Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

STREAMER/ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Η διαδικασία αξιολόγησης του TANA έγινε σε δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει μόνο το SL-1, σε ρόλο συμβατικού, επιτραπέζιου ασύρματου ηχείου και την δεύτερη να περιλαμβάνει το ζεύγος SL-1/L-1 σε ένα κλασικό σύστημα 2.0.
Ένα από τα χαρακτηριστικά στα οποία έχει δώσει -κατά τα φαινόμενα- ιδιαίτερη σημασία η Electro είναι η ευκολία της εγκατάστασης. Αν και τα συστήματα streaming/multiroom/wireless είναι κοινός τόπος εδώ και κάποια χρόνια, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί δεν αισθάνονται άνετα με την διαδικασία που απαιτούν πριν χρησιμοποιηθούν, αλλά το TANA κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει, την πρώτη φορά, το SL-1 ενσύρματα (μέσω Ethernet) στο ρούτερ του και να ακολουθήσει τα βήματα που περιέχονται στο συνοπτικό αλλά καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης. Η διαδικασία είναι σχεδόν αυτόματη και μπορεί να γίνει είτε μέσω της εφαρμογής είτε μέσω web browser. Η εγκατάσταση του L-1 είναι ακόμη πιο εύκολη: Μόλις το ενεργοποιήσεις, η εφαρμογή το βλέπει αμέσως και μπορείς να το προσθέσεις στο σύστημά σου. Η επιλογή των πόρων μέσω των οποίων πραγματοποιείται το streaming γίνεται επίσης εύκολα και με προφανή τρόπο. Για να πραγματοποιήσεις streaming διαδικτυακού ραδιοφώνου το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις έναν σταθμό (και η ποικιλία είναι τεράστια), αν και δεν μπορέσαμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να προσθέσεις ένα δικό σου stream, αν αυτό δεν υπάρχει ήδη και η μόνη δυνατότητα που φαίνεται να υπάρχει είναι να επικοινωνήσεις με την εταιρία (!) για να το εισάγουν εκείνοι στην λίστα. Με την ευκαιρία, σε ό,τι αφορά το documentation γενικώς, δεν μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Το SL-1 δείχνει να έχει σημαντικές δυνατότητες και να ενσωματώνει τεχνολογίες για τις οποίες η Electrocompaniet αναφέρει ελάχιστα πράγματα και από όσο είδαμε δεν υπάρχει ένα πλήρες, αναλυτικό, εγχειρίδιο χρήσης τόσο για το ηχείο, όσο και για την εφαρμογή, ενώ το FAQ στο site της εταιρίας είναι εξαιρετικά “βασικό”.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1 Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Η εφαρμογή για τον χειρισμό του συστήματος είναι καλοσχεδιασμένη, με σαφές user interface και αρκετά γρήγορη, ακόμη και για μεγάλες συλλογές και η έκδοση που χρησιμοποιήσαμε (για iPAD) δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα σταθερότητας καθ΄όλη την διάρκεια της δοκιμής. Θα θέλαμε, ίσως, μερικές δυνατότητες παραπάνω (για παράδειγμα την δυνατότητα δημιουργίας playlist) και λίγο “χτένισμα” σε ορισμένα σημεία, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποια νέα έκδοση θα τα περιλαμβάνει.
Μόνο του, το SL-1 αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα καλόηχο ηχείο το οποίο μπορεί να καλύψει άνετα με μουσική ακόμη και έναν μεγάλο σχετικώς χώρο, κινούμενο σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ποιότητας. Μπορεί να το φανταστεί κανείς σε οποιοδήποτε δωμάτιο και σε, σχεδόν, οποιαδήποτε θέση καθώς σε αυτό τον τρόπο χρήσης η απόλυτη ποιότητα δεν είναι σημαντική παράμετρος. Επιπροσθέτως, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο διόρθωσης των χαμηλών συχνοτήτων (EC Bass Correction) για να μικρορυθμίσει την τονική ισορροπία και να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Πειραματιζόμενος με την διόρθωση χαμηλά (η οποία γίνεται μέσα από το μενού των ρυθμίσεων), ανακαλύπτει κανείς ότι οι δυνατότητες του SL-1 ως ενεργό ηχείο είναι σημαντικές σε θέματα δυναμικών: Για να εμφανίσει φαινόμενα συμπίεσης ή παραμόρφωσης πρέπει, πραγματικά, να το παρακάνεις με την στάθμη και τα διαθέσιμα περιθώρια ήταν σαφώς υψηλότερα από αυτά που έχουν συνηθίσει από παρόμοιες κατασκευές.

Τούτων λεχθέντων, φυσικά, για να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες του ηχείου, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ήχου που μπορεί να προσφέρει, χρειάζεται απαραιτήτως ένα L-1 ώστε να δημιουργήσεις ένα κανονικό σύστημα 2.0 (συνολικά, σε ένα multiroom σύστημα ένα SL-1 μπορεί να οδηγήσει μέχρι έξι διαφορετικά L-1). Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο ακροατής είναι αυτή ενός αρκετά ισορροπημένου, ξεκούραστου ηχείου, με καλά δυναμικά χαρακτηριστικά και σαφή στερεοφωνική εικόνα που δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από ένα συμβατικό δικάναλο setup.
Παρά τον ιδιαίτερα μικρό όγκο του, το TANA δημιουργεί την εντύπωση ότι χειρίζεται καλά την περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων με αρκετή λεπτομέρεια και όγκο, είναι έντονα παρόν και ρυθμικό στην περιοχή των μεσοχαμηλών και, γενικώς, ακούγεται γρήγορο, ζωντανό και, όταν χρειάζεται, πειστικά επιβλητικό, κάνοντας σαφές (και στην πράξη) ότι η Electrocompaniet δεν έχει αρκεστεί στις όποιες αρετές του γούφερ και του bass reflex, αλλά έχει βοηθήσει το ηχείο ψηφιακά, με τρόπο που μόνο ένας κατασκευαστής με γνώση του ήχου υψηλών απαιτήσεων μπορεί, χωρίς δηλαδή να υπερβάλλει, να αλλοιώνει την ισορροπία και να... “καρφώνεται”, οδηγώντας το σύστημα πέρα από τα όρια του.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλές δυνατότητες σε θέματα ακρίβειας, καλή παρουσία, ξεκούραστη αίσθηση και δεν θα καταπιέσει τον ακροατή σε καμία περίπτωση, ακόμη και σε υψηλές στάθμες, σε έργα με σημαντική ενέργεια στην περιοχή καθώς το ηχείο αποδείχθηκε μαλακό και ευχάριστο. Η εικόνα εστιάζεται με μεγάλη σαφήνεια, σε κάποια απόσταση από τον ακροατή και διαθέτει καλές δυνατότητες εστιασμού στον οριζόντιο άξονα, έχοντας παράλληλα καλό βάθος και δυνατότητες περιγραφής του αέρα και της κίνησης, δείγμα ότι η ασύρματη σύνδεση μεταξύ των ηχείων δεν εισάγει εύκολα αντιληπτές καθυστερήσεις.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το ζευγάρι SL-1/L-1 ακούστηκε ευχάριστο, φωτεινό και μαλακό, όντας -προφανώς- συνεπές στον ξεκούραστο, ηπίως laid-back χαρακτήρα που έχει επιλέξει η Electrocompaniet, χωρίς να ακούγεται αργό, η σκοτεινό και χωρίς να στερεί τον ακροατή από την αίσθηση της έκτασης και της διαφάνειας. Συνολικά, είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα all-around ηχείο, κατάλληλο για συνεχή (κυριολεκτικώς!) χρήση το οποίο θα νοιώσει άνετα με κάθε μουσικό είδος.

Τελικώς...

...με το TANA, η Electrcompaniet μπαίνει, με τρόπο εντυπωσιακό, στον χώρο των ασύρματων ηχείων. Είναι σαφές ότι η εταιρία από την Νορβηγία δεν επέλεξε τον δρόμο της εύκολης λύσης, ακολουθώντας, απλώς, το ρεύμα της εποχής αλλά επιχείρησε μια τομή. Αντιμετωπίζοντας τον σχεδιασμό των SL-1/L-1 με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του είδους και στις απαιτήσεις που έχουν οι εν δυνάμει χρήστες του συστήματος, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της από τον χώρο των συστημάτων υψηλών απαιτήσεων διαμορφώνοντας επιδέξια την ηχητική του ταυτότητα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα ηχείο όμορφο, εύχρηστο και με δυνατότητες επέκτασης (σε 2.0 ή multiroom), το οποίο μπορεί να κινηθεί μα χαρακτηριστική άνεση στο χώρο του πραγματικού Hi-Fi και να κοιτάξει στα μάτια ένα συμβατικό ενεργό ηχείο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να στήσει ένα ασύρματο σύστημα με δυνατότητες streaming και multiroom χωρίς να απεμπολήσει τις αξίες τις υψηλής πιστότητας.