Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/06/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ DESKTOP AUDIO/MULTIMEDIA

Audioengine A2+

Audioengine A2+

Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, το A2+ αντικατέστησε το σύνηθες ηχείο που χρησιμοποιώ για εφαρμογές desktop audio/multimedia (Roister iQ), σε συνεργασία με έναν εξωτερικό USB/DAC) και οδηγήθηκε απευθείας από την θύρα USB του υπολογιστή. Η σύνδεση έγινε χωρίς καμία δυσκολία και ο τελευταίος αναγνώρισε το ηχείο ως “Κάρτα Ήχου”, χωρίς πρόβλημα. Όπως έχει γραφτεί και αλλού στο κείμενο αυτό, η απόσταση του ακροατή από τα ηχεία στο συγκεκριμένο setup ήταν μεταξύ 650 και 700 χιλιοστών, χωρίς κλίση προς τον ακροατή στο οριζόντιο επίπεδο. Τα ηχεία τοποθετήθηκαν με μια μικρή κλίση προς τα πίσω.

Ίσως το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο, στην περίπτωση του A2+ να είναι η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια ανάγλυφη εικονική σκηνή, με σαφές βάθος, καλά καθορισμένο πλάτος και μεγάλες δυνατότητες εστιασμού η οποία ξεπέρασε με ευκολία την αντίστοιχη επίδοση των ηχείων αναφοράς και βρίσκει αντίστοιχο σε πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων συστήματα για μεγάλο χώρο (τηρουμένων των αναλογιών μεγέθους, αφού εδώ μιλάμε για μια απόσταση μεταξύ των ηχείων στην περιοχή του 1m). Μια καλή ηχογράφηση (ή ένα προσεγμένο στον τομέα του ήχου παιχνίδι) μπορεί να δημιουργήσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία έναν ρεαλιστικό εικονικό “χώρο” μέσα στον οποίο τα διάφορα ηχητικά αντικείμενα τοποθετούνται σε σαφείς θέσεις, περιβάλλονται από αέρα και έχουν κίνηση και ζωντάνια. Σε αυτή την πολύ θετική συμπεριφορά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις μεγάλες δυνατότητες σε θέματα στάθμης που φαίνεται να έχουν τα μικρά Audioengine. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να φτάσεις τα όρια τους και, όταν αυτό συμβεί, η στάθμη έχει ξεφύγει μακράν από αυτό που θα θεωρούσε ως “ρεαλιστικό” ακόμη και ο πλέον απαιτητικός. Σε περισσότερο λογικές συνθήκες, το ηχείο εμφανίζεται πολύ αχρωμάτιστο και χωρίς προβλήματα συμπίεσης ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το bass reflex δεν “ακούστηκε” ποτέ παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις και η ταχύτητα του αέρα είναι μεγάλες (με το κατάλληλο πρόγραμμα, στην... κατάλληλη στάθμη, μπορείς να νοιώσεις τον αέρα στο πρόσωπό σου!).

Audioengine A2+ Audioengine A2+

Σε ότι αφορά στην τονική ισορροπία, το ηχείο κινήθηκε σε καλά επίπεδα ουδετερότητας, όντας ευχάριστο, μαλακό και ξεκούραστο στην μεσαία περιοχή, με καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών και ακούστηκε γρήγορο, σαφές και διαυγές στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, με καλό αρμονικό πλούτο, φωτεινό χαρακτήρα και ίσως ελάχιστα πιο βιαστικές αποσβέσεις (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει), ένα στοιχείο που δίνει ίσως μια κάπως στεγνή αίσθηση, η οποία -ωστόσο- δεν κουράζει αλλά αντιθέτως τονίζει τις λεπτομέρειες καθώς φαίνεται ότι δεν στρογγυλεύει και δεν απλοποιεί τίποτε.

Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, ο μικρός όγκος του ηχείου αρχίζει να “φαίνεται” μόνο στο κατώτερο άκρο του φάσματος και με πρόγραμμα που περιλαμβάνει πραγματικά πολύ χαμηλές συχνότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση το A2+ κόβει ομαλά και δεν πέφτει στην παγίδα του εντυπωσιασμού και του booming. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ακροατής θα πάρει καλό όγκο και λεπτομέρεια με τα ρυθμικά μέρη να είναι γρήγορα και σαφή και να επαρκούν απόλυτα για ακροάσεις από μικρή απόσταση. Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι το υπογούφερ δεν είναι απαραίτητο σε ένα τυπικό σύστημα και θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς σοβαρά μόνο αν το Α2+ χρησιμοποιηθεί σε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση (για να καλύψει, για παράδειγμα, έναν μικρό χώρο ως μέλος ενός συμβατικού ηχητικού συστήματος) ή αν οι πολύ χαμηλές συχνότητες αποτελούν... φετίχ.

Τελικώς...

... αν ψάχνετε ένα καλό, μικρό, ηχείο για υπολογιστή, όπου οι δυνατότητες σύνδεσης και η ποιότητα ήχου βρίσκονται σε ισορροπία με την τιμή και ο κατασκευαστής έχει ακολουθήσει τον... “ίσιο δρόμο” σε ότι αφορά το σήμα (χωρίς υποβοήθηση μέσω DSP δηλαδή!), τότε το A2+ είναι ένα ηχείο που αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά. Θα τοποθετηθεί εύκολα, θα συνδεθεί ψηφιακά (προσφέροντας όμως και αναλογικές εισόδους για το κάτι παραπάνω σε ευελιξία) και θα σας προσφέρει ακρίβεια και ρεαλιστικές στάθμες απαιτώντας ένα μικρό ποσοστό από την πολύτιμη επιφάνεια του γραφείου σας. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια πολύ καλή πρόταση από την Audioengine.