Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/03/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ασύρματος δέκτης Bluetooth aptX

Advance Acoustic WTX-1000

Advance Acoustic WTX-1000

Γράφει ο Στάθης Ασπιώτης



Αν για κάποιο λόγο έχετε ακόμη την εντύπωση ότι η μουσική που είναι αποθηκευμένη στην κάρτα μνήμης του τηλεφώνου σας μπορεί να είναι μόνο συμπιεσμένα αρχεία mp3, για ακροάσεις διάρκειας δύο στάσεων στο μετρό με τα ακουστικά της συσκευασίας του, τότε, πιστέψτε μας, είναι καιρός να αλλάξετε κάτι. Επί του προκειμένου, τηλέφωνο, καθώς οι σύγχρονες συσκευές τα τελευταία χρόνια διαθέτουν την μνήμη που απαιτείται και την ικανότητα να φιλοξενούν και να αναπαράγουν ασυμπίεστα αρχεία μουσικής, όπως wav και flac. Τα αρχεία αυτά – αυστηρά σε θεωρητικό επίπεδο - μπορούν να έχουν ίδια ποιότητα ίδια με αυτή που είναι γραμμένη στα CD της μουσικής σας βιβλιοθήκης, ενώ δεν απουσιάζουν οι εξαιρέσεις των συσκευών που υποστηρίζουν αρχεία Hi-Rez audio. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποιοτικότερες ακροάσεις μουσικής από την ευκαιριακή που περιγράψαμε παραπάνω.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το Bluetooth ήταν ο φτωχός συγγενής σε ότι αφορά τη μέθοδο μετάδοσης της μουσικής που βρισκόταν αποθηκευμένη στη μνήμη του smartphone ή του tablet μας. Ο λόγος για αυτό ήταν η συμπίεση που υποχρεωτικά εφαρμόζεται πριν από τη μετάδοση με την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, δεδομένου ότι αυτό έχει περιορισμένο bit-rate. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ασυμπίεστα μπορούν να μεταδοθούν τα ήδη συμπιεσμένα αρχεία, όπως είναι τα mp3. Στη θεωρία, η μετάδοση Bluetooth A2DP φτάνει το bit-rate των 2178kbps. Στην πράξη αυτό περιορίζεται σε λιγότερα από 500kbps. Με δεδομένο ότι η ασυμπίεστη μετάδοση ήχου σε ποιότητα CD απαιτεί 1,411Mbps, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι απαιτείται ένας πολύ αποδοτικός αλγόριθμος, ο οποίος θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το bottleneck που θέτει η τεχνολογία Bluetooth.

Advance Acoustic WTX-1000

Ο aptX...

Τη λύση στο πρόβλημα της προηγούμενης παραγράφου δίνει ο codec aptX. Ο aptX δεν είναι κάτι καινούργιο για τη μουσική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις πρόσφατα που μπήκε στην καθημερινότητα στον τομέα του Home Entertainment και της μουσικής αναπαραγωγής. Αυτό που κάνει δυνατό ο aptX είναι να επιτρέπει την συμπίεση της μουσικής – πριν τη μετάδοση από μία φορητή συσκευή Bluetooth – και την αποσυμπίεση της στον δέκτη – που στην περίπτωση μας είναι ο WXT-1000 της Advance Acoustic. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αυτό μπορεί να γίνει σε έναν λόγο 4:1 χωρίς αισθητή απώλεια της ποιότητας. Ο λόγος που αυτό γίνεται εφικτό είναι ότι δεν βασίζεται σε χρήση ψυχοακουστικών (perceptive) μεθόδων για την αφαίρεση πληροφορίας από τη μουσική. Αντ’αυτών, ο aptX χρησιμοποιεί τις αρχές ADPCM, οι οποίες σας φαίνονται οικείες γιατί είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται κατά την κωδικοποίηση του ήχου στα CD. Αυτό σημαίνει ότι κωδικοποιείται το σύνολο του φάσματος και όχι ένα τμήμα του. Διαθέσιμες είναι δύο εκδοχές του aptX, η κανονική – “audio version” θα την ονομάσουμε εμείς – και η επαγγελματική ή κινηματογραφική, η οποία έχει χαρακτηριστικά low latency. Η τελευταία διακρίνεται για την ταχύτητα κωδικοποίησης/ αποκωδικοποίησης και είναι χρήσιμη στις εφαρμογές audio/ video, όπου απαιτείται συγχρονισμός, καθώς εισάγει μία μικρή μόνο καθυστέρηση της τάξης των 40ms στο ηχητικό σήμα. O WTX-1000 χρησιμοποιεί την audio version του aptX codec.

Advance Acoustic WTX-1000