Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/03/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Τα προϊόντα της Manger στην Ελληνική αγορά.

Τα προϊόντα της Manger στην Ελληνική αγορά.
04/03/2022, [δ.τ.]

Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της Γερμανικής υψηλής πιστότητας, η Manger, επανέρχεται στην Ελληνική αγορά, με μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ηχείων που βασίζονται, φυσικά, στην ομώνυμη μονάδα (σχεδόν) πλήρους φάσματος, υπό την εποπτεία της κόρης του Josef Manger, Daniela και την υποστήριξη (στην Ελλάδα) της Κοσμάς Hi-Fi.
Ο Josef Manger χρειάστηκε περίπου 30 χρόνια για να εξελίξει την ιδέα και την μέθοδο κατασκευής αυτής της ιδιόρρυθμης μονάδας που φέρει το όνομά του και η εταιρία που ίδρυσε ξεκίνησε την μαζική παραγωγή της γύρω στο 1990.
Η μονάδα Manger είναι ένας μηχανισμός ο οποίος -σε αντίθεση με αυτό που θεωρούμε ιδανικό- δεν δουλεύει ως ένα άκαμπτο έμβολο αλλά επιτρέπει την δημιουργία κυμάτων στην επιφάνειά του, όντας αυτό που ονομάζεται “bending wave transducer”. Η οδήγηση του διαφράγματος σε μια μονάδα Manger γίνεται “κεντρικά” από ένα διπλό πηνίο φωνής, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εγκάρσιου κύματος το οποίο οδεύει από το κέντρο της επιφάνειας αυτής προς τα άκρα. Η ιδέα του Manger βρίσκεται στην ειδική κατασκευή του διαφράγματος του οποίου τα χαρακτηριστικά διάδοσης μεταβάλλονται σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η επιφάνεια που ακτινοβολεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη της συχνότητας (ή ανάλογη του μήκους κύματος), επομένως, στην πράξη, ένα μεγάφωνο Manger είναι, από κυματικής άποψης, μεταβλητής διαμέτρου, μεγαλώνοντας όσο η συχνότητα μειώνεται και μικραίνοντας καθώς οι συχνότητες γίνονται υψηλότερες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η απόκριση συχνότητας κινείται, από την άποψη του εύρους, σε εντυπωσιακά επίπεδα, καλύπτοντας μια περιοχή από τα 80Ηz μέχρι πάνω από τα 30kHz. Επιπροσθέτως, η κατασκευή του διαφράγματος προσφέρει στο μεγάφωνο χαρακτηριστικά σημειακής πηγής, με άλλα λόγια η εκπομπή από τα άκρα του διαφράγματος είναι σε φάση με την εκπομπή από το κέντρο του, συμπεριφορά που παραπέμπει σε κλασικό ομοαξονικό μεγάφωνο ή, ακόμη σωστότερα, στα κλασικά ηλεκτροστατικά ESL 63 της Quad, ενώ το γεγονός ότι το πηνίο βλέπει κάθε φορά ως φορτίο μόνο το μέρος του διαφράγματος που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη συχνότητα, του επιτρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Βεβαίως υπάρχουν και δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην ύπαρξη ενός κύματος το οποίο οδεύει στην επιφάνεια της μονάδας. Επειδή αυτή δεν είναι άπειρη αλλά έχει όρια, η διαχείριση της ανάκλασης του κύματος στα όρια αυτά, η απόσβεσή του δηλαδή πριν δημιουργήσει ανεπιθύμητες ακυρώσεις επιστρέφοντας προς το κέντρο, είναι εξαιρετικής σημασίας (αυτόν το ρόλο παίζει η αστεροειδής κατασκευή που περιβάλλει το μεγάφωνο) και, φυσικά, δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη απόσβεση.
Τούτων λεχθέντων, η μονάδα Manger έχει αποδείξει την αξία της (έχοντας μπει και στον χώρο του στούντιο με custom κατασκευές από το 1986 και με το μοντέλο C1 από το 2009) και κάνει την ζωή της εταιρίας μάλλον εύκολη, καθώς όλα τα μοντέλα της χρησιμοποιούν ένα κοινό μεγάφωνο για τις υψηλές, τις μεσαίες και ένα μέρος των χαμηλών συχνοτήτων.
Ο κατάλογος των προϊόντων περιλαμβάνει τρία μοντέλα δαπέδου, το ενεργό S1, το παθητικό P1 και το κορυφαίο παθητικό P2 (με δύο παθητικούς ακτινοβολητές), δύο μοντέλα βάσης, το ενεργό C1 και το παθητικό Z1 καθώς και ένα “ρηχό” μοντέλο για τοποθέτηση σε τοίχο.
Με εξαίρεση το τελευταίο (W1), όλα τα ηχεία της Manger είναι δίδρομα, με συχνότητα cross λίγο πάνω από τα 300Hz (ανάλογα με το μοντέλο), απόκριση ψηλά μέχρι τα 40kHz και κάτω όριο που εξαρτάται από την καμπίνα και τα γούφερ (30/40Hz). Η εταιρία αναφέρει ότι τα παθητικά ηχεία της είναι συμβατά με τα συστήματα διόρθωσης SAM (Devialet) και Exakt (Linn).
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Manger, μπορείτε να πάρετε από τον αντιπρόσωπο στην ελληνική αγορά, Κοσμάς Hi-Fi.

info: Κοσμάς Ηλίας & ΣΙΑ ΕΠΕ, τηλ.: 210-381.1720, https://www.kosmasaudiovideo.gr/, https://mangeraudio.com/