Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/12/2010

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ASR Emitter II Exclusive

Thumbnail_φωτο

Η ASR αναφέρει ότι ο Emitter II είναι στην ουσία ένας τελικός ενισχυτής με επιλογέα εισόδου και ρυθμιστικό στάθμης. Δεν κερδίζουν και κανένα βραβείο πρωτοτυπίας με αυτό: Οι περισσότεροι ολοκληρωμένοι ενισχυτές είναι ακριβώς αυτό. Αντιθέτως, εκείνο που είναι πρωτότυπο είναι οι προδιαγραφές ισχύος αυτού του “ολοκληρωμένου”: Η διαφανής επιφάνεια από ακρυλικό υλικό σου επιτρέπει να μετρήσεις τους ημιαγωγούς εξόδου. Και μετά να τους μετρήσεις πάλι: Δέκα μεγάλα mosfets της Toshiba ανά κανάλι, μονταρισμένα σε αντιστοίχως μεγάλες ψύκτρες είναι κάτι παραπάνω από υπονοούμενο: Ο “σκέτος” Emitter II μπορεί να αποδώσει, 250W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω και 450W σε φορτία 4Ω. O Εmitter II Exclusive που είναι το αντικείμενο της δοκιμής μας ανεβαίνει λίγο παραπάνω, στα 280W και τα 490W αντιστοίχως. Με ισχύ που ξεπερνά άνετα πολλούς τελικούς ενισχυτές είναι, σίγουρα ένας από τους ισχυρότερους ολοκληρωμένους της αγοράς (το ρεκόρ, με 350W/8Ω φαίνεται να διατηρεί ο Eloquence 250i της Perreaux χωρίς φυσικά να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία τιμής, όντας φθηνότερος). Η ASR φαίνεται να έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της ισχύος, μη αρκούμενη στους πολλούς ημιαγωγούς εξόδου. Οι σχετικές καλωδιώσεις και τα βύσματα προς τα ηχεία είναι ανάλογης διατομής και ποιότητας. Και μιλώντας για καλωδιώσεις δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστα τα καλώδια τροφοδοσίας που συνδέουν τον ενισχυτή με τα τροφοδοτικά του: Μιλάμε για διπλά θωρακισμένους αγωγούς με διατομές κατάλληλες για 20Α, τερματισμένους με ειδικούς ρευματολήπτες ισχύος της Harting (οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι, κυρίως, για χρήση σε μεγάλες εγκαταστάσεις κίνησης).

Φωτογραφία

Ο ενισχυτής προσφέρει έξι εισόδους στάθμης γραμμής, δύο εξόδους εγγραφής και μια είσοδο direct. Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας, όπως και οι υποδοχές σύνδεσης με τα ηχεία. Τα καλώδια της τροφοδοσίας είναι καλής ποιότητας και εύκαμπτα παρά την μεγάλη διατομή τους.

Φωτογραφία

Βαριά πολυεπαφικά βύσματα της Harting. Μεταφέρουν πολλαπλές τάσεις τροφοδοσίας από τα εξωτερικά τροφοδοτικά στον ενισχυτή.

Τα ίδια τα τροφοδοτικά αποτελούν ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο: Τέσσερις μετασχηματιστές των 700VA (500 VA στην απλή έκδοση) τροφοδοτούν 112 ανορθωτές τεχνολογίας Schottky των οποίων η πολύ μικρότερη τάση ορθής πόλωσης εξασφαλίζει μικρότερη αδράνεια και μεγαλύτερη ταχύτητα. Μιλάμε, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες για διόδους ισχύος, μη φανταστείτε τίποτε αναιμικά πυρίτια... Ανάλογα μινιμαλιστική προσέγγιση υπάρχει και στα φίλτρα εξομάλυνσης. Για να είμαι ειλικρινής, σχεδόν βαρέθηκα να μετράω πυκνωτές. Συνολικά ο Emitter II Exclusive διαθέτει κάτι λιγότερο από 1.000.000μF χωρητικότητας. Έχει πλάκα να το σκεφτείτε αλλιώς: Η συνολική χωρητικότητά του είναι σχεδόν 1F (μια μονάδα που δεν χρησιμοποιήται και πολύ συχνά...). H ASR έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει την ανόρθωση και την εξομάλυνση στα ξεχωριστά σασί (κάτι που δικαιολογεί και την ανάγκη χρήσης των πολυεπαφικών Harting) και να μεταφέρει τις τάσεις ξεχωριστά στον ολοκληρωμένο ενισχυτή όπου υπάρχει, επίσης, μια ομάδα πυκνωτών, υποθέτω για το στάδιο ισχύος. Από πλευράς δομής, τα τροφοδοτικά είναι τέσσερα. Ένα για τα κυκλώματα του σταδίου εισόδου, ένα υψηλής τάσης για τα drivers και ένα για το στάδιο εξόδου. Το τέταρτο αφορά τα κυκλώματα ελέγχου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ενισχυτής δεν χρησιμοποιεί τοπικές σταθεροποιήσεις, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα. Αν θέλει κάποιος να να κάνει το “κάτι παραπάνω” μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ακόμη σασί τροφοδοσίας, με συσσωρευτές, το οποίο τροφοδοτεί το στάδιο εισόδου και προσθέτει περίπου 400.000μF ακόμη στη συνολική χωρητικότητα. Ο ενισχυτής που είχα στη διάθεσή μου διέθετε το απαραίτητο καλώδιο για την σχετική σύνδεση (κάτι που ίσως μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες), αλλά όχι το τροφοδοτικό.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι τακτικό και χωρίς καλωδιώσεις. Το σασί βασίζεται ουσιαστικά στις δύο μεγάλες ψύκτρες των τελικών σταδίων.

Φωτογραφία

Κάθε τροφοδοτικό περιλαμβάνει δύο μετασχηματιστές και έναν μεγάλο αριθμό πυκνωτών. Οι πολύ απαιτητικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τρίτο τροφοδοτικό με μπαταρίες για τα πρώτα στάδια.

ρύθμιση της στάθμης γίνεται με την βοήθεια ηλεκτρονόμων και αντιστάσεων ακριβείας και προσφέρει εύρος ρύθμισης 75dB με βήματα του 1dB. Κατά τον κατασκευαστή η ομοιότητα στη ρύθμιση μεταξύ των καναλιών είναι 0.1dB. Το ίδιο ρυθμιστικό προσφέρει και δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπίας. Το κύκλωμα του ενισχυτή καταλαμβάνει μια μεγάλη πλακέτα, συμμετρικά σχεδιασμένη. Η επιλογή των εισόδων γίνεται, επίσης, με ηλεκτρονόμους και ένας μεγάλος αριθμός από LED (τα οποία φαίνονται μέσα από το διαφανές κάλυμμα, δείχνει την κατάσταση λειτουργίας. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έξι εισόδους στάθμης line, δυνατότητα τοποθέτησης αρθρώματος για την προενίσχυση σημάτων από κεφαλές κινητού πηνίου και κινητού μαγνήτη και ένα ζεύγος balanced εισόδων για την σύνδεση cd player, μάλιστα με δυνατότητα ελέγχου της αντίστασης εισόδου (10k/1k). Ο ενισχυτής προσφέρει, επίσης, δύο εξόδους για εγγραφή καθώς και μια είσοδο direct, η οποία, αν κατάλαβα από την περιγραφή, παρακάμπτει τον επιλογέα εισόδων, για την περίπτωση που υπάρχει μόνο μια πηγή. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας. Το σασί του Emitter II είναι κατασκευασμένο από φύλλα διαφανούς ακρυλικού υλικού και “κλείνει” στις πλευρές από τις δύο μεγάλες ψύκτρες του. Η ASR αναφέρει ότι το συγκεκριμένο υλικό έχει επιλεγεί λόγω της αδρανούς συμπεριφοράς του. Δεν έχει κανείς λόγο να μην τους πιστέψει, φυσικά, αλλά η απουσία θωράκισης αφήνει αναπάντητο το ερώτημα του τι θα συμβεί αν κοντά στον ενισχυτή βρεθεί κάποια άλλη θορυβώδης πηγή.
Ο ενισχυτής, τέλος, συνοδεύεται από ένα κομψό και απλό τηλεχειριστήριο κατασκευασμένο από Corian. Ο χρήστης μπορεί να ελέγξει πολλά από τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή, όπως την ευαισθησία κάθε εισόδου ξεχωριστά, την ισορροπία των καναλιών και την δυνατότητα λειτουργίας σε “οικονομικό” ρυθμό. Αυτό το τελευταίο χρειάζεται εξήγηση: Φαίνεται ότι ο ενισχυτής μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας του τροφοδοτικού με κριτήριο την θέση του ρυθμιστικού στάθμης. Πάνω από ένα όριο, το τροφοδοτικό αλλάζει συμπεριφορά (με έμφαση, προφανώς στην απόδοση της μέγιστης ισχύος) κάτι που ακούγεται από την ενεργοποίηση αντίστοιχων διακοπτών στο εσωτερικό του. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την στάθμη στην οποία γίνεται αυτό ή και να καταργήσει εντελώς την συγκεκριμένη λειτουργία. Μπορεί, επίσης, να ρυθμίσει ένα κύκλωμα αντιστάθμισης στο στάδιο εξόδου, ανάλογα με την δυσκολία οδήγησης που παρουσιάζει το φορτίο. Η ρύθμιση αυτή γίνεται με έναν διακόπτη dip στο εσωτερικό και, κατά την εταιρία, κάνει και τον ήχο λίγο πιο μαλακό.

Φωτογραφία

Το στάδιο εξόδου του ενισχυτή χρησιμοποιεί δέκα mosfets της Toshiba ανά κανάλι.

Φωτογραφία

Αυτοί είναι οι ηλεκτρονόμοι ρύθμισης της στάθμης.

Φωτογραφία

Η ανόρθωση σε κάθε τροφοδοτικό γίνεται με διόδους ισχύος Schottky.