Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/01/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Οι Vivid Audio και SME στην ελληνική αγορά - Επίσημη παρουσίαση.

Οι Vivid Audio και SME στην ελληνική αγορά - Επίσημη παρουσίαση.
2023/01/21, [συνέντευξη τύπου]

Ήδη από το Black Box Show, τον περασμένο Νοέμβριο, γνωρίζαμε ότι οι SME και η Vivid Audio αντιπροσωπεύονται στην ελληνική αγορά από το Athens Pro Audio. Το γεγονός έγινε επίσημο, μέσα από την σχετική παρουσίαση στους δημοσιογράφους και στους φίλους των δύο εταιριών.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Ewald Verkerk, τον άνθρωπο που υποστηρίζει το εμπορικό κομμάτι της Vivid, ο οποίος είχε να μας πει πολλά και ενδιαφέροντα για την εταιρία.
H Vivιd Audio είναι ένας κατασκευαστής ο οποίος εξειδικεύεται στα ηχεία και έχει έδρα (κατασκευής) την Νότια Αφρική, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως είναι ένα όνομα: Αυτό του Laurence Dickie, του αρχιμηχανικού της εταιρίας, οι ιδέες του οποίου βρίσκονται πίσω από όλες τις σχεδιάσεις της. Αν το “Dickie” δεν σας λέει πολλά πράγματα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το “Nautilus”, την γνωστή πλατφόρμα τεχνολογιών της Bowers & Wilkins, ένα ηχείο-σύμβολο του “form follows function” και, φυσικά, αν πολλά ηχεία της Vivid σας θυμίζουν κάτι από αυτό, δεν έχετε καθόλου άδικο. Ο Dickie χρησιμοποιεί πολλές από τις ιδέες που είχε τότε, σήμερα και πολλές από αυτές είναι αόρατες, πίσω από την εμφάνιση των ηχείων.
Από τον θρυλικό Βρετανό κατασκευαστή, η Vivid έχει δανειστεί την στρατηγική όλα in-house, περιλαμβανόμενων και των μεγαφώνων, αλλά έχει χαράξει σε πολλές περιπτώσεις το δικό της δρόμο. Για παράδειγμα, οι καμπίνες κατασκευάζονται από σάντουιτς συνθετικών υλικών, του οποίου ο πυρήνας έχει εξαιρετικές ιδιότητες απόσβεσης και δεν διαθέτουν ακμές, για την μείωση των φαινομένων περίθλασης. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι ιδιαίτερες μορφές των ηχείων της εταιρίας, οι οποίες τραβούν το βλέμμα, ακόμη και στις απλούστερες εκδοχές τους ενώ και το βάρος παραμένει χαμηλό για τις διαστάσεις τους.
Τα μεγάφωνα βασίζονται σε διαφράγματα από κράματα μετάλλων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως χαμηλής μάζας και τα προφίλ τους βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό στα μαθηματικά ως αλυσοειδής καμπύλη (catenary), μια προσέγγιση η οποία δίνει ιδιαίτερα μεγάλη ακαμψία και διαθέτουν έναν δακτύλιο ο οποίος “μετακινεί” το σπάσιμο σε συχνότητες έξω από το φάσμα στο οποίο χρησιμοποιείται η κάθε μονάδα. Οι μονάδες βασίζονται σε εξαιρετικά ισχυρούς μαγνήτες και στόχος της Vivid είναι η ελάχιστη δυνατή παραμόρφωση.
Για την διαχείριση της οπίσθιας ακτινοβολίας των μεγαφώνων, ο Dickie επέλεξε την γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο του σωλήνα απόσβεσης μεταβλητής διατομής (όπως την εφάρμοσε στο Nautilus), ενώ για την απόδοση των χαμηλών, στα μεγάλα μοντέλα χρησιμοποιούνται διπλά γούφερ σε αρχιτεκτονική push-push, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κραδασμοί. Τα φίλτρα είναι Linkwitz-Riley, τέταρτης τάξης και η φόρτιση των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται, στα μεγάλα μοντέλα δαπέδου με διπλό bass reflex.
H Vivid Audio διαθέτει, αυτή την στιγμή, τρεις σειρές ηχείων, την “μικρή” Oval, η οποία περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη έκδοση του B1, του πρώτου ηχείου της εταιρίας, το 2005, την μεσαία, Kaya, με τέσσερα ηχεία, από τα οποία τα τρία δαπέδου και το ένα βάσης (αναμένεται, επίσης, στο εγγύς μέλλον, ένα ηχείο για χρήση στο κεντρικό κανάλι) και την κορυφαία Gyia, με τέσσερα μοντέλα δαπέδου.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το Gyia G3, το οποίο οδηγήθηκε από ενισχυτικά της Naim Audio και (μεταξύ άλλων) με αναλογική πηγή της SME.

Οι Vivid Audio και SME στην ελληνική αγορά - Επίσημη παρουσίαση.

Μιλώντας για την SME, ο ιστορικός κατασκευαστής, γνωστός στους περισσότερους από τους βραχίονές του, φαίνεται ότι εγκαινίασε με νέα εποχή στην ελληνική αγορά. Η SME δεν είναι μια εταιρία η οποία, απλώς, κατασκευάζει πλατό και βραχίονες. Πρόκειται για μια μονάδα μηχανουργικών εργασιών πολύ υψηλής ακρίβειας, η οποία υποστηρίζει εφαρμογές της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, της ιατρικής και της βιομηχανίας οχημάτων (με εμπλοκή, μάλιστα σε project της F1). Μέρος της δραστηριότητάς της είναι και τα αναλογικά συστήματα. Ωστόσο, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι βραχίονες της εταιρίας δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, ως μεμονωμένα προϊόντα, αλλά συνοδεύουν μόνο τα πλατό της εταιρίας.
Αυτή τη στιγμή, διαθέτει επτά διαφορετικά συστήματα, ξεκινώντας από το μικρό Model 6 και καταλήγοντας στην νέα ναυαρχίδα,το Model 60, το οποίο συνδυάζεται με την πλέον πρόσφατη έκδοση του θρυλικού βραχίονα “V” (VA). Το σύστημα κίνησης του Model 60 βασίζεται σε διφασικό, σύγχρονο κινητήρα, ο οποίος οδηγείται από ένα ψηφιακώς ελεγχόμενο σύστημα inverter, (AC/DC/AC), το οποίο παράγει τις δύο φάσεις τροφοδοσίας με πολύ μεγάλη ακρίβεια, τόσο στο επίπεδο του χρόνου, όσο και στο επίπεδο της συχνότητας. Η οδήγηση του κινητήρα βασίζεται σε αναλογικά ηλεκτρονικά ισχύος (τάξης ΑΒ με διπολικούς ημιαγωγούς).
Το Model 60 ήταν το πλατό που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση. Αρκετό ενδιαφέρον, επίσης, φαίνεται να έχει και το σύστημα Synergy, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλατό με παρόμοιο σύστημα κίνησης με αυτό του Model 60, βραχίονα το μοντέλο IV της εταιρίας, κεφαλή την Windfeld Ti της Ortofon και καλωδίωση από μονοκρυσταλλικό άργυρο (της Crystal Cable). Το πακέτο συμπληρώνεται από ενσωματωμένο προενισχυτή phono ο οποίος έχει σχεδιαστεί ειδικά για την SME, από την Nagra.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προϊόντα της SME και της Vivid Audio, μπορρείτε να επικοινωνείτε με το Athens Pro Audio.

Οι Vivid Audio και SME στην ελληνική αγορά - Επίσημη παρουσίαση.

info: Athens Pro Audio, τηλ.: 210-330.1031, https://www.athensproaudio.gr/, https://vividaudio.com/, https://sme.co.uk/