Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/11/2003 


english abstract

WEGA theatre

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΗOW TO►ΟΘΟΝΕΣ FLAT PANEL► ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ...

AV BLOG 

SITE MAP

Οθόνες Flat Matrix
Τοποθέτηση (για να μην ξεχνιόμαστε...)

Eισαγωγή
Οι Βασικές Εννοιες
Οθόνες LCD
Οθόνες Plasma
Πώς να Διαλέξετε...
Περί Τοποθέτησης των οθονών Flat Matrix

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H αγορά μίας επίπεδης οθόνης, LCD ή Plasma, εκφράζει συνήθως την ανάγκη για ένα σύστημα προβολής υψηλής ποιότητας και μεγάλης διαγωνίου.  Τα χαρακτηριστικά αυτά επιβάλλουν μία σειρά από περιορισμούς στην εγκατάσταση της οθόνης που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν.  Με απλά λόγια:  Πριν την αγοράσετε αναρωτηθείτε αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο για ένα πλήρες σύστημα!
Το βασικό μέγεθος που ενδιαφέρει στην περίπτωση αυτή είναι το ύψος του ορατού πλαισίου που προσφέρει η οθόνη.  Λέγοντας "ορατό πλαίσιο" εννοούμε, βεβαίως, την πραγματική εικόνα και τις διαστάσεις της και όχι τις διαστάσεις της συσκευής!
Oταν σχεδιάζετε την αγορά μίας Flat Matrix οθόνης μεγάλης διαγωνίου, δεν θα ήταν κακή ιδέα διερευνήσετε τι σημαίναι αυτό για τον χώρο σας.  Η βάση των υπολογισμών είναι το ύψος του ορατού κάδρου (H).
Για λόγο πλευρών 16:9 η σωστή απόσταση θέασης ορίζεται από το ύψος του ορατού πλαισίου πολλαπλασιασμένο επί έναν συντελεστή που κυμαίνεται από το x3 (για προβολές HDTV) μέχρι το x6 για προβολές συμβατικής τηλεόρασης.  Για DVD Video ο συντελεστής κυμαίνεται ανάμεσα στο x4 και στο x5. Mία οθόνη με διαγώνιο 40 ιντσών και λόγο πλευρών 16:9 έχει ύψος ορατού πλαισίου περίπου 20 ίντσες ή 50 εκατοστά.  Αυτό σημαίνει ότι η θέαση μίας ταινίας DVD-Video θα πρέπει να γίνει από απόσταση 2.5 μέτρων ενώ προγράμματα συμβατικής τηλεόρασης θα πρέπει να παρακολουθούνται από μία απόσταση περίπου τριών μέτρων.  Ωστόσο, αν ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους συστήματος home cinema, ανάλογες αποστάσεις θα πρέπει να τηρηθούν μεταξύ των θεατών και των ηχείων του συστήματος ή τουλάχιστον στην περίπτωση των ηχείων surround θα πρέπει να εισαχθούν, μέσω του ενισχυτή, οι ανάλογες χρονικές καθυστερήσεις (υπολογίστε περίπου 1mS για κάθε 34 εκατοστά εικονικής απόστασης που θα εισάγετε).

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Eισαγωγή: Τι σημαίνει "επίπεδη" οθόνη και γιατί οι οθόνες δεν ήταν πάντοτε επίπεδες...

►  Οι Bασικές έννοιες: δηλαδή, flat matrix, native resolution, emissive και shuttered συστήματα.
Flat Matrix LCD: Τί είναι οι υγροί κρύσταλλοι, αρχές λειτουργίας, Active Matrix TFT και ένα μικρό animation για το πώς δουλεύουν τα LCD.
Flat Matrix Plasma: Περί πλάσματος και κυψελών πλάσματος, η δομή μίας Plasma, οι αρχές λειτουργίας και το απαραίτητο animation.  Eπ' ευκαιρία, έχετε αναρωτηθεί πώς ελέγχεται η φωτεινότητα στις Plasma;
Ποιά να διαλέξετε; Mεγάλη κουβέντα... Υπάρχουν ωστόσο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σας.
Περί τοποθέτησης: Επειδή πρέπει να τηρείτε τις αποστάσεις, καλό είναι να πάρετε το μέτρο στα χέρια σας πρίν την απομάκρυνση από το ταμείο...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr