αρκετά.
Η βηματική απόκριση αναδεικνύει μια καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου. Το SR 3 φαίνεται να είναι γρήγορο με καλή μετάβαση από το τουίτερ στο μιντ και αρκετά ομαλή απόσβεση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Οι παρατηρητικοί θα δουν τις δύο “αφίξεις” στο κομμάτι της απόκρισης, αμέσως μετά την άφιξη του τουίτερ, πιθανότατα αυτές που αντιστοιχούν στο μιντ (η πρώτη) και στο γούφερ (η δεύτερη).

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση.

Στο διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων, μπορεί κανείς να διακρίνει μια σειρά από συντονισμούς, ο ισχυρότερος των οποίων εντοπίζεται στην συχνότητα cross μεταξύ μιντ και τουίτερ (3.2kHz, 2.3mS για μείωση στα -25dBr). Περισσότερο ασθενείς και με ταχύτερη απόσβεση συντονισμοί υπάρχουν στα 6.3kHz (1.9mS), 9.3kHz (1.5mS) και 17kHz (0.6mS).
H πολική απόκριση του ηχείου είναι ιδιαίτερα ομαλή, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα που εντοπίσαμε στην καμπύλη της μέσης απόκρισης, με γρήγορη εξασθένηση των υψηλών συχνοτήτων εκτός άξονα, καθώς το ηχείο έχει “πέσει” κάτω από τα -6dB στα 4kHz για γωνίες 30°. Με βάση το εύρημα αυτό, το ηχείο φαίνεται αρκετά αυστηρό ως προς την θέση του ακροατή (απαιτείται toe-in) αν και είναι πολύ πιθανόν η ανάκλαση της ακτινοβολίας του τουίτερ από το πίσω όριο του χώρου να αλλάζει την κατάσταση αυτή σε υποκειμενικό επίπεδο, κατά την χρήση σε πραγματικές συνθήκες. Παρόμοιο σχόλιο μπορεί να γίνει και για το πεδίο αντήχησης που δημιουργεί το SR 3: Με ψευδοανηχοϊκά δεδομένα, φαίνεται λίγο χρωματισμένο (με γρήγορη αποκοπή ψηλά), επομένως είναι καλύτερα να ακούγεται από μικρή απόσταση, αλλά στην πράξη, η οπίσθια ακτινοβολία του τουίτερ είναι αναμενόμενο να βελτιώνει το πεδίο αντήχησης, και οι ακροάσεις από μεγάλη απόσταση δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Εν προκειμένω, η μέτρηση δεν είναι επαρκές κριτήριο.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Τέλος, η καμπίνα του SR 3 Signature αποδείχθηκε από τις πλέον αδρανείς που έχουμε μετρήσει τον τελευταίο καιρό. Οι καμπύλες επιταχύνσεων, τόσο της μπάφλας όσο και των πλευρικών επιφανειών, κινήθηκαν κάτω από τα -60dBm/sec2 αποκαλύπτοντας μια δεμένη και αχρωμάτιστη κατασκευή.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας και στο μέσον της πλευρικής επιφάνειας (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).