Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/12/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΑΘΗΝΑ, 14-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ήχος - Εικόνα Show 2013

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

Στην πραγματικότητα, οι έχοντες μια σφαιρική άποψη των πραγμάτων, γνωρίζουν φυσικά ότι η διοργάνωση μιας δεύτερης έκθεσης με το ίδιο (σχεδόν) θέμα με διαφορά ελάχιστων εβδομάδων από το τακτικό Athens High End Show δεν δείχνει μια υγιή αγορά, αλλά μια αγορά σε σύγχυση, με διαφόρων ειδών εσωτερικές τριβές και συνδικαλιστικού τύπου προβλήματα τα οποία, πάντως, δεν είναι του παρόντος και δεν ενδιαφέρουν τον επισκέπτη. Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες πήραν κατ΄ αρχήν ένα ρίσκο, διότι πράγματι, σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, όλοι είναι κουμπωμένοι και κατηφείς. Και επιπροσθέτως, η σκέψη “μια από τα ίδια” ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Το Ήχος - Εικόνα, πάντως, ήταν, από την πλευρά του επισκέπτη, επιτυχημένο και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία σε εταιρίες και αντιπροσώπους που για τον οποιονδήποτε λόγο απείχαν από το Athens High End και πολλοί από αυτούς την χρησιμοποίησαν Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε μετά από αρκετά χρόνια προϊόντα από μερικούς σημαντικούς κατασκευαστές. Δεύτερον, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες εταιρίες να εκθέσουν κάποια διαφορετικά πράγματα σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου στην οποία επίσης συμμετείχαν. Και, ακόμη, η έκθεση αυτή ήταν πιο ανοικτή σε προϊόντα εικόνας και του ευρύτερου χώρου των καταναλωτικών ηλεκτρονικών κάτι που έδωσε έναν διαφορετικό τόνο, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Στα τρία επίπεδα της έκθεσης που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δει, κατ΄ αρχήν, νέες αφίξεις, ανάμεσά τους τα μικρά ATC, τους DacMagic της Cambridge Audio, το πρωτότυπο του Keevos της Crystal Audio, το ηχείο Mίνωας της Geometric Harmony, τον ενισχυτή ακουστικών Marley και τη νέα έκδοση του DAC Young της M2Tech, τα μικρά DACs της Meridian, Director και Explorer, τον νέο μετατροπέα της Norma (HS-DA1), το combo Vena της Quad, το ενεργό ηχείο Kalypso των Rois Acoustics/Audio4Soul, τα ηχεία της σειράς Olympica της Sonus Faber, τον νέο ολοκληρωμένο της TLA (Black Venus), το Sony PS4 και το νέο ηχείο NS-F901 Soavo της Υamaha.
Επίσης, ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες ήταν η παρουσία κατασκευαστών που δεν τους βλέπουμε συχνά, ή τους είδαμε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους. Ξεχώρισε η Ansuz, η Audio Research, η Arcam, η Audiolab, η Conrad Johnson, η Fonica, η Harbeth, η Luxman, η Magnepan, η Michell, η Parasound, η Peachtree Audio, η Playback Designs και η Soulines.
Η συμμετοχή Ελλήνων κατασκευαστών ήταν, επίσης, το λιγότερο, ενδιαφέρουσα. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε νέα προϊόντα από όλες τις ελληνικές εταιρίες. Το Kalypso (Rois Acoustics), το Keevos (Crystal Audio), ο Μίνωας της Geometric Harmony και ο Black Venus (TLA) αναφέρθηκαν ήδη και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε την Audio4Soul με το combo Εχτρεμε 16, την Tune Audio με το ηχείο δαπέδου Prime και την Signal Projects με το καλώδιο USB στη σειρά Lynx.
Άφησα για το τέλος την συμμετοχή των λεγόμενων μεγάλων-πολυεθνικών εταιριών, η οποία κατά τη γνώμη μου κινήθηκε από το ανεπαρκές, μέχρι -μετά βίας- το μέτριο. Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει, ειδικά στο θέμα των τηλεοράσεων υπέρ-υψηλής ανάλυσης είναι φυσικά και αξιοθαύμαστες και σημαντικές, ωστόσο σε μία τέτοια έκθεση, δεν αρκεί να πετάξεις μια μεγάλη τηλεόραση σε ένα δωμάτιο για να εκπροσωπηθείς επάξια και, εννοείται, υπάρχουν και άλλα προϊόντα, εκτός των τηλεοράσεων που ενδιαφέρουν το κοινό και πρέπει να επιδειχθούν. Με δεδομένο ότι, κατά τα φαινόμενα, η έκθεση ανακοινώθηκε και οργανώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να τους αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό ότι υπήρχε λίγος χρόνος για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο, πάντως αρκετοί επισκέπτες θα πρέπει να έφυγαν δικαιολογημένα απογοητευμένοι από εταιρίες των οποίων το όνομα και η ιστορία υπόσχεται πολύ περισσότερα.
Οι φωτογραφίες ξεκινούν από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος