Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

To Κάτι Παραπάνω στο Βινύλιο…

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Furutech Monza

Η χρήση του clamp και η επίδρασή της στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης μεταξύ των φίλων του βινυλίου με τις απόψεις να καταλαμβάνουν όλο το πιθανό εύρος, από το ότι δεν έχει απολύτως καμία χρησιμότητα, μέχρι το ότι είναι απαραίτητο (αρκετοί κατασκευαστές θεωρούν ότι είναι σημαντικό, πάντως, καθώς το περιλαμβάνουν ως βασικό ή προαιρετικό εξοπλισμό με τα προϊόντα τους).
Το Monza μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός συστήματος σε δύο τομείς: Πρώτον να επιβάλλει μια καλύτερη επαφή του δίσκου με την επιφάνεια του πλατό, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα από τις μηχανικές παραμορφώσεις του πρώτου (το σκέβρωμα δηλαδή) μειώνοντας τα φαινόμενα που οφείλονται σε αυτές, κυρίως την εισαγωγή υποηχητικού θορύβου. Στην πράξη, αυτό φάνηκε ότι έχει αποτέλεσμα υπό την προϋπόθεση ότι οι παραμορφώσεις είναι μικρές. Το αρκετά μεγάλο βάρος του Monza λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερον, η σταθεροποίηση του δίσκου εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ανάγνωσης καθώς ο δίσκος και το πλατό προσεγγίζουν περισσότερο την ιδανική συνθήκη που απαιτεί αυτά τα δύο τμήματα να αντιδρούν ως ένα σώμα, χωρίς κάποια σχετική κίνηση μεταξύ τους.
Δοκιμάσαμε το clamp της Furutech με δύο διαφορετικά αναλογικά συστήματα, το Linn Sondek LP12 που χρησιμοποιούμε συστηματικά ως αναφορά και ένα PE 1000 της Perpetuum Ebner το οποίο δοκιμάζουμε αυτή την περίοδο. Η επίδραση του Monza ήταν θετική και στις δύο περιπτώσεις σε ό,τι αφορά την μείωση των μηχανικών παραμορφώσεων των δίσκων και σημαντικότερη στην περίπτωση του PE 1000 σε ό,τι αφορά στην συνολική απόδοση. Ο θόρυβος από πολύ χαμηλές συχνότητες μειώθηκε αισθητά σε συγκεκριμένους προβληματικούς δίσκους και τα ηχεία φάνηκε να καταπονούνται λιγότερο, ενώ το PE 1000 βελτιώθηκε σε θέματα σαφήνειας στην στερεοφωνική εικόνα και παράλληλα φάνηκε να κερδίζει σε παρουσία στην χαμηλή/μεσοχαμηλή περιοχή.
Μία τελευταία παρατήρηση αφορά την επίδραση της μάζας του Monza στην λειτουργία της ανάρτησης (αν το πλατό διαθέτει τέτοιο μηχανισμό απορρόφησης των κραδασμών). Η αύξηση της αναρτημένης μάζας είναι αναμενόμενο να μειώσει την συχνότητα συντονισμού και επομένως τον τρόπο που επιδρά το μηχανικό φίλτρο στους θορύβους του περιβάλλοντος. Αν το πλατό σας χρησιμοποιεί ανάρτηση, πριν αγοράσετε το Monza (ή οποιοδήποτε clamp/puck εν προκειμένω), δοκιμάστε το στην πράξη.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Το Monza ανήκει στην κατηγορία των puck, βασίζεται, δηλαδή, αποκλειστικά στην μάζα του για να σταθεροποιήσει τον δίσκο.

Furutech SK III

H χρήση του SK III δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη: Απλώς το χρησιμοποιείτε για να απομακρύνετε την σκόνη και να αποφορτίσετε την επιφάνεια του δίσκου πριν τον χρησιμοποιήσετε. Οι φυσικές ίνες που έρχονται σε επαφή με τον δίσκο είναι πραγματικά πολύ εύκαμπτες και μαλακές και είναι εντελώς απίθανο να δημιουργήσουν οποιαδήποτε φθορά ακόμη και μετά από παρατεταμένη, συχνή χρήση. Επίσης, η τριβή που δημιουργεί στον δίσκο αν ο καθαρισμός γίνει με τον τελευταίο να περιστρέφεται είναι ελάχιστη επομένως δεν καταπονείται καθόλου ο κινητήρας του πλατό.
Το SK III αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απομάκρυνση ξένων σωματιδίων από την επιφάνεια του δίσκου και φάνηκε να ελαχιστοποιεί τον στατικό ηλεκτρισμό όταν αυτός κινείται σε συνήθη/τυπικά επίπεδα (η φόρτιση της επιφάνειας των δίσκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η υγρασία της ατμόσφαιρας και ο χώρος όπου γίνονται οι δοκιμές δεν ευνοεί το φαινόμενο) και η αίσθηση από την χρήση του είναι, ίσως, η καλύτερη που είχαμε από παρόμοιο σύστημα. Εννοείται ότι δεν είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση που ο δίσκος έχει άλλου είδους ρύπους στην επιφάνειά του (ίχνη από δάχτυλα, ίζημα από υγρά καθαρισμού ή άλλες πιο επίμονες επικαθίσεις). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει κάποιος να σκεφθεί να χρησιμοποιήσει κάποιο υγρό καθαρισμού ή πλυντήριο δίσκων.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Εδώ φαίνονται τα δύο διαφορετικά είδη ίνας τα οποία αποτελούν το SK III. Το μεταλλικό δέσιμο επιτρέπει επαφή υψηλής αγωγιμότητας μεταξύ του χρήστη και των ινών, για καλύτερη αποφόρτιση.

Furutech SK Filter

To SK Filter είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ταυτόχρονα με το πλατό, ώστε να εξασφαλίζει συνεχή αποφόρτιση του δίσκου από τον στατικό ηλεκτρισμό ο οποίος δημιουργείται κατά την αναπαραγωγή του. Πριν το αγοράσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να τοποθετηθεί στο πλατό σας. Η Furutech αναφέρει ότι το μέγιστο ύψος είναι 20 εκατοστά και θα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε το πέλος να απέχει ελάχιστα χιλιοστά από την επιφάνεια του δίσκου χωρίς να τον αγγίζει. Οι ρυθμίσεις γίνονται καθ΄ύψος και στο οριζόντιο επίπεδο μέσω μιας άρθρωσης και τεσσάρων μικρών allen για τα οποία υπάρχει το κατάλληλο κλειδί στην συσκευασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, πέραν αυτών, ο χρήστης είναι να αφαιρέσει ένα προστατευτικό νήμα το οποίο είναι χαλαρά “ραμμένο” ανάμεσα στις ίνες πριν χρησιμοποιήσει το SK Filter για πρώτη φορά. Η βάση του συστήματος είναι αρκετά βαριά ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα “ατυχήματος” και προσφέρει την δυνατότητα περιστροφής του μάκτρου ώστε να απομακρύνεται από την επιφάνεια του δίσκου και να διευκολύνει τον χρήστη, καθώς και την δυνατότητα πλήρους αφαίρεσης του μηχανισμού, χωρίς εργαλεία και χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί η ίδια.
Η αποτελεσματικότητα του SK Filter εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζει ο χρήστης. Στην δική μας περίπτωση, ο δίσκος παρέμεινε χωρίς στατικά φορτία κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής του και, επιπροσθέτως, αποφορτίστηκε με γρήγορο ρυθμό ακόμη και όταν τον φορτίσαμε επί τούτου (μέσα σε μερικές περιστροφές είδαμε την τάση να πέφτει από τα 11kV περίπου στα 0.1kV και να παραμένει εκεί). Το μοναδικό πρόβλημα που θα έχετε με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι η χρήση του δεν επιτρέπει στα συμβατικά καλύμματα που συναντάμε στα περισσότερα πλατό να κατέβουν.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Η τοποθέτηση του SK-Filter πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το μάκτρο να μην αγγίζει την επιφάνεια του δίσκου. Η βάση είναι ιδιαίτερα βαριά ώστε να μην μετακινείται/παρασύρεται εύκολα.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Αυτή η άρθρωση επιτρέπει στον χρήστη να τοποθετήσει το SK-Filter στην σωστή θέση σε σχέση με την επιφάνεια του δίσκου.

Furutech destat III

Το ενεργό σύστημα απομάκρυνσης του στατικού ηλεκτρισμού της Furutech είναι όσο εύχρηστο γίνεται: Το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη είναι να το κρατήσει σε μικρή απόσταση από τον δίσκο (βινυλίου ή CD/DVD) και να πιέσει μια φορά τον μοναδικό διακόπτη. Η γεννήτρια ιόντων και ο ανεμιστήρας λειτουργούν για δεκαπέντε περίπου δευτερόλεπτα και τα φορτία εξουδετερώνονται. Η χρήση του έχει νόημα όταν οι συνθήκες ευνοούν την δημιουργία υψηλών επιπέδων στατικής φόρτισης (πολύ χαμηλή υγρασία, εξώφυλλα που φορτίζουν τους δίσκους, μάλλινα χαλιά) οπότε ένα απλό passive σύστημα (όπως το SK III) πιθανώς δεν επαρκεί. Επιπροσθέτως, το ρεύμα αέρα που δημιουργείται κατά την χρήση απομακρύνει ελεύθερα σωματίδια και άλλους ρύπους (που δεν είναι προσκολλημένοι στην επιφάνεια του δίσκου).
To destat ΙΙΙ φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, τόσο σε δίσκους βινυλίου όσο και σε οπτικούς δίσκους αλλά και σε άλλες επιφάνειες όπου το δοκιμάσαμε. Η καλύτερη μέθοδος χρήσης, πάντως, μοιάζει να είναι ο συνδυασμός του με κάποιο άλλο απλούστερο σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση (για παράδειγμα κάθε φορά που τοποθετείται ένας δίσκος στο πλατό) αφήνοντας στο destat την περιοδική/συντηρητική αποφόρτιση, όταν χρειάζεται.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Η χρήση του destat III είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις τον διακόπτη και να το πλησιάσεις στην επιφάνεια του δίσκου. Η λειτουργία διακόπτεται αυτόματα σε 15 δευτερόλεπτα περίπου.

Sunhayato EG-5

Στα πλαίσια της ανάγκης ποσοτικού προσδιορισμού ενός φαινομένου, βρήκαμε το EG-5 ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην χρήση του. Ενώ η συζήτηση περί στατικού ηλεκτρισμού έχει τις περισσότερες φορές θεωρητικό χαρακτήρα και σπανιότερα εμπειρικό (όταν ο δίσκος είναι ιδιαίτερα φορτισμένος, συχνά το αισθάνεσαι στο δέρμα σου ή αποφορτίζεται με εκκένωση όταν τον πλησιάσεις στο πλατό), με το μετρητικό της Sunhayato ανά χείρας, βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα και μπορείς να έχεις μια αντικειμενική αίσθηση για το πρόβλημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Η χρήση του είναι απλή και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η τοποθέτηση των μπαταριών καθώς η συσκευή χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο σύστημα σύνδεσης του πακ και της κεφαλής μέτρησης, αλλά γιαυτό αρκεί -φυσικά- να διαβάσει κανείς τις οδηγίες... Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κρατήσει τον αισθητήρα της συσκευής σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια της οποίας το φορτίο θέλει να μετρήσει (η εταιρία αναφέρει ότι η ιδανική απόσταση είναι πέντε εκατοστά) και να διαβάσει το αποτέλεσμα στην οθόνη, απευθείας σε kV (αρνητικά, ή θετικά, ανάλογα με την φόρτιση). Η συσκευασία περιλαμβάνει, εκτός από την θήκη και μια ειδική επιφάνεια η οποία φορτίζεται εύκολα (τρίβοντας την για παράδειγμα με ένα ύφασμα) ώστε να μπορεί ο χρήστης να επιβεβαιώσει ότι ο αισθητήρας λειτουργεί.
Ίσως πιο κρίσιμη από την χρήση του EG-5, να είναι η ερμηνεία των μετρήσεων. Χαμηλές τιμές στατικής φόρτισης (πάνω από τα 500V, και μέχρι 1-3kV) είναι εντελώς “λογικές” και οφείλονται στον χειρισμό των δίσκων (κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή στους φακέλλους). Η αποφόρτιση του δίσκου μπορεί να γίνει με κάποιο απλό αντιστατικό. Μεγάλες τιμές (της τάξης των 10kV) οφείλονται σε ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντος και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά, πρώτον επειδή προσελκύουν σωματίδια ρύπων από την ατμόσφαιρα και, δεύτερον, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ακουστά προβλήματα κατά την αναπαραγωγή. Αυτό το επίπεδο στατικού ηλεκτρισμού αντιμετωπίζεται καλύτερα με κάποιο σύστημα ιονισμού (όπως το destat III). Τέλος, η φόρτιση της επιφάνειας του δίσκου κατά την αναπαραγωγή του οφείλεται εν μέρει στην λειτουργία του ίδιου του πλατό και θα πρέπει -όταν ανιχνεύεται- να αντιμετωπίζεται καταλλήλως, για παράδειγμα με μια συσκευή όπως το SK Filter ή με επέμβαση στην ίδια την συσκευή (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό ματ).

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Οι τάσεις που αναπτύσσονται κατά την φόρτιση μιας επιφάνειας με στατικό ηλεκτρισμό μπορεί να είναι πολύ υψηλές. Εδώ, το EG-5 μετράει κάτι παραπάνω από 14kV (για τις ανάγκες της φωτογραφίας, φορτίσαμε επί τούτου τον δίσκο και αποσυνδέσαμε την γείωση του πλατό).



Αξεσουάρ Furutech/Sunhayato.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Furutech Monza: Puck, 350gr, κατασκευή από μη μαγνητικό ανοξείδωτο χάλυβα και ανθρακονήματα, ελαστικό υλικό με πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες στην επιφάνεια επαφής με τον δίσκο.
Furutech SK III: Σκούπα καθαρισμού δίσκων με αντιστατικές ιδιότητες. Συνδυασμός φυσικών και τεχνητών ινών (αίγας/ακρυλικό), από τις οποίες μόνο οι πρώτες έρχονται σε άμεση επαφή με τον δίσκο.
Furutech SK-Filter: Αιωρούμενο μάκτρο αποφόρτισης με δυνατότητά ρύθμισης. Ίνες από Thunderon.
Furutech destat III: Ενεργό σύστημα αποφόρτισης επιφανειών με την χρήση γεννήτριας ιόντων/ρεύματος αέρα. Αυτόματη λειτουργία, δυνατότητα χρήσης σε LP, CD/DVD και άλλες επιφάνειες.
Sunhayato EG-5: Όργανο μέτρησης στατικού ηλεκτρισμού.
Τιμή - Πληροφορίες
Furutech: €450,- (Monza), €130,- (SK III), €480,- (SK-Filter), €350,- (destat III).
Sunhayato: €330,- (EG-5)
Πληροφορίες: HiFi Power, τηλ.: 210-384.5272, web: http://www.hifipower.gr/, http://www.furutech.com/, http://www.sunhayato.co.jp/