Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Polk Audio Signature S55

Polk Audio Signature S55

Το S55 είναι ένα αρκετά μεγάλο ηχείο δαπέδου, με ύψος που ξεπερνά κατά τι το ένα μέτρο και κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις χάρις στην κατασκευή της καμπίνας του. Η Polk επέλεξε μια σχεδίαση με έντονα καμπυλωμένες πλευρικές ακμές, ένα στοιχείο που προσφέρει σε όλα τα ηχεία της σειράς εμφάνιση αισθητά διαφορετική από το συνηθισμένο και πιθανόν θα ταιριάξει καλύτερα με έναν μοντέρνο, λιτό χώρο. Ίσως η επιλογή να μην είναι τυχαία: Είναι σαφές, από τις περιγραφές της εταιρίας, ότι η σειρά Signature (και επομένως και το S55) απευθύνεται εξίσου τόσο στον φίλο των παραδοσιακών δικαναλικών ηχοσυστημάτων όσο και σε όσους θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πολυκαναλικό σύστημα για χρήση σε περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου, επομένως τα ηχεία θα έπρεπε να “κάθονται” καλά δίπλα σε μια μεγάλη επίπεδη τηλεόραση.

Αρκετά ενδιαφέρον βρήκαμε και το φινίρισμα. Σκουρόχρωμο, με προσεγμένη ποιότητα στο μάτι και την αφή, συνδυάζεται με μια μπάφλα από μαύρο συνθετικό υλικό, έντονα ανακλαστική, ώστε το ηχείο να χάνεται μέσα στον χώρο και να μην επιβάλλεται σε αυτόν. Η Polk το ονομάζει “Washed Walnut” και, προς το παρόν, είναι το μόνο διαθέσιμο για όλα τα ηχεία της σειράς Signature.

Polk Audio Signature S55

Η σειρά Signature σηματοδοτεί μια διαφορετική περίοδο στο design και την αισθητική της Polk Audio. Το S55 με τις έντονα καμπυλωμένες ακμές φαίνεται πολύ μοντέρνο, συμβατό με λιτούς χώρους και μεγάλες τηλεοράσεις και το φινίρισμά του είναι προσεγμένο.

To S55 είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων με συχνότητα cross τα 2.5kHz. Οι υψηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί στο νέο τουίτερ της εταιρίας, μια μονάδα θόλου μίας ίντσας από Terylene. Το συγκεκριμένο υλικό είναι, στην ουσία, μια πολυεστερική ρητίνη και είναι γνωστό, επίσης, ως Dacron. Μια σειρά από επεξεργασίες επιτρέπουν στο υλικό αυτό να γίνει άκαμπτο και, επομένως, κατάλληλο για την κατασκευή θόλων για τουίτερ. Το συγκεκριμένο μεγάφωνο είναι το πρώτο της εταιρίας το οποίο έχει αρκετά ευρεία απόκριση (μέχρι τα 40kHz) ώστε τα ηχεία στα οποία χρησιμοποιείται να είναι κατάλληλα για την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης και έτσι το S55 έχει την πιστοποίηση “Hi-Res Audio”.

Polk Audio Signature S55

Το τουίτερ που χρησιμοποιείται είναι το καινούριο της Polk, με θόλο από Terylene και δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 40kHz. Ο θόλος της μίας ίντσας περιβάλλεται από μια ήπιας κλίσης χοάνη, η οποία βελτιώνει την κατευθυντικότητα του.

Polk Audio Signature S55

Δύο μιντ/γούφερ 6.5 ιντσών έχουν αναλάβει την περιοχή των χαμηλών και των μεσαίων συχνοτήτων, κάτω από τα 2.5kHz. Η εταιρία αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της ανάρτησης και του μαγνητικού συστήματος τα κάνει γρήγορα και με χαμηλότερες παραμορφώσεις σε σχέση με προηγούμενες σχεδιάσεις της.

Οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 2.5kHz) αποδίδονται από δύο μεγάφωνα 6.5 ιντσών με κώνο από πολυπροπυλένιο ο οποίος έχει ενισχυθεί από μίκα ώστε να είναι περισσότερο άκαμπτος. Η Polk έχει δώσει σημασία τόσο στο μαγνητικό σύστημα όσο και στα στοιχεία της ανάρτησης (εξωτερικής και εσωτερικής) και, σύμφωνα με τις περιγραφές της, τα μεγάφωνα είναι “ευαίσθητα, με γρήγορο χαμηλό, καλύτερη γραμμικότητα, χαμηλότερες παραμορφώσεις και μεγαλύτερη αντοχή”. Η φόρτιση των δύο μιντ/γούφερ γίνεται μέσω bass reflex.

Εδώ, το S55 δανείζεται την τεχνική που έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί η εταιρία σε ακριβότερα μοντέλα της, γνωστή ως Power Port. Στην πράξη, έχουμε να κάνουμε με μια οπή ανάκλασης χαμηλών συχνοτήτων προσανατολισμένη προς το δάπεδο που ακτινοβολεί μέσω ενός αεροδυναμικού βοηθήματος το οποίο ομαλοποιεί την ροή του αέρα και επιτρέπει την ομοιόμορφη εκτόνωση της στον χώρο. Για όσους αρέσκονται στις λεπτομέρειες, το σχήμα του αεροδυναμικού βοηθήματος ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία γεωμετρικών στερεών, τις ψευδοσφαίρες. Κατά την εταιρία, η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει ελαχιστοποίηση των αεροδυναμικών θορύβων και βελτιώνει την απόδοση του ηχείου χαμηλά κατά 3dB. Για το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες πέραν του ότι η σχεδίασή του επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της κατευθυντικότητας του ηχείου, το οποίο προσφέρει καλή στερεοφωνική εικόνα ακόμη και αν ο ακροατής δεν κάθεται στην ιδανική θέση.

Polk Audio Signature S55

Ο κώνος του κάθε μιντ/γούφερ είναι κατασκευασμένος από πολυπροπυλένιο ενισχυμένο με μίκα, ένας συνδυασμός που προσφέρει την απαραίτητη ακαμψία.

Polk Audio Signature S55

Η οπή ανάκλασης των χαμηλών βρίσκεται στη βάση της καμπίνας και ακτινοβολεί προς το δάπεδο μέσω ενός αεροδυναμικού βοηθήματος που κατανέμει την ροή του αέρα καλύτερα, μειώνει τους αεροδυναμικούς θορύβους και αυξάνει την απόδοση του ηχείου χαμηλά. Η Polk ονομάζει την όλη διάταξη Power Port.

Για την κατασκευή της καμπίνας χρησιμοποιείται MDF με εσωτερικές εγκάρσιες ενισχύσεις. Η εταιρία αναφέρει ότι το πάχος της μπάφλας είναι βελτιστοποιημένο, στο ελάχιστο απαραίτητο, ώστε το ηχείο να ακούγεται “ζωντανό”. Η σύνδεση του S55 με τον ενισχυτή γίνεται μέσω επίχρυσων ακροδεκτών τυπικής ποιότητας οι οποίοι προσφέρουν δυνατότητα για χρήση διπλοκαλωδίωσης. Το ηχείο έρχεται σε επαφή με το δάπεδο μέσω τεσσάρων σημείων στήριξης, από συνθετικό υλικό, τα οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένα και συνεισφέρουν στην καλή του εμφάνιση. Η στήριξη του προστατευτικού των μεγαφώνων γίνεται μαγνητικά.

Polk Audio Signature S55

Το S55 διαθέτει τυπικής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης και προσφέρει τη δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης.