Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/03/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER-STREAMER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Ayon S-3 Junior

Ayon S-3 Junior

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το S-3 Junior αντικατέστησε το συνηθισμένο σύστημα που χρησιμοποιώ για streaming (υπολογιστής Win10/dCS Puccini U-Clock, Teac Esoteric D70) καθώς και τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και ανέλαβε να οδηγήσει απευθείας τον τελικό ενισχυτή (Parasound HCA3500) και τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε με streaming μέσω ενσύρματης σύνδεσης, αλλά κάποιες ώρες αφιερώθηκαν και στην χρήση της συσκευής σε ρυθμό κλασικού/αναλογικού προενισχυτή. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε το γνωστό ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 συνδεδεμένο σε μια από τις αναλογικές εισόδους. Το σύνολο των ακροάσεων έγινε με το upsampler (24/192) ενεργοποιημένο, καθώς μια μικρή δοκιμή έδειξε ότι η διαδικασία προσφέρει τα συνήθη πλεονεκτήματα, δηλαδή καλύτερη αίσθηση ψηλά, πιο πειθαρχημένη και ανάγλυφη εικόνα και γενικά πιο ξεκούραστο ήχο.
Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτού του είδους τις συσκευές έτσι και στην περίπτωση του S-3 Junior, απαιτείται μια αρχική διαδικασία εγκατάστασης η οποία αφορά, κυρίως, στην σύνδεσή του με την δικτυακή υποδομή του χώρου όπου θα λειτουργήσει και τους πόρους στους οποίους θα έχει πρόσβαση. Για τις ανάγκες της δοκιμής, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα του Ayon να δει οποιοδήποτε πόρο συμβατό με UPnP, αρκεί αυτός να είναι προσπελάσιμος μέσω ενός media server (τον ρόλο του οποίου έπαιξε στην συγκεκριμένη περίπτωση το foobar2000). Μέσω της δυνατότητας αυτής, μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση, πρακτικώς, σε κάθε μέσο του οικιακού δικτύου αλλά και σε play lists που έχουν ήδη δημιουργηθεί και αποθηκευθεί στον server. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με αρχεία αποθηκευμένα σε ένα NAS (τόσο το κομμάτι των ακροάσεων όσο και το κομμάτι των μετρήσεων του media player). Η ίδια η Ayon “προτείνει” την χρήση ενσύρματης σύνδεσης, ειδικά για βαριά αρχεία (πάνω από 24/96), αλλά η δοκιμή απέδειξε ότι η συσκευή δεν έχει πρόβλημα και με το WiFi καθώς χειρίστηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα streams 24/192 (κυρίως FLAC, αλλά και ορισμένα WAV), σε δίκτυο με μικρή κίνηση. Η πρόσβαση σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς γίνεται μέσω της υπηρεσίας vTuner η οποία προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό αποθηκευμένων επιλογών (στους οποίους περιλαμβάνονται και ελληνικοί σταθμοί) αλλά προσφέρει -μέσω portal- και την δυνατότητα εισαγωγής νέων. Γενικά οι ρυθμίσεις που απαιτεί ο S-3 Junior είναι οι συνήθεις και η διαδικασία είναι απλή και εξηγείται καλά στο εγχειρίδιο χρήσης. Η ευανάγνωστη οθόνη και το λογικά στημένο user interface της StreamUnlimited κάνουν την δουλειά ακόμη ευκολότερη.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον S-3 Junior είναι αυτή μιας επιβλητικής ηχητικής συμπεριφοράς η οποία γεμίζει εύκολα τον χώρο και κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και την συμπάθεια του ακροατή. Το media player φάνηκε αρκούντως ουδέτερο και λεπτομερές και η Ayon δεν έχει επενδύσει σε έναν υπερβολικά μαλακό, λαμπάτο χαρακτήρα που συγχωρεί τα πάντα και αφήνει ένα σαφές αποτύπωμα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η επίδραση του λαμπάτου σταδίου είναι αμυδρή, περισσότερο την υποθέτεις παρά την αναγνωρίζεις και σου δημιουργεί την εντύπωση ότι φέρνει στην επιφάνεια και υπογραμμίζει τις θετικές πλευρές κάθε ηχογράφησης. Οι μετρήσεις (με την αρκετά χαμηλή παραμόρφωση και τον, επίσης, χαμηλό θόρυβο) φαίνεται να συμβαδίζουν με τις ηχητικές εντυπώσεις: To S-3 Junior είναι διαφανές, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης και δεν επιβάλλεται στο τελικό αποτέλεσμα.

Ayon S-3 Junior Ayon S-3 Junior

H περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με πολύ καλή έκταση και καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών και ακούστηκε ελάχιστα πιο ογκώδης σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, διατηρώντας πάντα τον έλεγχο και την αίσθηση της ισορροπίας. Κομμάτια με σοβαρό περιεχόμενο σε πολύ χαμηλές συχνότητες ξεδιπλώθηκαν στον χώρο με εξαιρετικό τρόπο και κέρδισαν εύκολα το ενδιαφέρον του ακροατή, χωρίς να χάνουν το μέτρο και την αίσθηση της κλίμακας. Η περιοχή των μεσοχαμηλών και των ανώτερων χαμηλών διαθέτει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα με το S-3 Junior στην θέση της πηγής φάνηκε να διαθέτει καλή ταχύτητα και σώμα στα ρυθμικά μέρη και δεν έγινε ποτέ υπερβολικό.
Η απόδοση της μεσαίας περιοχής είναι, ίσως, το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσει κανείς την διαύγεια που χαρακτηρίζει το μικρό Ayon. Ο ακροατής αισθάνεται ότι διατηρεί μια κάποια απόσταση από την σκηνή, αίσθηση που επιτείνει τον ρεαλισμό σε ένα σωστό στήσιμο ηχείων, αλλά έχει πλήρη εικόνα της σύνθεσης με πολύ καλή λεπτομέρεια και αίσθηση του αέρα μεταξύ των οργάνων (σε μικρές ορχήστρες) ή των οργανικών ομάδων (σε ηχογραφήσεις συμφωνικής μουσικής). Το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό, ευχάριστο και δεν θα κουράσει ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Οι φωνές αποδόθηκαν με ακρίβεια, τόσο σε θέματα ηχοχρωμάτων όσο και σε θέματα μικρολεπτομερειών στην άρθρωση και η παρουσία των σολίστ και της χορωδίας στον χώρο ήταν φυσική και πολύ πειστική.
Γενικά, σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας το S-3 Junior φάνηκε ιδιαίτερα ικανό στο να δημιουργεί την ψευδαίσθηση του χώρου (φυσικού ή τεχνητού) και οι πολύ καλές δυνατότητες soundscaping συνδυάστηκαν με την σαφήνεια στον εστιασμό μεμονωμένων πηγών, με την σταθερότητα και την καλή αίσθηση του αέρα -όπως στην περίπτωση των φωνών- καθώς και με μια πολύ πειστική περιγραφή της κίνησης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο ρεαλισμός: Η συσκευή προφανώς μπορεί να ανταποκριθεί άνετα στα μακροδυναμικά χαρακτηριστικά κάθε κομματιού (ο αρκετά χαμηλός θόρυβος και τα σημαντικά περιθώρια υπερφόρτωσης παίζουν πιθανώς το ρόλο τους εδώ) και δεν απογοητεύει σε θέματα μικροδυναμικών. Ακούστηκε “γρήγορη” στα μέτωπα, ώστε να μην στερεί τίποτε σε λεπτομέρεια, κάνοντας το άκουσμα πιο φιλικό και ευχάριστο, και με πολύ καλές αποσβέσεις, ειδικά σε όργανα με σημαντικό περιεχόμενο σε υψηλές συχνότητες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, το S-3 Junior δημιουργεί την αίσθηση της αβίαστης παράθεσης των λεπτομερειών, με πολύ καλή έκταση, φωτεινότητα και εξαιρετικά ισορροπημένο χαρακτήρα που δεν αποκλίνει προς το υπερβολικά μαλακό/ζεστό αλλά και δεν θα δυσαρεστήσει ποτέ όντας τραχύ ή σκληρό. Η συσκευή φαίνεται να διαθέτει τις δυνατότητες που της επιτρέπουν να αναδείξει την αξία μια ηχογράφησης υψηλής ανάλυσης και όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά είναι παρόντα: Πιο άνετη και γεμάτη απόδοση των υψηλών συχνοτήτων, καλύτερες δυνατότητες περιγραφής της στερεοφωνικής εικόνας, σαφέστερη παρουσία των μικρών λεπτομερειών.

Σε ρόλο συμβατικού, αναλογικού, προενισχυτή τέλος, ο S-3 Junior προσφέρει αυτό που θα περίμενε κανείς: Διαφάνεια, ακρίβεια και μια -δυσδιάκριτη αλλά υπαρκτή- ευγενική συμπεριφορά, που κάνει το συνολικό αποτέλεσμα πιο ευχάριστο, η τελευταία προϊόν, μπορεί κάποιος να υποθέσει, του λαμπάτου σταδίου εξόδου και της επιδέξιας ενσωμάτωσής του στο συνολικό κύκλωμα από την πλευρά της Ayon. Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι δυναμικό, με χαμηλό θόρυβο και πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, δικαιολογώντας πλήρως τον τίτλο “προενισχυτής” και πιστοποιώντας το γεγονός ότι ο S-3 Junior μπορεί να αντικαταστήσει μια τέτοια συσκευή σε ένα σύστημα αξιώσεων (με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι δύο είσοδοι line είναι αρκετές).

Τελικώς...

... τείνει να θεωρήσει κανείς ότι ο χαρακτηρισμός “Junior” ίσως και να αδικεί την συγκεκριμένη συσκευή, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει ένα πλήρες πακέτο δυνατοτήτων σε ότι αφορά το streaming και την διαχείριση συμβατικών αναλογικών και συμβατικών πηγών με ένα καλοσχεδιασμένο κύκλωμα χωρίς... εμμονές. Μπορεί η Ayon να αγαπά τις λυχνίες και να τις χρησιμοποιεί στο τελικό στάδιο, αλλά το S-3 Junior περιλαμβάνει έναν προσεγμένο DAC, ένα διαφανές, ημιαγωγικό, προενισχυτικό στάδιο με σοβαρές δυνατότητες και ένα ώριμο υποσύστημα διαχείρισης audio data που είναι εύκολο στην χρήση και δεν θα δυσκολέψει ακόμη και τον αρχάριο. Με αυτά ως δεδομένα, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία αφορά άμεσα όποιον ενδιαφέρεται για ένα player/streamer που δεν είναι απλώς διεκπεραιωτικό αλλά έχει έντονες audiophile καταβολές!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Ayon S-3 Junior/Ethernet, 16bit/44.1kHz, Upsampler On (24bit-192kHz).
  2. Ayon S-3 Junior/Ethernet, 16bit/44.1kHz, Upsampler Off.
  3. Ayon S-3 Junior/Ethernet, 24bit/96kHz, Upsampler Off.
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.